Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #11 2020

Bra ljud i trädgården

Under sommaren kommer vi att bjuda på populära artiklar ur vårt minst sagt digra arkiv. Först ut är ett test av högtalare för trädgården, sommarens kanske mest perfekta projekt!

Har du upplevt ordentligt trädgårdsljud? Och då menar vi inte grannens hostande gräsklippare eller grinande småbarn, utan ett ljudsystem skräddarsytt för utomhusbruk. I din trädgård. Vi kollar in Sonance Garden Series!

Ett trevligt projekt för dig som har möjlighet är att installera ett bra ljudsystem i trädgården eller vid uteplatsen. Vi har under en längre tid varit rejält nyfikna på hur ett sådant kan fungera med såväl allmän ljudsättning av altan och uteplats, som till sensommarens traditionsenliga filmkvällar ute på terrassen.

Så när det visade sig att det fanns möjlighet att på ett enkelt kika på ett Sonance-system till sommarbion, var vi inte sena att haka på.

Den långsmala förstärkaren SR 2-125 erbjuder flera typer av anslutningar för din källa, Rattarna i mitten justerar eq:n.

 

Smidigt demopaket

Installationen är enkel, särskilt i vårt fall där leverantören har haft den goda smaken att skicka över ett komplett ”demokit” med allt förberett i en stor låda, i första hand framtagen i syfte att låta återförsäljare på ett enkelt och snabbt sätt demonstrera hur det i praktiken funkar med den här typen av ljudsystem. Inklusive färdigkopplade kabelknippen. Bara att plugga in.

Visa av erfarenhet vet man att man bör försöka få den tilltänkta kunden att få uppleva hur ett sådant här system faktiskt låter och fungerar. Att stå och rabbla förträffligheter i all ära, men det är när man får lyssna i verkligheten som den här typen av systems egenskaper blir uppenbara, menar man.

 

Det blir ju en del kopplande och testande. Här laborerar vi med placeringarna och säkerställer att rätt högtalare får rätt ljud innan vi börjar gräva. Låt dig inte skrämmas av alla kablar, detta var ett specialgjort set för snabbkoppling. Vid installation används en 4-ledare.

 

Mycket att välja på

Det finns mängder av fräna pryar för den som vill hoppa på det här tåget med vädertåligt utomhusljud och vi kommer att kika på flera olika lösningar framöver, men vi börjar alltså med ett färdigt system från amerikanska Sonance kallat Patio 4.1, som består av fyra satelliter, en subwoofer som till största delen ska grävas ner i marken och en matchande förstärkare, SR 2-125.

Priset för det här paketet är cirka 25 000 kronor, och då tillkommer kostnaden för kablage (4-ledad). Den riktigt bekväme anlitar en firma för hela installationen, men det är inga större problem att göra jobbet själv om du bara är noggrann och läser på. Det som är lite ovant är hur kablarna skall anslutas men dokumentationen är tydlig, så följer man den och håller tungan rätt i mun går det galant.

Patio 4.1 är tänkt att täcka in upp till knappt 100 kvadratmeter stora ytor men serien är skalbar och kan lätt byggas ut med ytterligare enheter, såväl satelliter som extra subwoofer.  Och vill man ha mer än så finns det en uppsjö av ännu kralligare prylar i katalogen.

 

 Dags att börja plocka ut möblerna, inklusive ljudsystem, på uteplatsen. Stökigt? Ja, kraftigt!

 

Börja gräv

Tack vare att satellithögtalarna levererades med spett (andra typer av fästen finns som tillbehör) för att enkelt tryckas ner i marken var det enkelt att testa olika positioner så att det lät bra på hela den aktuella altanen.

Högtalarna kopplas i stereopar på var sin sida om subwoofern, riktade in mot sittplatserna. Tillverkaren rekommenderar ett mellanrum på 2,4-3 meter mellan satelliterna för bästa täckning. Vi lyckades gömma de två första plus basen i gräset precis vid altankanten, bakom en ranglig gammal utesoffa, så de blev mer eller mindre osynliga. Nästa par en dryg meter till höger om basen vid terrasskanten.

Vi har vinklat och flyttat högtalarna på alla möjliga och omöjliga positioner och kan konstatera att systemet är ganska förlåtande vad gäller placeringarna så länge man täcker in avsedd yta, men man vinner enormt på att om möjligt följa instruktionerna för sömlös ljudbild.

När du väl hittat och bestämt dig (och testat!) för de rätta positionerna för högtalarna är det dags för spade och andra lämpliga trädgårdsgrejer – dels för att gräva en grop för subwoofern (ska ner cirka 2/3-delar i marken) – dels en ränna för kablarna.

Förstärkaren gömdes på en hylla i det intilliggande förrådet och kompletterades med en Bluesound-streamer via de analoga kontakterna. Bland anslutningarna, förutom för högtalarna och de analoga, finns optisk och elektrisk digitalingång, och man väljer en och håller sig till den.

 

Med en y-adapter kopplar du raskt in mobilen eller den portabla spelaren.

 

Du kan också välja att förstärkaren ska slå på automatiskt vid insignal, vilket vi körde på för att slippa ränna in och ut i förrådet (det ligger av okänd anledning så jädra mycket skräp där inne så man håller sig helst borta). Förstärkaren startar och börjar spela efter ungefär 10 sekunder och slår sedan av efter cirka 15 minuter utan insignal.

För att få till ljudet som du vill ha det finns det ett antal färdiga eq-inställningar för till exempel +3dB bas eller diskant, Flat och så vidare. Vi testade alla varianter och fastnade för det för systemet rekommenderade läget. En riktigt bra finess som låter dig anpassa eq:n efter förutsättningarna hos just dig.

 

Med subwoofern nedgrävd i backen blir den närmast osynlig. Särskilt om du har lite växter att kamouflera med. Verka utan att synas är ledordet här.

 

 

Ljudsätter terrassen, inte grannskapet

Vi fäller upp parasollet, häller upp kaffet och premiärlyssnar med en (småtrist) sommarpratare i P1.

”Oj, det här låter ju riktigt häftigt, mycket bättre än vad jag hade väntat mig”, var den första kommentaren. Vi upplever inga skarvar eller hot spots utan ljudet fyller hela altanen på ett helt annat sätt än den Bluetooth-högtalare av bättre kvalitet vi brukar använda för ändamålet.

Sommarprataren liksom bara finns där ledigt och tydligt, och vi fyller på med halvtorra mandelkubb, lyssnar klart på hela programmet och njuter av musikinslagen.

Över till musik strömmat via Tidal Hifi, och eftersom fler anslutit sig och dagen blivit sen, byts innehållet i glasen. Stämningen stiger i takt med att musiken fyller terrassen och det köttar på riktigt bra.

– Jäklar vilken bas det blir säger min medhjälpare Milo. Vilken tyngd!

Och då hade vi ändå slarvat och ännu inte grävt ner basen i marken, utan den stod stadigt på trädäcket mellan satelliterna som i sin tur var nerstuckna på sina spett i gräset.

Ljudet i allmänhet är rent och nyktert vilket gör just P1-program och liknande bekvämt lättlyssnade, även på lite lägre nivåer. Det fyller på bra ändå och det är behagligt att luta sig tillbaka med kaffekoppen.

Vill man ösa på lite funkar det också alldeles utmärkt med bra punch i basen och övriga register som skarvlöst fyller ytan den ska spela på utan att bli gapiga eller pressade med till exempel elaka ess-ljud i första taget. Upplösningen är absolut godkänd och de små satelliterna hakar oblygt på subwoofern utan att skarven blir påtaglig. Okej, öser du på utav helskotta, och något du tänkt fortsätta att göra – kolla på de lite biffigare grejerna.

En annan bra egenskap med det här systemet var att knallade man ut i trädgården bakom högtalarsystemet så var ljudet dämpat och inte alls med samma omfång som på terrassen. Bra för grannsämjan alltså.

 

 

Mys i sommarnatten

Riktigt kul blev det mot slutet av sommaren när det började bli mörkt på kvällarna och det gamla stativet med filmduken och den portabla projektorn åkte fram. I förrådet fick förstärkaren sällskap av en Blu-rayspelare och sedan var det filmtajm för hela slanten.

Nu var kanske inte placeringen av högtaleriet optimalt kontra filmduken men det gjorde inget. Har ni inte testat att kolla film utomhus i sommarnatten – gör det!

Med Patio-systemet fick vi ganska fin auktoritet och bra ös i till exempel Interstellar som, trots att vi inte vågade dra på för mycket (grannar…), bjöd på en härlig och omtumlande upplevelse. Filmen följdes av fler de kommande kvällarna och det här var verkligen ett kul sätt att umgås på och samtidigt få njuta av bra film. Rekommenderas!

 

Vill vi ha mera?

Såväl jag som mina gäster som passerat under sommaren och tagit del av ljudsystemet blev också lätt imponerade av Patio-systemet runt terrassen. Innan hade jag alltså en längre tid kört med en bättre bärbar Bluetooth-högtalare och har faktiskt varit väldigt nöjd. Mina gäster likaså som ofta påpekade vilket bra ljud den högtalaren levererade.

Men det här är något helt annat, och något av en upplevelse de flesta av oss kanske inte är vana vid.

Det är helt klart något speciellt med att lyssna på musik och kolla på film utomhus.

ANVÄND DIN ANDRA ZON

Vill du göra det hyfsat enkelt för dig så använder du en andra zon (äntligen) på din befintliga bioförstärkare och drar ut ett par kablar lite snyggt till altanen, där du skruvat upp ett par högtalare för ändamålet. Vädertåliga förstås.

En väldigt enkel men belönande bra lösning där det är hur smidigt som helst att sitta och bläddra i spellistorna på mobilen eller njuta av lite soft internetradio.

 

ETT ALTERNATIV: RUNDSTRÅLANE I MARKEN

Ett alternativ till ett fullt system med satelliter och subwoofer är allt-i-ett-högtalaren Sonance Omni 6-T som är ny för 2020. Det handlar om en rundstrålande högtalare med 6,5-tums baselement och fyra 1,25-tumsdiskanter. Även denna grävs ner i marken och kan placeras på flera olika platser i din trädgård.

Omni 6-T drar också fördelar av att placeras nära en vägg eller i ett hörn, så innan du börjar gräva är det vettigt att koppla in en förstärkare och flytta runt Omnin tills den hamnar på en plats både högtalaren och du trivs med. Testa! 

Priset ligger på cirka 5 900 kronor

 

 

SONANCE PATIO 4.1

Vad: utomhushögtalarsystem

Innehåll: 4 satelliter, 1 bas, 1 förstärkare

Pris: ca 25 000 kronor

Info: canseda.se

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår