filmrecension tv-serier Hemmabio #6 2021

EXTERMINATE ALL THE BRUTES

Västerlandets blodiga historia

 

Regissören Raoul Peck har många titlar på meritlistan men är för en svensk publik troligtvis mest känd för dokumentären I Am Not Your Negro. I samarbete med bland andra historikern och författaren Sven Lindqvist, vars klassiska verk Utrota varenda jävel ger serien dess namn, antropologen Michel-Rolph Trouillot och historikern Roxanne Dunbar-Ortiz levererar Peck här en hybrid mellan personligt hållen essä och grundligt efterforskad dokumentär.

Han agerar själv ciceron under vandringen genom det brutala inferno som är det så kallade civilisationsprojektet. Rösten som verkar kapabel att krossa sten och ett milt uttryckt rikhaltigt bildmaterial gör det omöjligt att vända bort blicken trots att man emellanåt gärna vill.

Att se Exterminate All the Brutes är att stirra rätt ned i historiens avgrund. Idéer om västerlandets överlägsenhet spåras till korstågen och har Auschwitz som den mest kända men långt ifrån enda slutstationen. En ideologi byggd på den vite mannens rätt att göra vad fan han vill med allt och alla som på intet sätt är isolerad till nazismen.

Utöver bilder och filmklipp finns här också några enstaka dramatiseringar av historiska scener. Josh Hartnett får den föga avundsvärda uppgiften att gestalta alla tiders as. I en scen är han den amerikanske generalen Thomas Sidney Jesup som ses bryta ett fredsavtal med Seminolestammen genom att skjuta en av deras representanter, spelad av svenska skådespelaren Caisa Ankarsparre.

Greppet för tankarna till franska tecknade tv-serien Det var en gång där mänsklighetens historia återberättas med ett fast persongalleri i centrum. OBS! Då den introducerade mig till Bach (signaturmelodi var “Toccata et fugue”) och väckte ett livslångt intresse för historia är den associationen menad som största möjliga beröm.

Peck drar linjerna från förflutna utrotningar av människor för att stjäla land och tillgångar hela vägen fram till dagens USA och den världspolitiska arenan där imperiebyggandet och putsandet av nationella myter är allestädes närvarande.

För att ta ett exempel kan ju nämnas vår egen statsminister som, förmodligen med något handelsavtal eller dylikt i bakgrunden, än idag vägrar kalla det Osmanska rikets folkmord på armenierna vid dess rätta namn. Han menar att frågan är “väldigt komplicerad”.

Att erkänna tidigare brott är ett första steg på den långa vägen mot botgöring. Och där finns onekligen mycket att göra. Exterminate All the Brutes är plågsam att titta på innehållsmässigt men imponerande till sitt utförande. En dokumentär som med tiden säkerligen kommer ses som en klassiker i genren ungefär som den bok titeln hämtats från.

 

 

EXTERMINATE ALL THE BRUTES 

DOKUMENTÄR

Producerad: 2021

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: HBO Nordic

Längd: 4 x 57 min

 

Betyg: 9

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår