Test Hemmabio #3 2021

Ny favorit i prisklassen!

”Samtidigt som film alltså blir fullt njutbar på extremt låg ljudnivå är det också galet kul att dra på ordentligt”

Nad går sin egen väg och erbjuder uppgraderbara förstärkare, och tack vare de smidiga MDC-modulerna parat med fin byggkvalitet och högkvalitativa slutsteg betyder detta att T778 är en hemmabioförstärkare man kommer att kunna leva länge med.

I dagens teknikstress släpps det nya tv-apparater och förstärkare varje år, och det finns ofta någon eller några finesser man känner att man bara måste ha. Självklart blir detta ett kostsamt spel, och därför tycker jag att det är glädjande att Nad faktiskt går en annan väg.

Man har moduluppbyggda förstärkare, och dess kan uppdateras av användarna själva, utan specialkunskaper.

 

En härlig front som tack vare touchdisplayen också är den mest lättskötta hemmabioförstärkare jag stött på.

 

Modernt intryck

Den nyaste medlemmen i Nad:s hemmabiofamilj är T778, en 9-kanalig förstärkare med processor som hanterar 11.1 och en minst sagt uppkäftig framtoning. Fronten är helt ren sånär som på en volymratt, en på/av-knapp och en rejäl färgdisplay med touchfunktion, och jag får erkänna att utseendet tilltalar mig storligen.

Skönt är också att den inte är så värst hög, och den slimmade profilen kommer sig nog till största delen av att slutstegen är klass D (Hypex UcD).

I kartongen hittar vi, förutom förstärkaren, bland annat något så ovanligt som racköron, men också den NAD-typiska fjärr-duon, mick och USB-ljudkort samt en USB-dongel med sändare/mottagare för wifi och BluOS.

I lådan ligger dessutom en lapp som påminner om att uppdatera förstärkaren på direkten för att se till att det nya inköpet är uppdaterat.

Det här med externa grunkor för wifi, BluOS och Dirac-mick känns nog lite avigt för många, och säkert kan det uppfattas som riktigt simpla efterhandslösningar, men jag gillar det ändå, trots att det blir lite stökigt med donglar. Det passar liksom bra in med resten av konceptet att man kan byta wifi-dongel och/eller Bluos-dongel om det kommer en ny variant, och det enda jag egentligen hade velat ändra på är att det vore ballare om det fanns en MDC-modul med USB, för det finns plats för en modul till.

Med MDC blir det automatiskt välstädat på baksidan. Jag tycker det är trevligt att se det bastanta gallret över fläkten, att T778 är jordad på riktigt och att det finns trigger-kontakter så det bör räcka till även för den med komplicerade idéer.

 

Enkelt kopplat

Jag kopplar in en 5.1.2-uppställning, och kör frontarna bi-ampade, men jag hade annars kunnat ta dessa sista två kanaler till en zon 2. Högtalarkontakterna är av klassiskt Nad-snitt med dova färger och matt plast, precis som man vill ha det, och sitter på den av oss särskilt uppskattade enkelraden. Och vill du hellre köra med bananer än skalade kabeländar pillas pluggarna bort lagom enkelt.

Värt att notera här är att om du tänker ankra kabeländarna direkt i skruvplintarna är det vettigt att palla upp förstärkaren så att den lutar framåt, då kablarna endast kan föras in i kontakterna snett underifrån.

Förutom högtalare kopplar jag först bara in våra referensgrejer: en LG C9-TV och en Oppo UDP-203 Blu-rayspelare, men sen tänker jag att jag ju måste testa lite mer och kopplar in en vinylspelare, Thorens TD-166 MkII, också. Och när kvällen kommer märker jag att jag inte klarar mig utan min Apple TV så den får också vara med.

Nad T778 har mer trigger- och IR-anslutningar än de flesta andra, så den lämpar sig mycket bra för fasta installationer, vilket jag väl borde fattat redan när jag hittade racköronen i förpackningen

 

Snabbt inställt

På Hifi Klubbens hemsida nämns ” Inget avancerat grafiskt användargränssnitt” om en av begränsningarna med T778, men jag tycker det är en befrielse. Dessutom är det rätt enkla gränssnittet mycket snabbmanövrerat eftersom man aldrig behöver trycka ”enter”, och så fort jag vant mig går det extremt snabbt. Dessutom kan man, om man hellre vill det, använda den inbyggda skärmens touchgränssnitt för alla inställningar. Härligt smidigt det också!

Bland inställningarna kan nämnas att varje källa kan avaktiveras separat, att du kan ge alla ingångar egna namn och såklart styra vilka ingångar som hör till vad. Och för den (som jag) som vill ha två olika källval med samma HDMI-ingång är det glädjande att det går utmärkt.

Högtalarinställningarna erbjuder inga konstigheter alls, delningsfrekvens ställs separat för varje högtalarpar (Large eller Small 40-200 Hz), nivån justeras i 1 dB-steg och det finns möjlighet att köra subbasen även till frontarna om dessa ställts som Large. Avståndsjusteringen görs i 30 cm-steg, vilket jag kan tycka är i grövsta laget för oss petiga ensam-filmtittare, men jag får i alla fall enkelt till en bra biosoffa.

 

Automatiken

Ett av Nad:s starka kort är Dirac Live, som i standardutförandet (LE) funkar upp till 500 Hz, och innan du uppgraderar till fullfrekvensvarianten ($99) kan det vara en god idé att kolla om inte LE-versionen räcker till för dig.

För har du ägnat möda åt högtalarval, rum och placering är det nog så att du kommer att klara dig utan Dirac Live över 500 Hz. Eller så har du högtalare som inte klangmatchar riktigt ordentligt, och då kan fullfrekvens Dirac Live vara en toppenuppgradering.

Jag tänkte hoppa över Dirac-förfarandet och bara nämna att allt går sjukt smidigt, micken kopplas till T778 och programmet laddas ner på datorn, och med båda enheterna inkopplade på nätverket är det sedan bara att köra. Programmet förklarar steg för steg och resultatet blir – som vanligt med Dirac – grymt bra.

En sak som är värd att nämna här är att det visserligen finns dubbla sub ut på T778, men dessa är kopplade parallellt så kör du dubbla basar kommer Dirac att behandla dem tillsammans.

 

I biosammanhang

Jag har kört T778 på två sätt, dels med källorna inkopplade till förstärkaren och dels med källorna kopplade via tv:n, och jag kan inte ärligt säga att jag hör skillnad på eARC och direkt koppling. Hur du kopplar kan alltså väljas utifrån just dina behov.

Förutom den väntade uppstädningen av basen, som verkligen gjordes extremt väl, är det två saker som står ut extra mycket: den fina svärtan i tystnaden och att förstärkaren håller ihop ljudbilden på extremt låga nivåer. Det blir nästan lite fånigt när jag testar, för till slut är jag nere på så låg volym att min luftfuktare låter mer än filmen, men det är kul att Nad så uppenbart bryr sig lika mycket om svaga ljud som om bomber och granater.

Men samtidigt som film alltså blir fullt njutbar på extremt låg ljudnivå är det också galet kul att dra på ordentligt, och ljudbubblan håller storleken utan att falla ihop oavsett vilka högtalare jag testar med. Här ska jag dock erkänna att jag borde skaffat den fulla Diracutgåvan för att få till klangmatchningen när jag körde med Canton-centern och Focal-frontarna, så du som har högtalare med bristande klangmatchning får nog lägga på en tusenlapp på inköpspriset.

Med hopp om långt liv

Nad T778 är en frisk fläkt både användar- och framför allt ljudmässigt, och förutsatt att man avser fortsätta leverera uppdaterade MDC-moduler är den ett i det närmaste helt framtidssäkert alternativ. I dagsläget gör det inget att den ”bara” har HDMI 2.0b, men ska den hänga med dig längre än en genomsnittlig projektorlampa lär det krävas ett HDMI-kortsbyte någon gång på vägen.

I och för sig kan du som kör tv koppla källorna dit i stället och låta ljudet gå via eARC, ett alternativ som ju funkar också med andra förstärkare med eARC och HDMI 2.0.

Känns som ett riktigt stabilt köp, och en för mig ny favorit i prisklassen!

 

Mätningsbilden gjord på jobbdatorn som exempel, då jag helt glömde bort att skärmdumpa när jag körde Dirac hemma.

 

 

Framtiden för MDC

När jag skriver denna text står det på Hifi Klubbens hemsida att Nad såvitt Hifi Klubben vet inte planerar uppdateringar av T778 via nya MDC-moduler.
På en direkt fråga säger Hifi Klubbens produktchef att de naturligtvis hoppas att Nad kommer att fortsätta utveckla MDC-moduler, men att de för närvarande inte har den informationen från NAD. Han tillägger att han väntar sig ett klargörande från Nad i detta ärende innan sommaren.

Personligen tror jag att Nad kommer att fortsätta med MDC-utvecklingen, då det är en av sakerna som gör att Nad:s hemmabioförstärkare sticker ut: med sin långa livslängd.

 

 

NAD T778

Pris                      29 998 kronor

 

Antal slutstegskanaler             9

Antal processorkanaler           11.1

Biamp front     Ja

Zone 2/3/4       Zon 2 hög/lågnivå

 

INGÅNGAR:   

HDMI                 5+1

Digital                 2 koax / 2 optisk

USB front          ja

Ethernet           Ja

Wifi                     Ja, 2,4/5 GHz

Analog               2+1

Phono                Ja MM

Multi ch             Nej

USB Dac             Nej

 

Bluetooth in/ut                           Ja/nej, AptX HD

Internetradio  Ja

AirPlay 2            Ja

DLNA                  Ja

Spotify connect                           Ja

Tidal                    Ja

FM/DAB-radio Nej

 

UTGÅNGAR:  

HDMI                 2

Pre out/sub out                          7.1.4

Trigger               1 in, 3 ut

In/ut framsida HDMI/USB/hörlur

 

Multiroom       Bluesound

 

HDMI-version 2.0b

HDCP                  2.2

 

App för styrning                          BluOS Controller

Svenska menyer                         Nej

 

Dolby Atmos   Ja

Dts:X                  Ja

Dts:X Pro          Nej

Auro 3D             Nej

Imax Enhanced                           Nej

eARC/ARC        eARC

Röststyrning    via Alexa, Google

 

Autokalibrering                           Dirac Live

 

Mått (BxHxD) 435 x 140 x 430 mm

Vikt                     12,1 kg

 

Info                     nadelectronics.com, www.hifiklubben.se

 

 

 

PLUS                  

Briljant ljud

Dirac Live

MDC för uppgradering

Stabilt multi-roomljud med MQA

 

MINUS

Dongel-lösningen

Osäkert om MDC:s framtid    

 

SUMMA

En ruskigt kompetent bioförstärkare – med en egen framtoning – som förhoppningsvis får åldras med behag via nya MDC-moduler.

 

Betyg: 9 stjärnor "FAVORIT"

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår