Test Favorit i repris

STÖR EJ – JAG LYSSNAR PÅ FILM

Att hörlurar blivit otroligt populära de senare åren har nog få missat. Även vi som praktiserar hemmabio och spel måste ju naturligtvis också få lyssna ifred. Vi testar två varianter i två prisklasser.

 

Att svänga på sig ett par sköna hörlurar är för det mesta bara positivt. Vi har ju blivit så vana vid att lyssna mycket mer i fler sammanhang än bara framför teven eller hemmabion, och hörlurar har verkligen blivit en naturlig del av vår vardag. Bör finnas minst ett vettigt par i varje hushåll.

Det är dessutom en produkt som på flera sätt kan bredda upplevelsen. Ja, förutom att inte störa omgivningen förstås.

En del sitter gärna vid datorn och kollar på serier och film eller spelar spel. Andra använder dem tillsammans med sin spelkonsol för precis samma ändamål. Oavsett vilket så är bra prylar alltid att föredra.

En viktig egenskap vi först och främst vill ha är bra komfort. Kuddarna ska vara mjuka och inte bli för varma, och huvudbågen ska sitta stabilt men samtidigt bekvämt ligga an mot toppen av skallen.

Bra ljudegenskaper är ju också angeläget.

Vi har kollat in två populära fabrikat, JBL och Astro, med lite olika förutsättningar och styrkor för dig som vill kunna njuta av bra ljud utan att störa eller bli störd!

 

 

BRA KÖP - 7 stjärnor

”Astro har med nya A20 fått till en bra balans mellan prestanda och pris.”

 

ASTRO A20

Surroundlurar från Astro Gaming är välkända för framför allt datorspelare. Företaget är specialiserade på den här typen av produkter, där särskilt A50 har en plats i många gamers hjärtan.

Den ganska plastiga A20, som har kommit till sin andra generation (Gen 2), har designen klart mer inspirerad av ”data” än klassiska hifi-lurar. Komforten med de plyschklädda kuddarna är god och lurarna sitter stadigt på skallen.

Den många gånger kritiska huvudbågen, som kan skava och irritera ordentligt om den ligger på fel eller för hårt, är klädd med mjukt gummi och är bekväm på rätt sätt. Mikrofonen har en oöm konstruktion av böjbart gummi och är fast monterad. Reglagen för påslag och volym är placerade på bakkanten av den högra kåpan och är lätta att komma åt.

Här finns också en knapp för tre olika eq-lägen som vi inte var helt överens med, då den endast indikerar byte med en ljudsignal. Vilket läge man lyssnar på vet man inte, dock hörs det, då bara ett läge är användbart.

För överföring används med fördel usb-dongeln som kommunicerar på 2,4 MHz-bandet och funkar galant med såväl pc som Ps4. Räckvidden uppges till 15 meter och vid våra tester kunde vi knalla runt i huset på 150 kvadrat i två våningar utan att få några som helst problem med överföringen.

Vi testade också med Ps5, som identifierade A20 korrekt, men fick knastrande störningar i ljudet. Här visade det sig att vi inte läst på ordentligt, så vid en andra testomgång tryckte vi på den lilla knappen på usb-dongeln som ändrade färg från vit (pc) till blå för­ Playstation! Nu fick vi en prima överföring, laggfri dessutom, och visade hur bra en sådan här produkt kan fungera med just en spelkonsol som ju oftast används till mycket mer än bara att spela spel.

En annan vettig egenskap är att du kan köpa en extra dongel om du har ett xbox, och använda samma lurar till båda.

Fartfyllt ljud

Astro A20 är byggd för underhållning snarare än att vara helt korrekt ljudmässigt. Men det är inte alls negativt egentligen. A20 spelar med ett fylligt friskt ljud med rappa anslag och lagom bas för fin botten i filmen eller till smällarna när man lirar.

Att få god underhållning, och långa lyssningspass, var inga problem med A20 och det är på inga sätt bortkastat att spela musik i till exempel Tidals mest högupplösta version. Ett exempel på det är att jag fastnade på tre första avsnitten av Youtubeserien Origin. I rak följd, dessutom efter ett par timmars musikspisande.

Det är egentligen inga konstigheter här, utan vi anser att Astro med nya A20 fått till en bra balans mellan prestanda och pris. Visst, det blir inget mångfacetterat finsmakarljud, men absolut godkänt för prisklassen och ändamålet, då de i första hand är avsedda för gamern och de egenskaper som uppskattas där.

Den trådlösa överföringen är dessutom alldeles utmärkt och kan vara en dealbreaker för den som vill ha en vettig gaminglur med brett användningsområde. Vill du ha mer effekter i form av surroundljud får du kika på en annan modell, till exempel A50 för cirka 3 000 kronor.

 

ASTRO A20

Typ: Sluten over ear

Bluetooth: Nej

Trådlös överföring: 2,4 GHz usb-dongel

Vikt: 318 g

Kompatibel med: Playstation, Pc, Mac (finns även till XBox)

Uppgiven batteritid: upp till 15 timmar

Pris: ca 1 250 kronor (extra dongel 200 kronor)

Info: astrogaming.com

 

 

BRA KÖP- 8 stjärnor

”Med Quantum One får du vad du betalar för.” 

 

JBL Quantum One

Vi har tidigare testat en lur i JBL:s Quantumserie, Quantum 400 (HB 10/2020) som bjöd på riktig biobas med tillhörande friskt surroundljud för runt 1 200 kronor. De fräsiga ljuseffekterna på kåporna var en kul bonus för den som gillar sånt.

Serien består av totalt åtta modeller (varav ett par av in ear-modell) och Quantum One är den allra tjusigaste med finesser som brusreducering och headtracking.

Hörluren är väldigt stabilt byggd i mattsvart stealth-utförande och sitter väldigt tajt och stadigt på huvudet, och öronen blir verkligen inkapslade.

Här är de mjuka materialen av konstskinn, vilket ofta ger en svettigare upplevelse som inte andas på samma sätt som Astros plyschkuddar. Fördelen är att du mer blir ett med dessa lurar, nackdelen är att man måste lufta öronen med jämna mellanrum. Här har JBL dock lyckats ganska bra då lurarna gick att använda betydligt längre än väntat.

På vänster kåpa reglage för volym, påslag brusreducering, löstagbar mikrofon och så vidare.

Quantum One har också JBL:s egna QuantumSPHERE 360TM-ljudteknik som installerat på din pc kortfattat innebär att huvudsensorerna och rumsligt ljud lokaliserar och parar ihop visuella objekt med ljuden, vilket helt klart kan vara attraktivt för den seriösa gamern. Ljudet finns också kvar på samma plats även när du vrider på skallen. Kan självklart stängas av om du inte gillar det.

Vidare finns brusreducering, vilket är ovanligt på denna produkttyp, och programmet QuantumEnginge för din pc där du ställer saker som eq, ljuseffekter med mera, som du sedan kan spara som olika profiler.

Lyssnar du via andra typer av enheter, som spelkonsoler, så är det 3,5 mm-kontakten som gäller och då uteblir naturligtvis alla finesser.

 

Ljud i lyxklass

Med Quantum 400 i färskt minne var det minst sagt spännande att få köra toppmodellen. Där Quantum 400 var publikfriande med tung bas och spänstig spelstil levererar Quantum One ett ljud i närmast hifi-kvalitet. Här få du ren och fin transparens på ljudbilden. Det är luftigt och väl detaljerat.

Basen då? Ja, den finns här, och ligger betydligt snyggare integrerad än hos sitt mindre syskon. Det är över lag väldigt fint balanserat och väl avvägt genom hela registret.

Vi märker också att efter ett par dagar med strömning från Tidal Hifi att konstruktionen vad gäller komforten är betydligt högre än vad vi trodde/upplevde i de inledande korta provkörningarna. Ett par timmar musik eller några avsnitt av aktuell teveserie är inga som helst problem.

Med Quantum One får du vad du betalar för när det kommer till ljud- och byggkvalitet och praktiskt brukande, vilka alla håller mycket god klass. Jämför vi med Astro A20 får du ingen trådlös överföring, utan den här är företrädesvis tänkt för pc-bruk. Vilket den trivs väldigt bra med.

 

 

JBL QUANTUM ONE

Typ: Sluten over ear

Bluetooth: Nej

Trådlös överföring: Nej

Vikt: 369 g

Kompatibel med:

Uppgiven batteritid: –

Pris: ca 3 000 kronor

Info: jbl.se

 

SLUTSATSER

Vi har tidigare konstatera att hörlurar för oss som gillar spel och film inte på något sätt diskrimineras. Tvärt om, det kommer stadigt nya modeller med olika specialiteter i bra kvalitet, så det är ingen tvekan om att det är något du absolut ska kolla närmare på om användningsområdet passar dig.

Dagens två testobjekt var goda ambassadörer för sina prisklasser och funktioner, och kan båda rekommenderas. Tipset är dock att kolla in syskonmodellerna också då de brukar bjuda på lite olika specialiteter. Dyrast behöver alltså inte vara bäst just för dig!

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår