Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #6 2020

Test: Polk legend

Det var länge sedan Polk hade någon tyngre närvaro på den svenska marknaden, men det ska Legendserien ändra på!

 

“I med The Police: Certifiable i spelaren och det är party direkt.”

 

Polk är en högtalartillverkare som har funnits sedan 70-talet, grundad av de tre vännerna (utan Jerry) Matthew Polk, Sandy Gross och George Klopfer. Matthew var den som jobbade mest med själva utvecklingen av högtalarna, medan George var den som hade hand om lådtillverkningen. Sandy var nasaren i gänget, och tillsammans byggde de tre herrarna upp högtalarmärket Polk.

 

SDA, en Polkuppfinning

En av de mest intressanta idéerna från Polk är SDA, Stereo Dimensional Array, som är ett analogt sätt att försöka se till att vänster öra endast hör vänster högtalare och höger hör höger. Normalt hör ju båda öronen ljud varifrån det än kommer, men med SDA vill Polk skapa en större, med verklig ljudbildsupplevelse genom att minska det man brukar kalla crosstalk.

Det är ganska precis en huvudbredd mellan mitten på höger och vänster element, och detta är också hemligheten bakom den extremt tydliga placeringen av ljudobjekt i ljudbilden.

 

Bjässarna i fronten

På de nya Legend L800 har man därför dubbla uppsättningar mellanregister och diskanter, där den yttre uppsättningen levererar den andra högtalarens information men ur fas och lite filtrerad, den yttre delen av vänster högtalare levererar alltså typ höger högtalares information men ur fas.

Och eftersom de två elementuppsättningarna sitter ungefär en huvudbredd från varann borde det funka ganska enkelt. Kanske inte riktigt så enkelt som min förklaring, då ljudet som kommer till ”fel” öra inte har riktigt fullt frekvensomfång, men jag hoppas förklaringen blev begriplig ändå.

 

Här syns Power Porten tydligt, och värt att notera är också de stabila utriggarna med robusta gummifötter.

 

På elementsidan hittar vi nya diskanter som ser ut typ som ScanSpeaks numera klassiska ringradiatorer, och dessa svagt hornladdade och baksidesdämpade diskanter kallas Pinnacle av Polk. Mellanregistren är 5,25-tummare och de dubbla basarna mäter 10 tum. Basarna sitter i en basreflexlåda och porten kallar Polk Power Port, och som vanligt handlar det om att maximera flödet och minimera portljud. Delningsfrekvenserna ligger vid 370 respektive 2800 Hz.

Alla element utom diskanterna har intressant nog dubbla inre upphängningar (spiders) och dessa är spegelvända, allt för att säkerställa symmetrisk dämpning när elementet rör sig utåt och inåt.

De L800 vi testat är också försedda med L900, en Atmosenhet på toppen av respektive högtalare.

Det är alltid lite speciellt när en tillverkare satsar så hårt att det mynnar ut I en trevägscenter, och L400c matchar på ett underbart sätt L800:orna.

 

Resten av gänget

Centern L400c är inte riktigt lika stor som L800, men för att vara en center är den ett fullkomligt as! Bestyckningen är något nedskalad från fronthögtalarna, ”bara” 4 tum i mellanregistret och två 6,5-tumsbasar, medan portantalet dubblerats. De dubbla Power Portarna mynnar bakåt, och tack vare konstruktionen han man placera centern mot vägg. Här har delningsfrekvenserna krupit ner lite grann, till 260 och 2700 hz.

Högtalarna vi använt som surrounder är de förhållandevis behändiga L100, och här är det samma mellanregister som i de stora L800, fast denna gång får elementet tjänstgöra som bas också. Även här portas lådan bakåt.

 

Den mindre av de två stativmodellerna I legendserien passar perfekt som surroundhögtalare, och för den som vill köra stativare runt om finns också en större modell, L200, med en 6,5-tummare i basen.

 

Placera noga

Att baxa runt de enorma L800/L900 i biorummet är inte så svårt som man kanske skulle kunna tänka sig med hänsyn till både vikt och storlek. Faktum är att när vi väl fått in snitsen går det rätt enkelt, högtalaren lutas helt enkelt på snedden och ”vaggas” sedan från en fot till en annan.

Hyfsat lättflyttade alltså, och lätta att placera också! Till en början blir det dock lite kaos av ljudbilden då vi placerar L800 som vi normalt placerar fronthögtalare: som två av tre hörn i en liksidig triangel där lyssningspositionen såklart är det tredje hörnet, och lite lagom invinklade.

Skamset öppnar vi manualen och läser att vi inte ska ha högtalarna riktigt så långt isär, och dessutom att de (ganska självklart när man tänker efter…) inte ska vinklas in över huvud taget. Och när vi flyttat högtalarna ungefär 50 cm närmare varann samt riktat dem rakt ut i rummet kommer ett knivskarpt stereofokus som ett brev på posten!

Polk skriver att man bör ligga närmare 20° än 30° i vinkel från cetrumlinjen ut till högtalarna, så kan den som vill räkna ut  exakt hur brett isär de bör hamna i ett givet rum.

Centern placerar vi som vanligt, och det enda ovanliga är att vi får plocka fram Färilafötter som kan hantera den ovanligt tunga högtalaren, samt att vi fick tänka efter lite extra för att få plats med den på tv-bänken vi använder som högtalarställ. Surroundkanalerna ställde vi på stativ strax över öronhöjd, snett bakom oss i den klassiska 5.0-placeringen.

Som slutsteg kopplade vi in Hegels fina C55 (plus ett Burmester 956 Mk II till Atmos-kanalerna i total overkill-anda), medan försteget den här gången (som så många gånger förr) är Yamahas CX-A5200. UHD-spelaren blev denna gång inte vår vanliga Oppo 203 utan min egna Panasonic UB820. För att komplettera uppställningen lånade jag en Klipsch SPL-150 subbas som jag just hade mätt upp.

 

För att SDA ska fungera måste höger kanal ledas över även till vänster högtalare och tvärt om, och det görs med den medföljande kabeln. På detta sätt är det också enkelt att uppleva med och utan SDA, bara att placera en kompis bakom den ena högtalaren och låta hen rycka ur och sätta i kabeln så hörs skillnaderna tydligt.


Mäktig precision

I med The Police: Certifiable i spelaren och det är party direkt. Ja jag älskar Police, den här live-BD:n är verkligen bra, och gåshuden är påtaglig! Storleken på ljudbubblan, eller egentligen kombinationen av stor ljudbubbla och knivskarpt fokus, är en nästan overklig kombination.

Ofta blir det antingen eller, en riktigt stor ljudbubbla eller extra precision i placeringen av objekt, men med Polk Legend blir det både och, läckert! Jag är dessutom verkligen där, och det är inga som helst problem att damma på med ”live-volym”.

På toppen av L800 sitter normalt en täckplatta, men den skruvas snabbt bort och ersätts med en L900-enhet för studsatmos!

 

Tonalt är detta bjässesystem ruskigt neutralt, och den som försöker sig på att gissa hur det ska låta (ja det gjorde jag också) träffar sannolikt långt ifrån målet. För att vara jättestora högtalare i fronten försvinner de nämligen på ett ”stativarlikt” sätt, även om de såklart har en maffig fysisk närvaro på hög volym.

Jag tittar på Fantastic Beasts: Crimes of Grindewald, och här demonstrerar högtalarsystemet tillsammans med slutstegen den filmens fantastiska ljudläggning på ett strålande sätt. En sak som också märks tydligt när jag ser på Beasts är hur duktiga Legendhögtalarna är på att spela svagt med bibehållen karaktär och framförallt placering av enskilda ljud.

Nej, jag menar såklart inte att du ska spela svagt i din bio, det jag menar är att kör du på ”grannvänlig” volym kommer du ändå att få en fullödig upplevelse av filmljudet, bara på lägre volym.

 

Polks egna ringradiator och mellanregisterkonen med sju upphöjningar som ska bryta upp materialsvängningar på ett effektivt sätt är två exempel på hur noga Polk är med sina tekniska lösningar.

 

Jag kanske ska säga något om delningsfrekvenserna till de olika högtalarna! 70 Hz till bakkanalerna, that´s it. Både L800 och L400 trivs bäst med fullregistersignal, och man vore nog lite galen om man inte utnyttjade de rejäla basresurserna.

Med detta sagt tillförde den stora subbasen jag lånade in faktiskt något, inte bara som stöd för bakkanalerna. Nej, det blir liksom något annat när vi har en 15-tummare som faktiskt kan spela fullt ända ner till 20 Hz.

Missförstå mig rätt, L800 kan på egen hand leverera biobas som imponerar, men kopplar du in subbasen blir det så mycket bättre. Så, bor du i lägenhet kanske det är läge att hoppa över subbasen, men annars är det som vanligt: hemmabio är bäst med subbas.

SDA-kabeln är omtänksamt nog kopplad med en hane och en hona i varje ände, så det finns ingen risk att man kopplar fel.

 

Ruskigt prisvärt

Med legendserien är Polk tillbaka med stor stil, och har du inte jättetrångt i bion eller vardagsrummet passar systemet alla som vill ha ett frekvensmässigt neutralt system med den ovanliga kombinationen av extremt precisa placeringar och stor ljudbubbla. Systemet är också, om inte direkt billigt, så åtminstone ruskigt prisvärt!

 

Betyg: 9 stjärnor, Prisvärd

POLK LEGEND

Fronthögtalare                           L800

Princip               3-vägs basreflex

Bestyckning     2x1 tum diskant, 2x5,25 tum mellanregister, 2x10 tum bas

Känslighet        87 dB

Impedans         4 ohm

Mått (BxHxD) 44,5x45,5x123,5 cm

Vikt                     53,5 kg

Pris                      70 000 kr/par

 

Center               L400c

Princip               3-vägs basreflex

Bestyckning     1 tum diskant, 4 tum mellanregister, 2x6,5 tum bas

Känslighet        87,5 dB

Impedans         4 ohm

Mått (BxHxD) 66x24x34 cm

Vikt                     18,5 kg

Pris                      25 000 kr

 

Surroundhögtalare                   L100

Princip               2-vägs basreflex

Bestyckning     1 tum diskant, 5,25 tum mallanregister/bas

Känslighet        85,5 dB

Impedans         4 ohm

Mått (BxHxD) 20 x 29 x35 cm

Vikt                     7,7 kg

Pris                      14 000 kr/par

 

Atmos                L900 (monteras i L800)

Princip               Sluten låda

Bestyckning     19 mm diskant, 10 cm mellanregister

Känslighet        86 dB

Impedans         4 ohm

Mått (BxHxD) 25 x 18 x 8,5 cm

Vikt                     1,5 kg

Pris                      6 500 kr/par

 

Info                     www.polkaudio.com, www.septon.se

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår