Optisk överföring för HDMI säkerställer 4K-signalen hela vägen. Vi testar Supras aktiva optiska HDMI-kabel.
AOC står Active Optical Cable och är ett begrepp, och det handlar om precis vad det låter som. En aktiv signalöverföring genom optiskt kablage. Supra är ett sedan länge etablerat svenskt varumärke och deras passiva HDMI-kablar, kända för sin isblåa och ganska styva men också robusta konstruktion, torde vara välkända för varje hemmabioentusiast.
Vi hade möjlighet att testa Supras passiva kablar senast i HB 6/2017, där deras 15 meter långa kabel var den enda som orkade den fulla bandbredden för HDMI 2.0-standarden, alltså 18 Gbps, Gigabit per sekund. Detta är kravet för att vi ska få exempelvis en 4K-signal i 60 Hz att fungera, såväl med som utan HDR beroende på subsampling av färger.
Det finns dock en begränsning med passiva kablar. Den gamla devisen om att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk gäller i allra högsta grad. Kabeln må hålla för en intakt signal med bandbredden 18 Gbps över alla metrar. Men det är fortfarande inte självklart att prylarna i båda ändarna håller måttet.
Passiv kabel: allt hänger på situationen
Källan, Source på HDMI-språk, kan skicka en signal som inte orkar hela vägen över kabeln. Mottagaren i form av en TV eller projektor, kallas för Sink på HDMI-språk, kanske inte kan avkoda signalen ifall det är för stora avvikelser. Resultatet kan därför bli att du inte får någon bild även om själva HDMI-kabeln faktiskt är fullt fungerande.
Passiva, elektriska kablar är känsliga för omgivningen och de störningar som finns, inklusive elektromagnetisk interferens med exempelvis trådlösa nätverk. Det är alltså en hel del som kan gå fel på vägen med en lång och passiv kabel, trots att själva kabeln fungerar som tänkt.
För detta är vad det handlar om med HDMI och digital bildöverföring: fel på kabeln och du får ingen bild. Så länge kabeln och allt annat fungerar kommer bilden över 100 procent intakt så som den skickades. En dålig HDMI-kabel lyckas inte med 100 procent, och bilden försvinner eller visar tydliga fel. Rätt eller fel. Med HDMI är det aldrig en fråga om bättre eller sämre bildkvalitet även om marknadsföringen ofta vill förmedla den illusionen.
AOC-kabel: bygger bort problemen
Genom att AOC-kabeln sköter sin egen signalhantering och överföring på det sätt den är konstruerad för kan du bygga bort störningsproblematiken. Kabeln är heller inte lika beroende av att kretsar och kontakterna hos Source och Sink sätter gränser för signalens kvalitet.
Som bonus kan AOC-kablar också fungera i riktiga långa längder, Supra erbjuder upp till 100 meter långa kablar. Kabeln är dessutom ofta tunn och flexibel, även om själva HDMI-kontakten inte är det. Nackdelen eller priset du betalar är just priset. Det kostar en del att bygga en sådan här lösning och kablarna har generellt ett högre pris jämfört med passiva varianter.
AOC lika praktisk som en passiv kabel
Naturligtvis rymmer AOC-kabelns elektronik för att omvandla elektrisk signal till optisk signal i ena änden och tvärtom, från optisk till elektrisk i andra änden. Denna omvandling är tillräckligt strömsnål för att kunna fungera med den ström som HDMI-porten levererar. Omvandlingen sker också snabbt. Fördröjningen är inte skönjbar med Leo Bodnar Input Lag tester, vilket innebär en latens under 1 millisekund.
Denna konstruktion innebär också att kabeln endast fungerar åt ett håll, vilket hos Supra HDMI AOC är märkningen Source – kopplas in i källan, spelaren eller liknande. Andra kontakten är märkt Display och kopplas in i TV:n, projektorn och så vidare. Men annars är det ingen praktiskt skillnad mot en traditionellt passiv kabel. Samma funktioner som innan.
Denna omvandling från elektrisk till optisk och tillbaka till elektrisk signal är också bara så bra som kabeln är specificerad. Det vill säga att du kan endast räkna med HDMI 2.0-hastigheter om 18 Gbps. Framtida HDMI 2.1-nivå och 48 Gbps kommer kräva annat kablage, men det är ett ämne för kommande artiklar.
Supra HDMI AOC fungerar som aviserat
Fungerar det då? Jajamensan! Som väntat fungerar det utan problem och vi får med testutrustning en bekräftad 18 Gbps-signal utan problem. 4K/60 Hz med 8-bitars RGB-signal fungerar lika väl, precis som 4K/60 Hz med 4:2:0-subsampling och 12 bitars HDR. Alltså gränserna för HDMI 2.0:s högsta möjliga anslutningshastighet.
15 meter Supra AOC kostar i runda slängar tusen kronor mer än företagets vanliga passiva motsvarighet. Så vad vinner du på AOC-kabeln? Förutom den tunnare och smidigare kabeln är hela guldpoängen tillförlitlighet. Du betalar för att garantera att signalen kommer över.
För med passiv kabel är det alltså helt upp till situationen, prylarna oh miljön ifall du får 15 meter passiv kabel att fungera med 18 Gbps bandbredd. Än värre med 20 meter och längre. Kanske till och med problem med 10 meter beroende på din miljö och din utrustning i båda ändar. Detta är problemen en AOC-kabel löser. Här lever helt klart Supra upp till förväntan och gör det till ett pris som är rimligt, särskilt i långa längder.
Supra AOC HDMI
Funktion: HDMI med säkerställd 18 Gbps-överföring
Längd: 6-100 meter
Pris: ca 2 500-6 000 kr
Pris 15 meter: ca 2 750 kronor
Info: www.jenving.se