Test Hemmabio #11 2021

Test: XGMI Horizon Pro

”Rakt ur lådan serverar Horizon Pro en ljusstark bild med riktigt härliga färger och fin kontrast.”

 

PROJEKTOR FÖR SNABB BIO

Även om teveapparaterna blir allt större och med allt fler finesser finns det inget som slår filmupplevelsen en bra projektor ger. Ett aber brukar dock vara att de saknar mediafinesser och kräver fast installation, något som XGIMI vill ändra på med sin HORIZON Pro.

 

XGMI Horizon Pro är portabel men ändå inte direkt bärbar. Men visst kan du ta med den mellan hemmet, kompiskvällen och landstället, inga problem. Se till att spara kartongen så du inte råkar göra den illa bara. Lådan också utmärkt som bas att ställa på golvet och därifrån blåsa upp bilden på lämplig vägg eller duk.

Annars passar ett bord eller en pall alldeles utmärkt. Bara det är hyfsat stabilt, så att till exempel hoppande barn i närheten inte triggar auto-inställningarna av bilden.

Själva projektorn är lite udda i sin formgivning med en närmast kubisk låda med svängda hörn. På locket finns direktkontroller för ström, volym och play/pause. Sidorna hyser högtalare från Harman/Kardon och baksidan har anslutningar för usb, hdmi, optisk ljudutgång samt nätverkskabel. Wifi finns också inbyggt för smidiga strömningar.

Kvalitetskänslan är riktigt bra och ger inte alls samma känsla du får av en enkel presentationsprojektor.

 

Rakt ur lådan

Denna proj är precis som till exempel den tidigare testade Epson EF-100W (HB4/2020) en bildvisare man plockar fram när det är dags för föreställning snarare än att man jagar den perfekt kalibrerade bilden i en permanent uppställning.

Således är bildinställningarna ganska rudimentära, men precis vad vi behövde för att få en bra bild de flesta av oss blev nöjda med. Särskilt med tanke på att vi har skjutit upp bilden på högst varierande underlag med allt ifrån insidan av en stor garageport och gråmålad vardagsrumsvägg till filmduk och skrovlig betongvägg.

Du kan välja bland några olika fasta bildlägen samt ett ”Anpassat” som låter dig justera parametrar som ljusstyrka, skärpa och brusreducering. Här kan du även välja färgtemperatur samt inställningar för HDR och rörelsekompensation. Vi körde mestadels med grundläget i Anpassat och färgtemperatur Varm samt rörelsekompensation Av.

 

Hur är den att använda?

Med projektorn uppackad och placerad på lämpligt underlag är det bara att plugga in strömsladden och trycka igång den. Efter några sekunder gör du lite inställningar till nätverket och en tur för att kolla läget i de enkla menyerna, sen är du igång. En väldigt bra egenskap är den automatiska inställningen av skärpa och keystone. Funkar kanon och bilden får rätt proportioner utan att det behövs ytterligare handpåläggning.

En annan kul finess är att om till exempel en blomkruka står lite i vägen på sidan anpassar sig bilden efter den så bildytan blir komplett.

Vi har mest kört med en Playstation 5 som källa och tittat på Blu-rayfilm och spelat bland annat Far Cry 6 och Deathloop. Båda spelen med riktigt tjusiga och färggranna vyer som passar fint på en riktigt stor bild.

 

Bra tjong i bilden

Rakt ur lådan serverar Horizon Pro en ljusstark bild med riktigt härliga färger och fin kontrast. Detaljnivåerna är goda i såväl hög- som lågdagrar. Dock kan man behöva justera lite beroende på vilket underlag man visar bilden på, men standardinställningarna räcker ganska långt här så länge du inte är allt för analytisk.

Vi får också ett vettigt flyt i rörelser utan uppenbara ryckigheter eller oroligheter i bilden vid panoreringar. Svärtan är inte den djupaste men ändå klart godkänd vid normal tittning och inget våra testpaneler reagerade på eller kommenterade.

HDR-material brukar som bekant inte vara en projektors stora styrka, men här (HDR10) fungerar det faktiskt riktigt bra och ger ett härligt tillskott till bilden med maffiga färger och fin kontrast. De problem vi främst stötte på var bland annat med spelet Deathloop som blev alldeles för mörkt och tappade detaljerna i mörka scener med HDR aktiverat (Problem som dock förmodligen kan härledas till spelet snarare än projektorn).

 

Inbyggt ljud

För det inbyggda ljudet svara ett par 8-wattare ”Tuned by Harman/Kardon” på var sida av lådan plus ett passivt element på fronten under linsen. Och det funkar faktiskt bra! Visst, projektorn trivs bäst med lättare ljudmaterial med mycket prat snarare än explosiv action med tungt soundtrack. Men är det bra ljud du vill ha finns det flera externa lösningar. Till exempel Bluetooth-högtalare/soundbars eller permanenta ljudsystem via hdmi.

Vi kan också nämna den lilla fjärrkontrollen med bakstycke av aluminium som fungerar väldigt bra med ett styrkors kompletterat med knappar för menyer, volym, röststyrning och en snabbknapp för den automatiska bildjusteringen. Alldeles utmärkt.

 

Lång livstid

Den uppskattade lamptiden på 25 000 timmar borgar för att du kan släppa den klassiska projektor-oron om ”att inte slösa på lampan” varenda gång du ska kolla på en film. Skönt va!

Livslängden här motsvarar, om jag inte räknat helt galet, en 2-timmarsrulle om dagen i 34 år, eller 17 år om projektor står på 4 timmar om dagen. Med andra ord är projektorn kraftigt omodern och pensionsfärdig långt innan själva lampan (som man ändå inte byter) ger upp.

 

Villa man ha den då?

Varför ska man då eventuellt vara spekulant på den här projektorn?

Ett starkt skäl är i första hand den långlivade LED-lampan som med en sensor ställer in och rättar till bilden åt dig på några sekunder. Otroligt smidigt!

Det är också trevligt med det inbyggda högtaleriet som funkar riktigt bra i brist på ett ordentligt externt system. Det går absolut att braka på med spel eller njuta av fredagsdeckaren om inte kraven är allt för höga.

Sedan är det naturligtvis att projektorn är så lätthanterlig. Det är ju bara att ställa fram den och börja kolla! Och det är precis så vi i huvudsak använt XGMI Horizon Pro. Vi har kollat alla tider på dygnet och på flera olika ”väggar”, och vid vitt skilda tillfällen. Fungerar galant!

 

Placering

När det gäller placering av XGIMI Horizon Pro så är det ingen projektor du hänger i taket. Det finns bara en gänga(1/4-tum) i mitten av bottenplattan, vilket ger en ganska vinglig montering. Så ska du köra projektorn i en mera fast installation så är det oss veterligen än så länge en bra hylla eller ett dedikerat väggfäste som gäller.

Det vi kan sakna är en förlängningssladd, då den medföljande kabeln bara är en dryg meter fram till den ganska tunga strömadaptern. Inte speciellt snyggt att ha den hängande på väggen kanske.

En annan avslutande notering – ska du använda de inbyggda högtalarna så måste projen stå framför dig, annars blir ljudupplevelsen väldigt konstig.

 

Betyg:8 stjärnor

 

5 SNABBA

Prima ljusstyrka, bra bild

Superenkel att leva med

Smidigt med Anroid TV, Chromecast och Google Assistant

Netflix funkar inte i dagsläget

Automatisk bildjustering

 

 

XGIMIs HORIZON Pro

Vad: Kompakt DLP-projektor med smarta funktioner

Lamptyp: LED, 2 200 Ansi lumen

Uppskattad lamptid: ca 25 000 timmar

Bildstorlek: 30–300 tum

Upplösning: 4K 4096 x 2160

Bluetooth: Ja

Operastivsystem: Android TV 10.0 

Storlek: 208 x 218 x 136 mm

Vikt: 2.9 kg

Pris: ca 18 600 kronor

Info: us.xgimi.com/ 

 

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår