Kontakten Hemmabio #4 2022

Är alla TV lika bra?

"Är det så att alla lika bra egentligen och det är sak samma vad man ska köpa? Jag är själv helt förvirrad av djungeln där ute! "

Är alla TV lika bra?

 

Hej Hemmabiotidningen! Jag noterar efter flera tester att många TV-apparater får betyget 8 stjärnor av 10 möjliga. Fann ett undantag med den lite enklare modellen Panasonic JX800E som fick 7 av 10 med ”Bra köp” i nummer 11/2021. Fast den stora modellen JZ2000E som testas i samma nummer blir utan betyg. Men det är undantagen.

Är det så att alla lika bra egentligen och det är sak samma vad man ska köpa? Jag är själv helt förvirrad av djungeln där ute! I butiken blir det inte bättre för ena butiken hyllar en modell och nästa butik säger tvärtom.
Jag fattar att de dyraste ofta är de bästa. Fast jag vill ha en TV som är nästan lika bra utan att betala lika det högsta. Därför är priset extra viktigt!

Det är också två saker jag saknar i testerna. För oss som tittar på vanlig TV är det viktigt att veta bildkvaliteten och vad som upplevs. Men det står inget om detta. Jag undrar också på kvaliteten på de inbyggda apparna. Det är en väldig skillnad i hur de inbyggda systemen fungerar och det skulle jag gärna se mer tester på.

Mvh Oskar

 

Hej!

Jag har själv noterat att jag ofta fastnar på betyget 8 av 10 där lite enklare modeller får betyget 7 av 10 och toppmodeller betyget 9 av 10. Panasonic JZ2000E ska ha betyget 9 av 10 och rankas som Toppklass!

Och faktiskt: alla TV jag testar är numera bra. Inget vi testar är längre direkt dåligt, utan i sämsta fall okej. Och när de är bra är TV-apparaterna ofta bra på olika sätt. Det är en väldigt skillnad på Samsung QN95A (nummer 1–2/2001) och Philips OLED 806 (nummer 10/2021) som båda får betyget 8 av 10. Är dessa då ”lika bra”?

Ja, kanske. I alla fall ur ett mer distanserat sätt som jag bedömer dem. För det är inte min uppgift att förklara vad du ska köpa för TV. Utan jag ser det som min uppgift att guida till vilken TV som passar vilket behov och hur bra produkten svarar mot det behovet. Fast då måste du som läsare också tänka till om vad dina behov faktiskt är.

Samsung QN95A och Philips OLED 806 är två väldigt olika apparater. Samsungen kan göra under i ett extra ljust vardagsrum och Philipsen kan verka sin alldeles egen Ambilight-magi i mer dämpade men fortfarande upplysta rum. Men ingen av dem är det bästa valet för film i en mörk biogrotta.

 

Den lämpligaste – inte den bästa

Samsung och LG ger till exempel mer utvecklade spelfunktioner än de andra tillverkarna. Fast det är förstås oviktigt ifall du aldrig spelar spel. Samsung vägrar Dolby Vision som är den bildlösning som medger dagens högst bildkvalitet. Vilket för en filmfantast kan vara hål i huvudet. Men en axelryckning för den som främst använder TV:n dagtid och bara vill ha hög ljusstyrka.

Här ser jag inte det som är min roll att tala om för dig vilket av detta som är ”bästa” TV:n. Betyg är inte mer än en enkel siffra och kan inte förmedla alla skillnader eller beskriva komplexiteten. Men vi försöker bli tydligare genom att vända på texterna så att inledningen sammanfattar TV:ns egenskaper.

Priserna är tyvärr ingen bra måttstock då en TV från sin lansering på våren till reorna på hösten och vintern hinner förändras så pass mycket. Jag väger sällan in exakta priser i omdömet eftersom det skiljer sig dag från dag hur mycket en viss modell kan kosta.

Kvaliteten på produkten är däremot konstant. Ifall en väldigt bra TV i toppklass för stunden kostar ungefär lika många tusenlappar som en medelmåttig TV, då vet du hur du bör spendera pengarna.

 

Om TV-kvalitet

Förr i tiden tittade vi en del på TV-mottagarens bild och skrev om den. Då var det vad som kom ut ur det gamla kontorets DVB-C-Comhem-hål-i-väggen just vid testtillfället. Jag fastnade ofta alldeles improduktiv framför Family Guy och rysliga doser av cringe med NCIS!

Vilket ju inte säger så mycket för den som har någon annan leverantör till sitt hål-i-väggen. Eller kör inomhusantenn. Eller med parabol. Eller kör IP-TV. Eller fiber till husknuten med intern DVB-T-omvandlare. För att inte säga alla som har någon form av box på allt detta vilket ger ytterligare en dimension om vad som är ”TV-bild”. Det finns idag dussintals olika sätt att ta emot och titta på utsänd TV.

Vad jag kunde konstatera efter 15 år är att det ser olika ut på olika TV. Och ingen är särskilt bra. Bildkvaliteten på utsändningar är dessutom för varierande i kvaliteten från första början. Därtill kommer de olika TV-tillverkarna att processa den redan godtyckliga bilden med ännu mer godtycke.

Det finns inget underlag för att bedöma kvalitet, bara ge en fingervisning om hur det ser ut. Och då bara för just redaktionens hål-i-väggen. Däremot kan jag tydligt och direkt bedöma bildkvalitet via HDMI och där har snart 20 år av TV-tester visat att det senaste tio åren numera är bra och jämn kvalitet. Problemet med ”bra TV-bild” ligger inte längre hos TV:n.

 

Om smart-system och appar

TV-apparater är så otroligt komplicerade apparater idag. Med tanke på tiden och det begränsade utrymmet i tidningen fokuserar jag på det som är en TV:s mer absoluta egenskaper. De egenskaper du inte kan förändra själv. Vill du ha ett bättre reflexfilter, högre ljusstyrka, bättre kontrast, en jämnare panel och bättre färger? Det kan du aldrig påverka annat än att köpa en helt annan TV.

Tycker du TV:ns smart-system är dåligt? Saknar du de appar som ger dig rätt tjänster? I sådana fall kan du fortfarande använda vilken TV som helst med en AppleTV, Chromecast, Android-boxar, Raspberry Pie och liknande. När åren går är det ändå dit man kommer i takt med att TV:ns egen smart-hårdvara föråldras och allt blir segare och långsammare. Smart-funktioner går alltid att lösa på andra sätt.

Smart-funktioner och hemmastyrning är inte så mycket per TV-modell utan mer per tillverkare. LG:s olika TV-modeller som exempel kan vara väldigt olika varandra kring just bild, reflexfilter och sådant du inte alls kan påverka. Fast LG:s TV är lika varandra runt smart-funktioner, appar och hur just LG:s system fungerar. Och det systemet kan du alltid komplettera med något annat.

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår