filmrecension tv-serier

SHINING GIRLS

Skickligt skruvade seriemord.

 

SKICKLIGT SKRUVADE SERIEMORD

Seriemördargenren har med åren etablerat ett ganska välbekant mönster när det gäller hur en historia berättas. Från det första offret till den slutgiltiga konfrontationen finns ett antal hållpunkter som förväntas.

Många av dessa finns med även i Shining Girls, men det blir snart uppenbart att denna filmatisering av en roman av den sydafrikanska författaren Lauren Beukes inte är en genreklon i mängden.

 

 

En arkivanställd på en dagstidning (Elisabeth Moss) har överlevt ett angrepp som man tror är kopplat till en seriemördare som hållit på i årtionden. Attacken har orsakat problem med hennes minne och verklighetsuppfattning. Flera av detaljerna kring morden är märkliga, som relationen mellan mordoffren. Steg för steg växer ett mysterium fram som går bortom brotten i sig.

Blandningen av en traditionell utredning och något betydligt mera high concept är suggestiv, men har många fallgropar. Silka Luisa lyckas dock förankra det i solida rollprestationer och en skönt smutsig realism. Det är ett slags antihjältar över Moss och hennes kollega (Wagner Moura), två människor som fått många törnar i livet men därför har utrymme för den besatthet som krävs för ett fall som detta.

Seriemördaren (Jaime Bell) introduceras också tidigt. Hans identitet är inte ett mysterium, snarare andra detaljer kring det som hänt. Shining Girls har inget behov av att sätta honom på piedestal som ett ondskefullt geni, utan han får vara en ganska simpel och hämmad typ som dragits in i något han inte riktigt själv förstår.

 

 

Egentligen har jag redan berättat för mycket, för Shining Girls är en serie som tjänar på att man går in utan förkunskaper. Alldeles oavsett dess historia kan den också uppskattas på sina övriga kvaliteter.

Elisabeth Moss skiner alltid i dessa roller, med en lågmäld intensitet som kameran älskar. Miljön på en tidningsredaktion på 90-talet i Chicago är också fångad med stor känsla. Men det är inslaget av pusseldeckare jag gillar mest, att få nysta i ett mysterium steg för steg i takt med utredningen.

Shining Girls har en bara-ett-avsnitt-till kvalitet som få andra, där nattsömnen lätt får stryka på foten. Apple fortsätter att handplocka romaner att filmatisera med gott omdöme, något som behövs i den allt hårdare kampen om strömningsintäkter. 

 

SHINING GIRLS

THRILLER

Producerad: 2022

Format: 16:9 HD, Dolby Atmos

Utgivare: Apple TV+

Längd: 388 min

 

Betyg: 9

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår