Test Hemmabio #5 2022

Sonos Ray

Bor du kanske trångt? Vill du få bättre tv-ljud? Eller bättre ljud i badrummet?

Annons:

Bra på mycket

Bor du kanske trångt? Vill du få bättre tv-ljud? Eller bättre ljud i badrummet? Kanske pigga upp tv-ljudet i gästrummet, båthuset eller gäststugan? Låter något av dessa påståenden åtminstone lite åt rätt håll, och du har en budget på 4 000 kronor, ja då kan Sonos Ray vara alldeles perfekt!

Ray är Sonos enklaste och billigaste soundbar hittills, och den har alla element riktade framåt. Det där med elementens orientering är viktigt, för Ray är den enda Sonos-soundbar du kan klämma in mellan ett par hyllplan utan att ljudet försämras.

 

Tål att jämföras

Det vore såklart tjänstefel att inte jämföra med Sonos Beam Mk II, som jag testade i HB 11/2021, så vi börjar med en liten inspektion av utsidan. Ray är 56 cm bred, vilket är 8 cm smalare än Beam, 7,3 cm hög vilket är 5 mm högre och 5 mm grundare med 95 mm. Ray vägen 2 kg, Beam är tyngre.

Rätt lika alltså, eller? Nej, som du ser på bilderna är Ray allt annat än lik Beam. Beam ser ut som en brie/salamibaguette som ligger och frestar dig medan Ray mest ser ut som en gapig megafon. Utan att vara negativ såklart.

Vidare är de tillverkade av samma typ av plast, en plast som känns allt annat än ”plastig” i bemärkelsen billig och/eller dålig. Båda har samma typ av touchkontroller på toppen, och samma millimeternoggrant borrade högtalargaller, även om Ray har mer plast och mindre hål.

Beam har också HDMI med eARC medan Ray får nöja sig med en optisk ingång. Så det blir inte tal om riktigt högupplöst ljud från din tv, och ingen CEC som gör att din TV-fjärr funkar till soundbaren automatiskt. Ska jag då, på känt manér, gnälla på detta? Faktiskt inte, men anledningen återkommer jag till.

Det är fler element i Beam, Ray har bara två bas/mellanregister i basreflexlåda och två diskanter i varsitt horn. Och kom ihåg att jag skrev att alla element pekade framåt: själva diskantelementen är vinklade utåt men hornen mynnar rakt framåt.

 

Inkoppling

Att koppla in en Sonosprodukt av idag är skrattretande enkelt, och det märks att de har kört med sitt system länge. Koppla in ström och optisk kabel (färgmatchad medföljer) och efter uppstart säger många moderna telefoner till att en Sonos Ray finns i närheten, och frågar om du vill installera den. Händer inte detta är det bara att välja ”installera ny produkt” i appen.

Jag, som faktiskt nästan alltid kör Sonos utan Trueplay, alltså appjusterignen som tar hänsyn till ditt rum, blir glad av att det nu för tiden mäts två gånger: en fokuserad på primär lyssningsposition och en som görs genom att du går runt och viftar med din iPhone eller iPad i en halvminut. Kör du Android? Låna en Applepryl, det är det värt. Och angående avsaknaden av eARC: Det blir såklart billigare att ha optisk ingång! Och eftersom Ray utan knussel fattar TCL-fjärrens volym, och då den dessutom inte avkodar nån form av Atmos, kan jag faktiskt denna gång godkänna den gamla hederliga optiska ljudingången.

 

Ljud

Eftersom Sonos har Trueplay strävar Beam och Ray åt samma håll ljudmässigt, och därför blir det inte nåt snack om stora tonala skillnader. Men det finns annat som skiljer de två små limporna åt:

Ray kan inte spela lika starkt som Beam, och har en avsevärt smalare scen både när vi lyssnar på musik och kollar på film. Dessutom saknas den del rumsinformation gentemot Beam. Allt låter iksom hopträngt när vi jämför, men kollar man på de fysiska måtten står det klart att Ray har en ljudbild som är bred så det räcker, det är bara det att Beams ljudbild är mycket bredare och luftigare.

Ett annat sätt att säga det är att Ray har ett fokuserat och fint ljud, men det blir lite trångt för vokalisterna i mitten.

 

Rekommenderas bestämt!

När jag skrivit det förra stycket känner jag att jag får dra rätt hårt i handbromsen, för vad håller jag egentligen på med? Jag jämför två soundbars, där den ena är drygt 2000 kronor dyrare än den andra. Och det är inte vidare rättvist. Jag kan dock inte komma på något riktigt bra att jämföra Ray med, för jag kommer inte på någon annan soundbar som kostar under 4 000 kronor samtidigt som den har multi roomstöd och kan expanderas genom att man kopplar till andra enheter för surround och subbas. Så eftersom Beam Mk II fick 8 stjärnor får Ray det också!

 

Billigare

Man kan, som jag skrev, expandera Ray med surroundhögtalare, och det har jag gjort. Fast inte med några Sonos utan med Ikea Symfoni såklart! Mycket mer passande prismässigt, och jag hoppas innerligt att det kommer en Ikea Symfoni Avgrund för 2 999 kronor också, för det är inte vettigt att köpa en Sonos Sub till en Ray. Mer bas är dock som bekant alltid nyttigt, så vi hoppas på Ikea. Eller på Sonos, det kanske kommer en mindre subbas någon gång i framtiden?

 

 

8 stjärnor Bra köp

 

Sonos Ray

HDMI                 Nej

Digital in            Optisk

Analoga in        Nej

Bluetooth in    Nej

Nätverk             Wifi 2,4/5 GHz, Ethernet

Multiroom       Sonos

Spotify Connect                          Ja

Utgångar          Nej

Röststyrning    Sonos Voice control*

Mått (B x H x D)                           560x73x95 mm

Vikt                     2 kg

Subwoofer     

Mått (B x H x D)                           560x73x95 mm                          

Vikt                     2 kg

Övrigt                 Färgmatchad optisk kabel medföljer

Pris                      3 399 kronor

Info                     sonos.com

 

* Ray har ingen mick, så du måste ha en annan Sonosprodukt med inbyggd mikrofon för att kunna röstkontrollera Ray.

 

Inget världsrekord I antalet anslutningar, men Sonos håller fast vid ethernetporten, något vi applåderar. Notera de två skruvhålen för montering av väggfäste, ett fäste du får betala 499 kronor extra för.

 

På den här familjebilden syns det kanske vad jag menar med utseendet. Den stora är Arc och den i mitten är Beam Mk II.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår