filmrecension Hemmabio #6 2022

VIOLATION

Rörigt och motsägelsefullt om kvinnlig hämnd.

 

Det här är en film som antagligen delar åskådarna i två läger.

De som gillar skräck kommer bli besvikna på det långsamma berättandet och att det inte händer särskilt mycket.

De som gillar Art House-drama kommer antagligen bli avskräckta av de explicita våldsscenerna.

Efter en långvarig konflikt träffas systrarna Miriam (Madeleine Sims-Fever) och Greta (Anna Maguire) för första gången på flera år. Tillsammans med sina respektive ska de tillbringa helgen i ett hus i skogen.

En kväll hamnar Miriam i säng med sin svåger Dylan (Jesse LaVercombe). Båda är överens om att de gjort ett misstag på fyllan. Dylan menar att sexet skedde med samtycke, men Miriam uppfattar det som våldtäkt. Med allt gammalt groll med sin syster som börjar bubbla upp får händelsen Miriam att ta ett mycket drastiskt beslut.

Det är en film som tassar runt kring en komplex gråzon.

Jag kan föreställa mig att filmen triggar folk på olika sätt. Skuldfrågan kan också diskuteras och tolkas på flera sätt. Scenariot som utmanar åskådarna att ta ställning till om händelsen ska definieras som ett övergrepp är ett scenario som antagligen också är väldigt vanligt i verkliga livet, tyvärr.

Reaktionerna till det brutala efterspelet är en helt annan debatt. Likaså idén att både utforska och exploatera ett sådant dilemma. Det kan man ju tycka vad man vill om. Men inställningen att offret har rätt att själv skipa rättvisa är ju hela grunden för den här genren.

Madeleine Sims-Fewer och Dusty Mancinelli (manus och regi) ska ha credd för att de försöker ta till nya grepp och vill skildra Rape n´ Revenge-genren ur en lite annorlunda kvinnlig infallsvinkel.

Men kombinationen thriller-skräck och Lars von Trier-inspirerad Art House-estetik fungerar inte riktigt här. Dels beror det på att skådespelarna inte övertygar fullt ut, dels på dialogen som stundtals är påfrestande stolpig.

Men det största problemet är den uppstyckade kronologin. Den gör filmen onödigt rörig och förvirrande, ibland snudd på obegriplig. Det känns mest som ett påklistrat, misslyckat konstnärligt grepp som får mig att snabbt både tappa tråden och intresset för en alltför utdragen story. 

 

VIOLATION

DRAMA

Producerad: 2020

Format: Dvd 2.39:1, DD 5.1

Utgivare: Njutafilms

Längd: 107 min.

Betyg: 5

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår