Film

Rocky 4: Rocky vs. Drago: The Ultimate Director´s Cut

Nyklippt Rocky och Drago gör comeback

 

Trots att Rocky 4 (1985) är den mest inkomstbringande i serien har Sylvester Stallone aldrig varit riktigt nöjd med filmen.

När pandemin slog till och Stallone blev sysslolös grävde han fram allt råmaterial till ”fyran”.

Mycket var i tekniskt bedrövligt skick. Men det fanns också massor av material som Stallone aldrig tidigare hade sett. Så han bestämde sig och tillbringade sedan ett år med att klippa om Rocky 4.

Förändringarna är omfattande. På ett sätt är det en helt ny film. 42 minuter består av nya scener. Den klassiska öppningsscenen med de två boxhandskarna som smäller ihop är borta. Slutet är också omgjort. Det är mer drama, realism och allvar, som i de tidigare filmerna, och mindre ytlig och 80-tals kitschig. Mer känslor och mindre testosteron.

Nu står Creed (Carl Walthers) också upp bättre i fighten mot Drago (Dolph Lundgren). Ryssen har även blivit mindre robotlik och mer mänsklig. Nya scener visar dessutom ett helt annat samförstånd mellan Rocky och Drago.

I The Making of Rocky 4: Rocky vs. Drago (Youtube) berättar Stallone om hela processen och förklarar vad som gick fel och vad som blivit bättre nu. Om hur han blivit mer lyhörd och mogen som filmskapare.

En av scenerna som Stallone alltid stört sig på och nu klippt bort är den flirtiga hushållsroboten som serverar svågern Paulie (Burt Young) födelsedagstårta.

– Hur tänkte jag där?, skrattar Stallone och berättar att han trots fansens protester skickat Sico till den eviga skroten.

Filmen är ingen proffsdokumentär, utan filmad på en höft av Stallones kompis John Herzfeld som hängt med stjärnan under arbetet och ställt frågor. Men det är mycket intressant och underhållande. Stallone är en lysande berättare med kul anekdoter.

Han delar också öppenhjärtigt med sig av sina tankar om misstag, tvivel och ungdomligt oförstånd som manusförfattare och regissör. Ibland tappar han tråden och pratar eftertänksamt om helt andra saker. Om sin karriär och livet i stort.

I en scen står Stallone i det folktomma kontorshus där han har sitt klipprum och ser ut över Sunset Boulevard. Han minns när han var okänd, fattig och drev omkring i samma kvarter utan några framtidsutsikter. Det är faktiskt rätt rörande.

I november 2021 visades Rocky 4: Rocky vs. Drago: The Ultimate Director´s Cut på amerikanska biografer under en enda dag och släpptes sedan på VoD.

Kan vi få se den här också? På bio, tack.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår