Nyhet Övrigt

giftskandalen i Teckomatorp

Varför inte sluta ögonen en stund och lyssna på dramat när invånarna i bruksorten börjar bli sjuka – det visar sig handla om hundratals nedgrävda tunnor med gift...

Annons:

Den 8 november släpps ljuddramaserien Giftskandalen 1975 som är inspirerad av de verkliga händelserna i skånska Teckomatorp. Sissela Benn spelar labbassistenten Astrid som jobbar för växtgiftstillverkaren BT Kemi.

”Giftskandalen 1975” följer den ensamstående mamman Astrid som bor i bruksorten Teckomatorp. Efter att ha blivit varslad från nedläggningshotade Systembolaget, blir lättnaden stor när hon får jobb som labbassistent på växtgiftsfabriken BT Kemi. Astrid trivs bra och så småningom vänjer hon sig också vid den starka lukten.
Men när hennes dotter drabbas av andningssvårigheter och flera invånare i Teckomatorp vittnar om utslag, migrän och hosta börjar Astrid misstänka att något inte står rätt till. Plötsligt blir den sömniga bruksorten skådeplatsen för Sveriges värsta miljöskandal.

– Att spela Astrid var något av det mest utmanande jag gjort på länge. Dels är det inte komedi, vilket är den genre jag mest sysslat med, och dels var det en utmaning att låta som man gjorde i Teckomatorp på 70-talet. Men det var otroligt kul att få vara med och berätta denna hiskeliga historia som förtjänar att berättas, säger Sissela Benn.

Giftskandalen 1975 är femte säsongen av Sveriges Radio Dramas stora ljuddramasatsning Före-Efter och bär på ett aktuellt tema om miljö kontra ekonomisk tillväxt. Serien är inspirerad av de verkliga händelserna i Teckomatorp där man i mitten av 70-talet uppdagade hundratals nergrävda tunnor med gift. I rollerna hörs, förutom Sissela Benn (Toppen), bland andra Sandra Stojiljkovic (Tunna blå linjen), Magnus Schmitz (Jakten på en mördare) och Magdi Saleh (Halva månen). Serien släpps i fem avsnitt och är skriven och regisserad av guldbaggebelönade regissören Jenifer Malmqvist (On suffocation).

– Jag ville gestalta några människors liv och hur de påverkades av giftskandalen. Fabriksområdet saneras fortfarande. Kostnaderna för samhället blev hundratals miljoner. Det är svårt att greppa att man grävde ner gifttunnor i marken för att bli av med ett problem. Kommer det bli så om 50 år att folk ser tillbaka på vår tid och tänker samma sak?, säger Jenifer Malmqvist.

I samband med ljuddramaserien görs även en journalistisk fördjupningspodd, Före-Efterpodden, programledd av Johar Bendjelloul.

Alla fem avsnitt släpps 8 november i Sveriges Radio Play. Då släpps även Före-Efterpodden. Första avsnittet av Giftskandalen 1975 sänds i P1 kl. 16.03 lördag 12 november. Före-Efterpodden sänds i P1 kl. 16.03 lördag den 17 december.

Foto: Lina Arvidsson Skådespelarna Sissela Benn och Magnus Schmitz

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår