filmrecension

Terrifier 2

Clownen som fått USA att svimma, spy och fly.

Annons:

 

Det har gjorts clownskräckisar förut – och sedan kom Terrifier 2.

Filmen kostade 2,5 miljoner kronor att göra och har bara i USA redan spelat in över 100 miljoner kronor.

Damien Leone har skrivit, regisserat och klippt den ultravåldsamma sensationen som chockat amerikanska biobesökare och fått folk att svimma, spy och fly från salongerna.

Den första Terrifier kom 2016.

Filmen handlar om den stumma, groteskt flinande clownen Art the Clown. Han spelas av David Howard Thornton som beskrivit karaktären som om Harpo Marx och Freddy Krueger fått ett kärleksbarn.

Under Halloween går Art runt i en småstad med en sopsäck över axeln. I den har han rostiga knivar, sågar, hammare och andra verktyg som han använder för att tortera och döda folk på dom mest uppseendeväckande sadistiska sätt.

Terrifier gjorde inte särskilt mycket väsen av sig, men har blivit kultförklarad sedan dess. Bland alla våldscener blev den mest uppmärksammade en där en upphängd tjej mycket grafiskt blir sågad mitt itu.

Damien Leone fick kritik för att handlingen i den första filmen var för tunn.

I intervjuer har regissören sagt att han lagt mer krut på att utveckla storyn till uppföljaren.

Det märks knappast, men vem bryr sig egentligen?

Terrifier 2 är skräck som egentligen inte är skräck, utan mer en ursäkt för att vräka på med extremvåld och försöka chockera publiken.

 

 

Leone - som själv skapat de provokativa specialeffekterna ”old school-style” - har öst på med ännu mer groteskt splatter nu och uppfinningsrikedomen är bestialiskt underhållande. Ambitionen att överträffa den ökända ”bågfil-scenen” i förra filmen har han med råge rott iland med.

Redan i första scenen slår Art the Clown ihjäl en man med en hammare. Gräver ut hans öga och stoppar i sin egen ögonhåla, varpå han splittrar offrets huvud med händerna och skopar upp hjärnan.

Ett offer får bröstkorgen krossad med en hemmagjord spikklubba innan Art sliter ut hjärtat och äter det. Art hinner också servera godis till ”bus eller godis”-barn direkt ur kraniet på ett nyss avhugget, blodigt huvud. Kidsen tror att det är fejk och skiner imponerade upp: ”Coolt!”

Men det som fått folk att kräkas och svimma är när Sienas kompis Allie (Casey Hartnett) blir skalperad, får armen avknäckt och huden på kroppen avsliten innan Art häller blekmedel och salt över henne. Detta i en utdragen scen som Leone säger sig hämtat inspiration till från en bok om Jack Uppskäraren.

 

 

Just det, handlingen …

I Terrifier 2 har den döde Art återuppstått på Halloween och återvänder till Miles County för att lemlästa folk igen.
Den här gången tar han sikte på tonårstjejen Siena (Lauren LaVera) och hennes lillebror Jonathan (Elliott Fullam). Mördar-mimaren spelas än en gång av David Howard Thornton som vässat sin mimik och sitt kroppsspråk ännu ett par snäpp, något som också gör figuren riktigt obehaglig även om man normalt inte tycker att clowner är särskilt skrämmande. Samtidigt blir det stundtals också nästan lite Mr. Bean-komiskt.

Alla som gör skräck drömmer förstås om att skapa en ny karaktär som blir lika ikonisk som Jason, Freddy, Leatherface och Pinhead. Än har väl ingen riktigt lyckats, men kanske är Art the Clown på god väg nu.

Terrifier 2 är i alla fall en modern splatter-klassiker.

Terrifier 2 visas på bio från den 9 december.

Betyg: 7 (av 10)

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår