filmrecension tv-serier

THE WATCHER

Nervkittlande sträcktittar-raffel på Netflix.

Annons:

 

 

Ryan Murphy verkar helt outtröttlig.

Han skapar, skriver, producerar och regisserar serier som om det inte fanns någon morgondag – och han är riktigt vass. Det handlar inte bara om kvantitet, utan också om en imponerande jämn kvalitetsnivå. Det är inte för inte som han kallas ”tevebranschens mäktigaste man” nu. Murphy är mannen bakom prisbelönta succéer som Nip/Tuck (2003-2010), Glee (2009-2015),

American Horror Story (2011 -) och nu senast Dahmer: Monster – The Jeffrey Dahmer Story (2022).

Murphy ligger också bakom den här thrillern som först lanserades som en miniserie, men som enligt uppgift nu kommer få en fortsättning nästa år. Uppslaget fick han från en artikel (The Haunting of a Dream House av Reeves Wiedeman) i New York Magazine (2018). Murphy har skrivit manus och även regisserat ett par avsnitt.

 

 

Dean (Bobby Cannavale) och Nora Brannock (Naomi Watts) har tröttnat på New York. De hittar sitt drömhus, ett vackert gammalt kråkslott, i en välbeställd idyll en halvtimme från storstan och flyttar in med sina två barn.

Men det dröjer inte länge förrän de inser sitt misstag. Ingen av de kufiska grannarna verkar vilja ha paret Brannock som grannar och gör allt för att få dem att sälja huset och flytta igen. Riktigt illa blir det när familjen börjar få hotfulla brev, undertecknade av ”The Watcher”, som påstår sig vakat över huset i decennier och tycks ha stenkoll på allt Brannocks gör.

Trots att sonens husdjursiller hittas död och den mystiske brevskrivaren hotar kidnappa parets barn viftar den lokala polisen bort parets oro. Dean vänder sig då till privatdetektiven Thora (Noma Dumezweni) som bit för bit kartlägger husets märkliga historia.

Mer ska inte avslöjas.

 

 

Handlingen kränger åt alla håll. Ledtrådar kastas ut hejvilt. Det är klurigt, snårigt och mycket spännande. Alla runt familjen Braddock tycks kunna vara skyldiga till terrorn. Men storyn tar hela tiden nya vändningar. Vissa stickspår känns lite väl vagt konstruerade, men det kan man ha överseende med.

Det här är en sådan serie där man bara måste se ett avsnitt till – och sen ett till.

Många bra skådisar (bland andra Mia Farrow, Jennifer Coolidge, Richard Kind och Margo Martindale) lyfter också upp hela serien flera snäpp.

Upplösningen kan jag inte säga så mycket om utan att spoila avslöjandet.

På ett sätt känns den oundviklig.

På ett annat blir jag lite besviken och snopen.

Men på det hela är det en riktigt smart och underhållande thriller. 

 

 

THE WATCHER

 

THRILLER/DRAMA

Producerad: 2022

Format: SVOD 16.9 HD

Utgivare: Netflix

Längd: 7 x ca 50 min.

Betyg: 7

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår