filmrecension

PÅ VÄSTFRONTEN INTET NYTT

Mullrande magnifikt med prima bild- och ljudkvalitet.

Annons:

 

MULLRANDE MAGNIFIKT

Remarques klassiska roman om första världskriget har filmatiserats förut, i en prisbelönt Hollywood-produktion från 30-talet och en tv-film från 1979. När Netflix nu laddar om skyttegravskriget är det i en version med extra allt, särskilt i de stora slagscenerna. Här vandrar kulspruteelden över ingenmansland och stridsdammet strilar in över värnen efter artillerikrevader. Det är en minst sagt intensiv upplevelse.

Men historien handlar också om så mycket annat, som det grymma uppvaknandet från förkrigstidens nationalistiska yra i slagfältets realitet. Detta drunknar något i detta sensoriska fyrverkeri. Inte minst går det väldigt fort från studenthemmens glada sånger till råttorna som värmer sig i smutsiga fältsängar.

Romanens titel syftar på en formulering i rapporter till den tyska generalstaben. Den korta frasen ”På västfronten intet nytt” innebar att frontlinjen stod still. Inget viktigt hade hänt, även om tusentals soldater dött samma dag. Denna politiska sida av konflikten lyckas filmen aldrig skildra med något större eftertryck, där möten mellan buttra män mest tjänar som stridspauser. Ändå värt att se på ren audiovisuell kvalitet för den krigsfilmsintresserade. 

 

PÅ VÄSTFRONTEN INTET NYTT

KRIG

Producerad: 2022

Format: SVOD 16:9 HD, Dolby Stereo

Utgivare: Netflix

Längd: 147 min

 

Betyg: 7

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår