Test Hemmabio #3 2023

Framtida TV-fynd?

Färsk tillverkare på den svenska marknaden siktar högt med Mini-LED och kvantprickar där det kämpas med färgerna!

Annons:

 

Kinesiska Hisense har haft en del närvaro på framför allt den internationella marknaden med modeller som de kallar ”ULED”.
I Norden finns ett utbud Hisense-modeller från 2020 och 2021 där jag har erfarenheter från U8GQ vilket är föregångaren. IPS-teknik, FALD-belysning och en god kvalitet utan att vara något särskilt. Mest att utförsäljningspriset var så lågt då att den gav mer än andra modeller för samma pris.

Modellen U8HQ som testas här är alltså 2023-efterföljaren till U8GQ. På pappret mer modern med sådant som mini-LED, hög ljusstyrka och 4K/120-kapacitet. Men också högre pris, i alla fall inledningsvis.

Observera att de amerikanska Hisense-modellerna skiljer sig på flera punkter från de europeiska. De amerikanska testerna och rekommendationerna du kan ta del av på nätet stämmer sällan med de apparater som säljs i Europa. Annan hårdvara och annat operativsystem.

 

Traditionell fjärrkontroll med många direktknappar till appar du kanske inte använder?  Hisense har ett alldeles eget menysystem för övriga inställningar som kräver en del klickande. Uppåtknappen ger en info-ruto som aktuell signal.

 

IPS-teknik som skiljer sig

Panelen är av IPS-typ men då inte exakt IPS som man kanske är van med. Betraktningsvinklarna är okej och hyfsat kontrastrik med 1200:1 i mätbart kontrastförhållande.

Åt sidorna behåller färgerna sin mättnad och ton vilket är den kända fördelen med IPS-teknik. Vinklarna räcker med marginal för en tresitssoffa på tre meter. Däremot kommer panelen på U8HQ verka allt mer uppljusad eller rent av ge ett disigt intryck längre åt sidorna. Färgerna är i stort intakta men kontrastförhållandet markant sämre i vinkel på ett sätt som påminner om VA-paneler. Bäst bild är därför rakt framför.

Jag har sett liknande med IPS-teknik på framför allt enklare basmodeller, men detta är första gången på en så annars välutrustad TV-modell. Disiga intrycket i vinklar kan delvis vara ett resultat av reflexfiltret. Vi får oavsett en rätt tydlig återspegling av rummet så fort det är ljus i rummet. U8HQ har därför inte det bästa men heller inte det sämsta reflexfiltret, utan mer mellanklass.

 

  

Till vänster är FALD:n avstängd och panelen släpper igenom ljus. Till höger är det Hög-läget som ger mest kontrast. Då syns det hur panelen tänder upp i zoner runt den ljusa texten. Samtidigt är svärtan djupare. Reflexfiltret kastar tillbaka en hel del av rummet.

 

Ljusstark FALD – 1 600 nits!

U8HQ använder en ljusstark belysning baserad på mini-LED med kvantprickar, quantum dot, som i HDR når över 1 600 nits. Under kontrollerade former i SDR når vi över 600 nits. Detta gör modellen en av de ljusstarkaste på marknaden i nivå med Sonys och Samsungs LCD-modeller i toppklassen!

Belysningen är indelad i en FALD, Full Array Local Dimming, i vad jag skulle beskriva är över hundra zoner (160 zoner enligt Hisense) baserat på vilka ytor som tänds upp. IPS-panel och starkt ljus är däremot en kombination som inte orkar hålla kontrasten uppe. Kontrastförhållandet stiger till kring 3 500:1 vilket inte räcker för att hålla svart som svart. Det syns hur FALD:en tänder upp i zoner runt lysande objekt. Ljuset ändras ganska långsamt vilket syns i snabba klipp mellan mörka och ljusa scener.

Tricket vid kvällstittande och mörka rum att sänka styrkan på bakgrundsbelysningen så att du mildrar hur TV:n synligt tänder upp och släcker ned. I jämförelsen med ljusstarka FALD-modeller från Sony, Samsung och TCL har Hisense U8HQ inte riktigt samma kapacitet. Samtidigt är U8HQ fortfarande tydligt bättre än många enklare mellanklassmodeller på just kontrast och ljusstyrka.

 

Anslutningarna är på vänster sida om TV:n sett framifrån. Rakt bakåt finns nätverk, optiskt ljud ut och USB. Mot vänster kortsida hörlur, kompositvideo in, antenner, HDMI där HDMI 4 och 3 tar 4K/120 (48 Gbps) med eARC på HDMI 3. Övriga HDMI håller 4K/60. Ovanför dem sitter CI-kortplatsen samt en strömstarkare USB. Serviceporten är inte användbar men kan misstas för hörlur när man är där och letar. Strömmen matas via jordad C14-nätbrunn med C13- eller C15-kontakt på höger sida sett framifrån.

 

Vettigt ljud och 4K/120

U8HQ finns i 55 och 65 tum enligt vad som listas i butiker. Högtalarsystemet sitter i underkanten och fyller rummet med en tydlig och bred ljudbild som kan klassas som nivå över den genomsnittliga TV:n. Det finns en matchande soundbar med namnet U5120GW för den som vill utöka ljudet på framför allt basen.

Till övriga funktioner finns Dolby Vision, automatiskt spelläge, eARC och 4K/120 Hz-kapacitet. Allt det moderna och de högst klassade funktionerna finns där på pappret!

Spelläget har låg latens med runt 7 ms för 120 Hz-signaler. VRR för 48–120 Hz finns och slås av/på i menyerna som ”Freesync” och det fungerar bra. Vi testar mot PC med Nvidia-grafikkort och adaptiv synk fungerar där som väntat. Det kan rycka till då och då men det är väldigt milda ryck och inget som står ut mot andra TV. Vi har också full färgupplösning med datorn från början. Bra!

U8HQ har en interpolering och den är påslagen från början, även i Filmmaker mode, som Ultramjuk rörelse: Tydlig och den mjukar upp bilden men är inte något vidare polerad i den påverkar rörelser. Det är ofta bilden hackar till, särskilt efter snabba klipp och flytet som alstras tenderar att gå lite omlott mellan mer eller mindre flyt, vilket kan bli distraherande.

Ultramjuk rörelse: Film eller avstängt ger i alla fall korrekt återgivning av 24p-material. Blu-ray och 24p-material som filmer och TV-serier flyter därför på rätt sätt.

 

”I praktiken är U8HQ mer mellanklass med ambitioner till toppklass.”

 

Rödstinna och grönbruna Bio-lägen

Där U8HQ brister som mest är färghanteringen. Nu försöker jag slötitta och även fokustitta så mycket jag bara hinner. Som ett led i testande tittar jag på filmer och TV-serier även innan jag kalibrerar och mäter. Alla har inte möjligheten till att kalibrera och därför det är viktigt att det finns bildlägen och inställningar som fungerar från början.

Det måste inte vara perfekta färger så länge det överlag är tillräcklig felfritt, vilket de flesta tillverkare klarar av idag.

Hisense U8HQ är färgmässigt från början inte felfri. Det är för djupa röda toner och TV:n trycker nyanserna mot starkare rött. Gult bli mer orange. Rosa blir mer djuprödrosa och ansikten är för starka i färgerna.

Färgtemperatur: Varm1 är förvald för Filmmaker Mode och Bio-lägena och ger just dessa färger som paras med en varm och även ganska grönbrun färgkaraktär.

 

  

HDR är svårare då det förvalda Varm1 för Bio-lägen, Dolby Vision och Filmmaker går mot en grönbrun karaktär. Varm2 är återigen en förbättring men går istället för långt mot blått med mer lila och vinrött åt hudtoner. Inte helt bra det heller men ändå enklare att acceptera. HDR-toningen är i alla fall utan stora avvikelser och inte för mörk eller för ljus HDR.

 

Varm2 ger mer balans i färgerna

Hisense använder ”Varm2” tvärtemot hur alla andra tillverkare använder den beteckningen. rgtemperatur: Varm2 ger här en vitbalans som är något för blå och kall men som i högre grad återställer färgbalansen. Varm2 ger en betydligt trevligare bild och det rekommenderas som förbättring.

Med HDR, inklusive Dolby Vision är Varm1 fortfarande för grönbrun i sin färgbalans. Varm2 blir istället något för blå och drar hudtoner mot magenta och lila. Det är inte galet fel men betydligt mer fel än vad du får med andra tillverkares TV-modeller.

Jag kan inte slötitta utan att hela tiden reagera över att färgerna spretar så märkligt. HDR är därför en mer svår uppgift att lösa utan att faktiskt kalibrera.

Nu har Hisense rätt omfattande reglage för kalibrering. Fast är du personen som vill ha så pass hög precision i färgerna att du väljer en kalibrering eller anlitar någon för att kalibrera bilden?

I det fallet är U8HQ inget vidare val till att börja med. För du kan få så mycket bättre färgprecision, även innan kalibrering, hos andra modeller med liknande tekniska egenskaper. Till exempel Sonys X90K-modeller (testad HB 12/2022) där du betalar ungefär samma pris, åtminstone när detta skrivs.

 

Sammanfattning U8HQ

Hisense U8HQ är inte dålig på något sätt. Kontrastförhållandet, ljusstyrkan och funktionerna är bättre än hos så många andra TV-modeller där ute. Det är en rätt trevlig spel-TV. På pappret låter det som toppklass. I praktiken är U8HQ mer mellanklass med ambitioner till toppklass. Ambitioner den endast delvis lever upp till.

Vad som talar mot U8HQ i skrivande stund är därför att du som TV-spekulant för ungefär samma summa kan välja någon av de bekräftade och beprövade TV-apparater likt ovan nämnda Sony X90K, Samsungs QN85-serie eller TCL C835. Apparater som håller snarlik eller bättre teknisk prestanda där du även slipper märkliga färger.

På längre sikt brukar priserna sjunka och det är svårt att vikta omdömen på TV-apparater baserat på priset eftersom det verkligen varierar med när man testar produkten.

Så kolla priserna först.

Med ett lägre pris skulle Hisense U8HQ kunna bli ett litet fynd. Något som ger det alldeles extra för sitt pris. Där är vi inte ännu, men håll ögonen öppna till hösten!

 

  

Hisense i Europa väljer en egen väg med sitt smart-system kallad VIDAA. Som smart-system betraktat är det i alla fall inte i vägen och påträngande. Enkelt och tydligt. Däremot kan du inte räkna med ett något vidare brett utbud av appar och tjänster.

 

Fakta Hisense

Mått (BHD): ca 1 450 × 905 (850) × 300 (75) mm, ≈25 kg

Paneltyp: LCD-IPS, 3 840×2 160 pixlar

Operativsystem: VIDAA

HDMI-anslutningar: 4, varav 2 st. 4K/120

Latens: 7–15 ms i spelläge, 100+ ms utanför

Funktioner: HDR10+, Dolby Vision

Pris: ca 20 000 kr (feb 2023)

Info: se.hisense.com

 

Betyg: 7 av 10

 

 Fördelar

Mycket hög ljusstyrka vid behov

 

Nackdelar

Inte där färgmässigt

 

Summa

Intressant först när priset sjunker

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår