Skön läsning

Revolver-Harry slår till!

Harry är den hyperaktive äventyraren, brottsbekämparen och motståndshjälten som blev berömd som ”Revolver-Harry”.

 

Som ung cyklade den Harry Söderman (1902-1956) från Sverige till Turkiet och sedan vidare till Syrien och Irak. Under två års tid skrev han också resereportage till svenska tidningar om sina strapatser i Mellan Östern.

Harry är den hyperaktive äventyraren, brottsbekämparen och motståndshjälten som blev berömd som ”Revolver-Harry”. Smeknamnet fick han för sina exceptionella vapenkunskaper. Harry doktorerade i ballistik och lade grunderna för den idag klassiska metoden för hur man identifierar vilket vapen som en kula avfyrats från.

Efter studier i Tyskland och Frankrike jobbade Harry på New Yorks kriminaltekniska laboratorium. Harry återvände till Sverige i slutet av 30-talet. Han startade en detektivbyrå och skrev manualer, artiklar och krönikor om sina fall.

När Harry blev chef för nystartade Statens Kriminaltekniska Anstalt (med en viss Astrid Lindgren som sekreterare) var han redan en levande legend och bidrog till att lösa några av den tidens mest uppmärksammade fall (bland annat dödsskjutningarna i Ådalen).

Under andra världskriget organiserade Harry en hemlig norsk polisstyrka i Sverige och medverkade till att befria det naziockuperade Norge.

I krigets slutskede lyckades Harry frita norska krigsfångar från det ökända nazifängelset Grini utanför Oslo. Harry deltog sedan också i befrielsen av den norska huvudstaden.

”Revolver-Harrys” färgstarka livsöde skildras i en färsk, välgjord serieroman signerad Jakob Nilsson som tidigare gjort fina seriebearbetningar av Stieg Trenters klassiska deckare Roparen, Färjkarlen och Sturemordet. När kommer den första filmen om ”Revolver-Harry”?

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår