filmrecension tv-serier

THE REINDEER MAFIA

Mustig, kärv och ödesmättad maktkamp i finska lappmarker.

 

Matriarken Brita (Rea Mauranen) dör i sviterna av cancer.

Hennes testamente kommer som en chock, både för familjen och deras fiender i den lilla hålan i det karga, finländska Lappland.
Plötsligt uppstår en maktkamp där ingen lägger fingrarna emellan för att överta den värdefulla marken som alla tycker sig ha självklar rätt till.

Britas äldste son Sameli (Samuli Edelmann) är ledare för ett gäng som livnär sig på att skinna turister på svindyra ”ren-safarin”. Men affärerna går dåligt och för att dryga ut inkomsterna sysslar ”The Wolverines” även med rån, förskingring, knarksmuggling och bedrägerier.

Sameli har tillbringat tio år i ett norskt fängelse för ett mord som det sägs att Brita begick. Nu har han fått permission för begravningen och släpps sedan i förtid (med fotboja) för gott uppförande.

Brita har helt utelämnat sin make och sönernas far, den fruktade lokalpampen Rouko (Aake Kalliala) i sitt testamente. Värst är kanske att Brita lämnat mark till Samelis ex Sara (Anna-Maja Toukko) vars far blev mördad i ett gammalt bråk med Rouko.

Sara, Sameli och hans bröder vägrar sälja sin del av marken till Rouko, men arvsskatten tvingar dem att krypa till korset. Som en sista utväg vänder sig Sameli till den svenske gangsterledaren Sagge (Mikael Persbrandt) för att låna pengar.
Men gamla skulder tvingar istället Samelis gäng att smuggla Sagges knark över gränsen från Norge.

Intressant med en finsk dramaserie med (för mig) helt nya skådespelare och i mäktiga, ödesmättade miljöer som inte exploaterats sönder och samman på film och teve. Mika Kurvinen har regisserat och själv skrivit manus, inspirerad av Mikko-Pekka Heikkinens roman Poromafia, och gjort det bra.

En kärv, mustig och spännande serie som jag gärna ser en fortsättning på. 

 

THE REINDEER MAFIA

KRIMINALDRAMA

Producerad: 2023

Format: SVOD

Utgivare: C More

Längd: 8 x 40 minuter 

Betyg: 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår