Har du en dröm om att din favoritmusik ska låta som en livespelning och filmljudet som om du var inne i filmen?
Text Thomas Odeltorp, Bild Lars Hanaeus
Ryktena kring amerikanska Cerwin Vegas högtalare är många. Sådana som skapats av tillverkaren tillsammans med leverantörerna genom en ett varumärke uppbyggt kring omisskännlig design kryddad med marknadsföringsmässigt skryt om jetplansljudnivåer för hemmabruk är den ena halvan av sanningen. Resten består av det vanliga snacket som går mellan ljudintresserade polare om högtalare stora som tvättmaskiner som river ner möblemang och tapeter samtidigt som hyresvärden frenetiskt bankar på lägenhetsdörren.
Själv brukar jag likna Cerwin-Vega vid högtalarnas svar på det austaliensiska hårdrocksundret AC/DC. Tungt och svängigt i ungefär samma oförändrade tappning sedan mitten av 70-talet. Varför förstöra ett fungerande koncept genom produktutveckling?
Okej, jag menar inte att Cerwin Vega eller AC/DC stått still i 40 år, men båda har sin identitet säkrad sedan länge och just det är en del av tjusningen.
Kolosser
En ensam fronthögtalare är större än båda surrounderna, centern och basen tillsammans. Skillnaden blir påtaglig och SL-15 är att betrakta som en rejäl högtalare på alla sätt och vis. Drygt 30 kilo tung och med en formgivning som påminner rätt mycket om någon större vitvara hånler högtalarna åt all modern livsstilshemmabioutrustning. SL-15 är till för att förmedla ljud, starkt och hårt, inte för att smälta in i din stilrena lya, punkt slut. En femtontummare med karaktäristiskt röd kant och CV-logga på dammkåpan gör att vi känner igen märket, om nu lådformen inte räcker till för det. Mellanregistret är tio tum mindre än basen och har en spetsig faspluggliknande dammkåpa. Även här är kanten matchande klarröd. Diskanten har fått sitt entums domemembran klarrött och skyddas smart nog av en säkring som gör eventuella volymöverträdelser i stundens hetta till en mindre konsekvens än bränt membran.
Baksidan innehåller utöver polskruvar för kabelanslutning två stora basreflexportar.
Vill vi inte ha seriens fetingar hemma så finns även mindre modeller med 12, 10 och 8-tumsbas att tillgå, vilket kan ge ett mer lägenhetsanpassat system.
I centerkanalen finner vi SL-45C som är den större mitthögtalaren i serien. Den långsmala lådan innehåller inte mindre än fem element, varav fyra 5,25-tumsbasar och en likadan tygdome som resten av kanalerna förfogar över. Lådan är sluten och har en vettig skruvterminal för kablaget. Bakkanalerna sköts av de små stativarna SL-5M vars tvåvägskonstruktion bestyckats med samma typ av femkvartar som centerkanalen förfogar över.
Subwoofern är förhållandevis liten med sitt frontmonterade tiotumselement och 150 Watts förstärkare, men har ett relativt långslagigt membran som ska försöka hänga med när decibeldjävulen sätter klorna i oss. I anslutningsväg finner vi LFE- samt RCA-ingångar och du kan justera nivå, delning samt fasen i två steg. Steget är alltså ganska basic. Subben är en basreflekonstruktion med dubbla portar på den bakre väggen. Att portarna inte rundats gör att blåsljud förekommer emellanåt, vilket kan upplevas som störande.
Alla högtalare har lådor i svart fejkaskfanér och demonterbara fronttyg som gör att du kan dölja den ilsket färgsatta bestyckningen om du känner för det. Byggkvaliteten är inte den mest prioriterade posten och lådorna kunde ha varit av tjockare gods, i synnerhet de stora frontarna sjunger rätt friskt när man knackar på dem.
Omskakande lyssning
Det första jag kommer att tänka på när frontarna kopplats in och jag spelar lugn akustisk musik är att det faktiskt låter oväntat följsamt. Cerwin levererar en stor ljudbild med fin närvarokänsla och faktiskt en helt okej detaljeringsgrad. Jämfört med mer hifiorienterade högtalare saknas en del fingertoppskänsla i mikrodynamiken och mellanbasen dras med en liten färgning som märks i rösthanteringen. På det stora hela är Cerwin ändå betydligt mindre färgade än väntat. Kopplade till en rejäl förstärkare och med volymen uppdragen på oblyg volym visar sig högtalarna i sitt rätta element. Tillsammans med actionrullar eller tyngre musik kopplas ett grepp om rummet som inte ens lämnar en döv oberörd.
Eftersom upplevelsen på många vis är fysisk tack vare femtontumsbasarnas förmåga att flytta luft kan musiken upplevas med mer än ett sinne. I surroundläge breddas den redan vida ljudbilden och jag slukas av upplevelsen vare sig jag vill det eller inte. Tyvärr märker jag av den stora skillnaden i konstruktion mellan center och frontar genom att de sistnämnda har betydligt köttigare rösthantering och dessutom märkbart högre känslighet. Att ställa centern osunt nära bakväggen hjälper upp klangmatchningen på bekostnad av neutraliteten. Surroundhögtalarna liknar centern i klangen och är därför även de slankare än frontarna, men detta stör inte så mycket i praktiken. Slutligen har vi en subwoofer som spelar tight, djupt och rappt med fin filtrering av övertoner genom det inbyggda delningsfiltret. Den skulle matcha ett system med mindre fronthögtalare som handen i handsken, men orkar inte flåsa efter femtontummarna när det stormar i rummet. En femtontumssub med matchande inbyggt slutsteg finns därför på min önskelista.
Som summering av lyssningsupplevelsen kan vi konstatera att frontarna är ruskigt kraftfulla, samtidigt som resten av systemet är trevligt och jobbar på bra, även om det inte hänger med frontarna vid hög volym. En stor bonus med systemet är att känsligheten är hög, i synnerhet hos stereoparet, och att du kan spela både högt och kontrollerat även med mindre förstärkare. Mer mos ger däremot betydligt kraftigare dynamik och snärt, vilket betyder att du får ut mer av dina högtalare genom att leta efter kraftiga doningar att driva Cerwin-systemet med.
Slutsats
Ligger din tonvikt på musiklyssning i ljudtryck som får arbetsmiljöverket att skrika högt kan det här systemet vara rätt val. Att hemmabioegenskaperna haltar lite beror på bristfällig klangmatchning mellan frontar och center, och på att subwoofern inte riktigt når upp till frontarnas för prisklassen unika förmåga att flytta luft. En annan nackdel med systemet är givetvis storleken. Fronthögtalarna tar upp rejält med plats – i synnerhet om de dessutom ska placeras en bit från bakväggen för att mildra den lätta färgning som finns i midbasen. Samtidigt känner jag att en så här maffig högtalare inte ska behöva be om ursäkt för sin existens. Frågan är bara om sambon håller med...
Att kunna spela högt och fysiskt påtagligt är i alla fall en snudd på adrenalinstinn upplevelse som ger mersmak och kan leda till missbruk. Det blir kul på ett primitivt sätt, fjärran från snobbig detaljgranskning av ljudbilden.
Cerwin-Vega SL 5.1
Fronthögtalare SL-15
Princip Trevägs basreflex
Bestyckning 15-tums bas, 5,25-tums mellanregister, 1-tums diskant
Känslighet 94 dB
Impedans 8 Ohm
Mått (b x h x d) 42,2 x 91,1 x 50,2 cm
Vikt 30,4 kg
Center SL-45C
Princip Tvåvägs sluten låda
Bestyckning 4 x 5,25-tums basar, 1-tums diskant
Känslighet 89 dB
Impedans 8 Ohm
Mått (b x h x d) 70,1 x 16,6 x 17,8 cm
Vikt 8,2 kg
Surround SL-5M
Princip Tvåvägs basreflex
Bestyckning 5,25-tums bas, 1-tums diskant
Känslighet 85 dB
Impedans 8 Ohm
Mått (b x h x d) 15,6 x 18,4 x 27,6 cm
Vikt 3 kg
SL-10S
Princip Aktiv basreflex
Bestyckning 10-tums bas
Ingångar LFE, RCA
Utgångar -
Uteffekt 150 Watt
Delningsfrekvens 60-150 Hz
Strömbrytare Off/auto
Faskontroll 0/180
Mått (b x h x d) 35,3 x 40,6 x 25,4 cm
Vikt 20 kg
Info www.hifiklubben.com
Pris 13 600 kr (Center: 1 800 kr, Surround: 1 200 kr, Subwoofer: 3 600 kr, Frontar: 7 000 kr)
Tre snabba...
Tryck, dynamik och närvarokänsla!
Bristande klangmatchning
Tar stor plats i rummet
Plus
Påtaglig livekänsla
Lättlyssnade
Minus
Klangmatchningen
Klen subwoofer i sammanhanget
Summa
Rejält bioklös och kul på riktigt!
Publicerad i HemmaBio 9/2014