Film

Dokumentär: 30 sekunder, om mordet på Palme

Det kvittar att åklagarmyndigheten i juni 2020 pekade ut ”Skandiamannen” Stig Engström som Olof Palmes mördare och efter 34 år lade ned utredningen. Alla privatspanare fortsätter envist gräva i fallet.

Håkan Pieniowski och Bo G. Andersson har pusslat ihop en ny teori som presenteras i dokumentären 30 sekunder (SVT Play).
Klockan startar 23.21 när mördaren avlossar det första, dödande skottet. Sekund för sekund placeras vittnesmålen ut och vittnena berättar vad de såg under de 30 sekunder som följer mellan skotten på Sveavägen och mördarens flykt via Tunnelgatan.

Filmarna hävdar att vittnena, däribland Lisbeth Palme, kan ha rätt i att de sett den misstänkte gärningsmannen Christer Pettersson på mordplatsen – men att han dyker upp först flera sekunder efter att mördaren lämnat platsen.

Teorin är att Pettersson ska ha väntat på sin langare som han brukade träffa vid Dekorimas varuintag, såg mordet och rusade fram till paret Palme.
När Pettersson fick se att det var Palme som blivit skjuten ”drog han som en avlöning”.
Pettersson var en våldsam pundare som redan 1970 dömts för dråp. Han var dessutom känd som Palmehatare och ville inte bli inblandad i en ny mordutredning.

Just det här spåret har aldrig tidigare utretts och teorin fick snabbt en del kritik. Men den läggs fram på ett trovärdigt sätt och är mycket tankeväckande.

Annons:

Foto Jessica Laurén Goldspoon
Foto: Thomas Nilsson

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår