Film

Buster Keaton - Stenansiktets galnaste stunts

Hans hisnande, halsbrytande och dödsföraktande stunts är legendariska.

 

Stenansiktet Buster Keaton (1895-1966) var inte bara en av stumfilmstidens allra största och mest populära stjärnor.  Han var även en av filmvärldens första, skickligaste och mest akrobatiska stuntmän.

Hans hisnande, halsbrytande och dödsföraktande stunts är legendariska. Allt gjordes på riktigt och får till och med dagens stuntmän att häpna.
Enda gången Keaton använde en ersättare var för en scen i filmen Rodd, hopp och kärlek (1927) där hans karaktär hoppar stavhopp till ett fönster på andra våningen i ett hus.
Tiden var knapp och Keaton hann inte själv träna på tricket. Istället anlitade han dåvarande världsmästaren i stavhopp, Lee Barnes, som utförde hoppet.

I minidokumentären The Incedible Stunts of Buster Keaton (Youtube) går man igenom tio av Keatons mest spektakulära stunts. Bland höjdpunkterna märks bland annat en scen från Fart, flickor och faror (1924) där Keaton bröt nacken, något han inte upptäckte förrän drygt tio år senare.
Tågscenerna från Så går det till i krig (1927) finns förstås också med, liksom Keatons farligaste och mest berömda stunt när han i Hans son på galejan (1928) låter ett hus falla över honom och bara överlever genom att stå i fasadens dörröppning.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår