Film

Onda clowner, spöken och italiensk genrekult väntar i oktobermörkret

Snart sparkar SIFFF- Monsters of Film upp portarna igen. Årets festival är den tolfte sedan starten och pågår mellan den 13 och 22 oktober. Det blir också den största upplagan hittills. Årets hedersgäst är en av de sista, stora italienska genrelegendern

Annons:

 

När SIFFF - Monsters of Film drar igång kommer splatter, våld och kultfilmer än en gång att lysa upp Stockholms höstmörker. I år är festivalen större än någonsin. På tio dagar serveras 38 långfilmer och 9 kortfilmer på sju biografer runt om i Stockholm.

”Monsters of Film” är festivalens huvudsektion och har som vanligt ett digert program med skräck och fantasy från världens alla hörn. Öppningsfilm lördagen den 14/10 kl 20:30 på Bio Rio blir Jennifer Reeders high school-skräckis Perpetrator som fick världspremiär i Berlins Panoramasektion 2023 och som sedan dess gjort succé på filmfestivaler över hela världen.

Sektionen innehåller massor av guldkorn – till exempel Humanistisk Vampyr Söker Frivillig Självmordsbenägen Person som vann det finaste priset i Venedigs sektion ”Giornate degli Autori” där filmen hade världspremiär. På programmet står också japanska River som belönades med ”Audience Award” på Fantasia, samt Falling Stars - en helt färsk häxskräckis från världspremiären i Locarno. Dessutom blir det världspremiär på det svenska post-svamp-apokalyptiska äventyret Fungi. 

(Se intervjun med regissörerna Ove Valeskog, Lottie JohanssonBjörn Engström och Sofia Brattval i HemmaBio nr 6-22.)

Det vankas givetvis också internationella festivalfavoriter som Hundreds of Beavers, Apocalypse Clown och Vincent Must Die.

Den hyllade schweiziska splatterkomedin Mad Heidi med bland andra Casper van Dien (Starship Troopers) har blivit en storsuccé och erövrat åtskilliga prestigefulla priser världen över. (HemmaBio har förstås redan en intervju med regissören Johannes Hartmann på lager.)

Brutal verklighet och monsterfilm för barn

Festivalens nya sektion ”Harsh Reality” återkommer för andra året med hårda filmer från verklighetens baksidor.

Det är brutala, mardrömslika och närgångna upplevelser som skildrar människans ondska och allra mörkaste sidor- filmer som inte har någonting med fantasy eller verklighetsflykt att göra. Öppningsfilm för sektionen är den råa och sensuellt våldsamma thrillern Femmeom hur offret för en misshandel använder sig av förförelse och sex för att få sin efterlängtade hämnd. Filmen visades i Berlins Panorama-sektion och har vunnit bästa regi och bästa skådespelare på Fantasia.

”Mini Monsters” är festivalens sektion för film för barn och unga.

På programmet står animé som Mary och Häxans Blomma (2017), den galna animationen Panik i Byn (2009) och det tecknade äventyret Pysslingarna (biopremiär 10 november).

 

Klassikervisningarna är ett måste

Festivalen bjuder förstås även på klassikervisningar.

Skandalfilmen Caligula - The Ultimate Cut som 40 år efter premiären (1980) gräver djupare i den romerske kejsarens brutala uppgång och fall i en ny och längre, än mer chockerande version med mer våld, hedonism och galenskap än som tidigare visats.

Övriga klassiker är Mute Witness (1995) och Rawhead Rex (1986), samt en helkväll fredagen den 13:e med två filmer ur den klassiska Fredagen den 13:e-serien:

I Fredagen den 13:e del 2 (1981) får vi för första gången träffa den vuxne Jason. När vi ser honom med en säck över sitt deformerade huvud spelas han av stuntmannen Steve Daskewisz. Demaskerad görs rollen av Warrington Gilette. (Jason började använda sin ikoniska hockeymask först i Fredagen den 13:e del 3 (1982).

Våldet i ”tvåan”gav den amerikanska censuren skrämselhicka – det krävdes klipp på 48 sekunder för att slippa bli X-klassificerad (och få samma stämpel som porrfilmer) och därmed bli förhindrade att visas på vanliga biografer. En av de nedklippta mordscenerna har regissören Steve Miner lånat från Mario Bavas klassiska slasher Bay of Blood (1971).

Fredagen den 13:e – The Final Chapter (1984) börjar direkt där ”trean” (från 1982) slutar. Jason spelas av Ted White, men hans namn syns inte i eftertexterna.

De makabra specialeffekterna skapades av legendariske Tom Savini. Han medverkade inte i ”tvåan” och ”trean”. Men regissören Joseph Zito tyckte det var passande att Savini själv skulle få ta död på ”monstret” som han skapade i den första filmen. The Final Chapter var ju tänkt att bli den sista i serien, men filmen blev en så stor framgång att serien fortsatte att rulla på.

 

Hedersgästen -en av de sista, stora italienska genrelegenderna

Årets hedersgäst på SIFFF – Monsters of Film är den legendariske Enzo G. Castellari – mannen bakom kultrullar som Keoma – med satan i hälarna (1976), Inglorious Bastards (1978), Jättehajen – vindsurfarnas skräck (1981) och många fler.

Sex av hans kultklassiker visas på Bio Rio – det är westernklassikern Keoma – med satan i hälarna med Franco Nero i huvudrollen. Det är första gången sedan den svenska biopremiären 1977 som filmen visas på stor duk – oklippt, förstås.

Det blir också färgstark och våldsam framtidsaction i 1990: The Bronx Warriors (1982) och 2019: The New Barbarians (1983), spaghetti-westernkomedi i Bland krutrök och lökdoft (1975) och dånande krigsaction i Örnar över London (1969).

Som en extra bonus kommer även den kultförklarade Jättehajen – vindsurfarnas skräck att visas på bio för första gången på 40 år – även den givetvis fri från censurens gamla klåfingriga saxar. Det är filmen som var på väg att bli en av 80-taletes stora kassavältare i USA – innan Steven Spielberg surnade till för att den var för lika hans egen Hajen (1975) och sedan fick en domstol att förbjuda all visning av filmen i USA.

Enzo G. Castellari kommer att bli intervjuad om sin långa karriär och det ges även tillfälle till Q&A för publiken.

 

Biljetter och sånt 

SIFFF – Monsters of Film pågår mellan den 13 och 22 oktober.

Visningarna sker på följande biografer:

Bio Rio (Hornstulls strand 3, T Hornstull)
Biograf Zita (Birger Jarlsgatan 37, T Östermalmstorg)
Klarabiografen (Kulturhuset, Sergels Torg, T-Centralen)
Bio Capitol (Sankt Eriksgatan 82, T S:t Eriksplan) biljetter captiolbio.se
Fågel Blå (Skeppargatan 60, T Karlaplan) biljetter biofagelbla.se
Bio Aspen (Hägerstensvägen 100, T Aspudden) bioaspen.se
Bio Kaskad (Blackebergsplan 3, T Blackeberg) biokaskad.se

 

Alla biljetter till visningar på Bio Rio, Zita och Klarabiografen säljs viawww.sifff.se

OBS! Biljetter till visningarna på Bio Capitol, Fågel Blå, Bio Aspen och Bio Kaskad säljs via respektive biografs egen hemsida. 

Alla som vill se mycket film och supporta festivalen kan skaffa festivalens medlemskort för 250 kr och får då köpa biljetter till rabatterat medlemspris, samt ta del av festivalens olika medlemserbjudanden. 

Festivalcentret öppnar varje dag en timme innan första festivalfilmen startar. Här kan man hämta ut sitt medlemskort, köpa biobiljetter, festivalmerch och filmer på dvd och Bluray.

För alla som inte kan besöka festivalen på plats i Stockholm finns det möjlighet att se filmerna online mellan den 13 och 29 oktober.

All information om filmerna, gäster, biljetter och visningstider finns på www.sifff.se  

 

Annons:

Enzo G. Castellari

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår