filmrecension Hemmabio #10 2023

UNSEEN

Halvblinda Emily (Midori Francis) har tagits som gisslan av sitt psykopatiska ex. Hon lyckas fly, men springer förstås vilse eftersom hon knappt kan se

Annons:

 

”KAN DU FACE-TAJMA MED MIG OCH GUIDA MIG I SÄKERHET?”

Man vet ungefär vad man får när man ska se film producerad av Blumhouse - skräckfilmsbolaget bakom bland annat Paranormal Activity, Insidious, The Purge-filmerna och nystarten av Halloween-franchisen.

Det blir ömsom vin, ömsom vatten.

Nu har man även gett sig på att producera (med amerikanska mått mätt) lågbudgetskräck direkt för teve och streamingtjänsterna. Yoko Okamura (regi) och Salvatore Cardoni och Brian Rawlins (manus) bryter inte någon ny mark, men levererar ändå en hyfsat spännande rulle med ett upplägg som är tacksamt att laborera med.

Halvblinda Emily (Midori Francis) har tagits som gisslan av sitt psykopatiska ex. Hon lyckas fly, men springer förstås vilse eftersom hon knappt kan se – givetvis med sitt mordiska ex hack i häl. Emilys räddning blir att facetajma med butiksbiträdet Sam (Jolene Purdy), en främling som av en slump blir Emilys ögon och livlina.

Som vanligt med filmer och serier nuförtiden får man blunda för de obligatoriska logiska kullerbyttorna. Som till exempel – om man nu befinner sig ensam i en mörk skog på flykt från en blodtörstig stalker ska man kanske försöka vara så tyst som möjligt och inte hela tiden gapa högt i en mobiltelefon.

Andra missar gör filmen också ofrivilligt komisk. Vissa twists känns rätt förutsägbara, karaktärsbeskrivningen svajar en del och dialogen är stundtals lite för stolpig. Samtidigt hör det ju också till att folk i genrefilmer ska ta korkade beslut, annars skulle en sådan här film kunna vara slut efter en kvart.

Men med det sagt är det helt okej underhållning för stunden.

Jag gillar premissen och Yoko Okamura förvaltar den väl. Som hantverk är det habilt utfört och greppet med split-screen fungerar fint för att skapa dynamik och bibelhålla spänningen. Den korta speltiden gör sitt till för att hålla tempot uppe. Den lilla twisten mot slutet uppskattas också. 

 

UNSEEN

THRILLER/SKRÄCK

Producerad: 2023

Format: SVOD 16:9 HD

Utgivare: Netflix

Längd: 76 min

Betyg: 6

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår