mässa Spelrecension Hemmabio #9 2023

AMNESIA THE BUNKER

Henri Clement befinner mitt i en mardröm som snart ska avlösas av ännu en annan, om möjligt ännu värre mardröm.

Annons:

 

AMNESIA THE BUNKER

 Henri Clement befinner mitt i en mardröm som snart ska avlösas av ännu en annan, om möjligt ännu värre mardröm. På det blodiga slagfältet år 1916, mitt under brinnande första världskrig, lämnar vår franske hjälte Henri Clement skyttegravarna för att försöka hämta sin skadade vän och soldat, Augustin Lambert.

Han finner honom snart svårt skadad och under ett räddningsförsök blir Henri och Augustin beskjutna av arga tyskar till höger och vänster. Jag vaknar sedan upp i en bunker bara för att snart på nytt vara fast under jord, denna gång med något riktigt vidrigt som jagar mig.
Något omänskligt bor i väggarna och attackerar så fort ljuset försvinner och det blir nu därför en ständig kamp att försöka hålla igång den bränsletörstande generatorn och dra igång den gamla manuella ficklampan.

Detta samtidigt som jag letar resurser som hjälper mig att överleva och så småningom förhoppningsvis kan ta mig ut från den här helvetesbunkern.
I Amnesia The Bunker styr vi Henri i förstaperson och vi måste nu navigera i den relativt öppna men väldigt klaustrofobiska tillvaron i bunkern fylld till brädden med blockerade gångar, minerade dörrar och mystiska hål i väggarna med blodspår på.

Den ganska logiska men utmanande världen vi befinner oss i är inte lätt att ta sig vidare i alla gånger eftersom dörrar i regel är låsta, blockerade eller utan el. Vi måste leta koder, verktyg och bränsle, för att inte tala om det extremt begränsade ammunitionslagret på ungefär tre kulor maximalt som står till vårt förfogande.

Ofta behövs dessutom dessa få kulor skjutas på lås som inte har en nyckel snarare än faktiska fiender. Blir det helt mörkt börjar dock den blodtörstiga besten i väggen jaga oss mer aktivt och lyssnar då efter minsta lilla ljud vi ger ifrån oss. Amnesia bjuder på riktigt härlig skräckblandad underhållning ett spel i lugnt tempo men ändå ytterst stressande. Öppet men ändå väldigt begränsat.

Amnesia är för det mesta kul även om kontrollen känns väldigt seg att manövrera och grafiken ytterst simpel. Stundtals frustrerande då det inte alla gånger är helt tydligt vad som behövs göras av mig som spelare för att komma vidare, men det är också lite det som blir charmen i pussel-lösandet och utforskandet.

Det är kanske inget revolutionerande mästerverk, men det är ändå nog så kul att spendera några mörka, läskiga timmar i den här helvetesbunkern i jakt på en gnutta frihet och sinnesro.

 

MÅNADENS SKRÄCKMYS

AMNESIA THE BUNKER

Genre: Skräckäventyr

Utvecklare: Frictional Games
PEGI: 12
Testat på: Xbox Series X (Finns även till Xbox Series S, PS5, PS4)

Spelglädje 7/10

Grafik 6/10
Ljud 6/10
Online nej

Totalt 7/10

 


Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår