Film

The House by the Cemetery

Suggestiv och knasigt kuslig klassiker.

Lyxutgåva av Fulci-klassikern The House by the Cemetery

Dr. Boyle (Paolo Malco) flyttar från New York med sin fru Lucy (Catriona MacColl) och sonen Bobby (Giovanni Frezza) till ett gammalt kråkslott utanför Boston. Huset har tillhört Boyles förre kollega som mördade sin älskarinna och tog livet av sig i samma kåk.

Tanken är att Boyle ska överta kollegans forskning, men snart skakas trakten av en rad groteska mord. Spåren leder till husets källare som ruvar på en makaber hemlighet – den blodtörstige, levande döde viktorianske kirurgen Dr. Freudstein (Giovanni De Nava).

Lucio Fulcis suggestiva och knasigt kusliga klassiker The House by the Cemetary (1981) med ett oemotståndligt ledmotiv av Walter Rizzati har nyligen släppts i en lyxutgåva på Blu-ray i 4k UHD av brittiska Arrow Video.

I det maffiga bonusmaterialet märks bland annat intervjuer med Catriona MacColl, Giovanni De Nava och återkommande Fulci-medarbetare som effektmästaren Gianetto De Rossi (Zombie Flesheaters), fotografen Sergio Salvato (City of the Living Dead) och manusförfattaren Dardano Sacchetti som skrivit manus till flera av Fulcis andra klassiker.

Fulci ville göra en H.P. Lovecraft-influerad skräckis som ”final” på Gates of Hell-trilogin efter City of the Living Dead (1980) och The Beyond (1981).

Sacchetti har sagt att han hämtade inspiration från Henry James spökroman När skruven dras åt (1898). Men även från egna upplevelser om hur han var tvungen att korsa en kyrkogård för att komma hem till ett stort hus som familjen bodde i på landsbygden när han var barn och som hade en kuslig källare.

I sin självbiografi avslöjar Fulci att han inte alls var nöjd med storyn som han tycker Sacchetti delvis snott från Fruktans skri (1969). Manuset skrevs om, bland annat av Fulci själv. Filmen, som blev regissörens största kassasuccé i Italien under 80-talet, spelades in på plats i och utanför New York och Boston.

Trots att filmen var hårt klippt hamnade VHS-utgåvan 1984 på den ökända brittiska ”Video Nasties”-listan. I England släpptes den oklippt först 2009. I Sverige gavs filmen med titeln felstavad (”cementery”) ut av ökända Video Invest och blev snabbt ett slagträ i den svenska videovåldsdebatten. På 90-talet släpptes filmen också av Odox på video och sedan av systerbolaget Horse Creek på dvd. Båda versionerna var klippta.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår