filmrecension

THE PIGEON TUNNEL

När duvorna tystnar

Annons:

 

NÄR DUVORNA TYSTNAR

Mot slutet av 2020 gick den ikoniske brittiske spionförfattaren John Le Carré bort 89 år gammal. Inte av COVID, utan efter en fallolycka i sitt hem, beläget på kanten av Cornwalls klippor högt ovanför Keltiska havet. Det var ett tragiskt men på något sätt passande slut för en man som gjort ond bråd död till sitt signum.

Innan Le Carré, eller David Cornwell som hans riktiga namn var, gick bort ställde han upp på att låta Errol Morris göra en slags filmversion av hans självbiografi The Pigeon Tunnel från 2016. Det blir en sprakande krock mellan två slipade veteraner.

På ena sidan dokumentärlegenden Morris med sin stora erfarenhet av att få subjekt att öppna upp sig för hans kamera. På andra sidan Le Carré, själv en tränad spion och förhörsledare som behärskar psykologiska spel likt en mästare.

Mycket av de mer spektakulära historierna om Le Carré uteblir därför här, som hans otaliga otrohetsaffärer. Även i den komplexa relationen till sin far, en dömd bedragare och kvinnokarl, väljer Le Carré sina ord noggrant.
Såren som det havererade familjelivet lämnat kvar i honom känns, men han är också ärlig i att det var därför den brittiska underrättelsetjänsten intresserade sig för honom. Han behövde en ny auktoritet, ett nytt rättesnöre, i still liv.

För mig är anekdoterna om efterkrigstidens Berlin och kalla krigets ungdom det mest intressanta. Le Carré är föga förvånande en historieberättare av rang och hans personliga minnen från kända historier som Philby-affären är fascinerande.

Morris gör sitt bästa för att hänga med i svängarna och växlar mellan dramatiserade scener, filmatiseringar eller dokumentärt material. För alla med minsta intresse för spioneri är The Pigeon Tunnel en högtidsstund. 

 

THE PIGEON TUNNEL

DOKUMENTÄR

Producerad: 2023

Format: 16:9 HD, D 5.1

Utgivare: Apple TV+

Längd: 92 minuter

 

Betyg: 8

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår