tv-serier Hemmabio #1-2 2024

TRUE DETECTIVE: NIGHT COUNTRY

Jag hoppas innerligt att det här håller fram till den sista och sjätte episoden.

LONG, COLD, DARK

När solen går ned över Ennis i Alaska den tjugonde december är det början på en natt som sträcker sig över månader. I och omkring den fiktiva staden bor medlemmar av ursprungsbefolkningen Iñupiat och inflyttade som till stor del arbetar inom den lokala fiskenäringen eller i en kontroversiell gruva.

En bra bit utanför samhället ligger den välfinansierade forskningsstationen TSALAL där ett glatt gäng kufiska vetenskapsmän bedriver forskning i potentiell Nobelklass. Vi snackar botemedlet mot cancer om allt går som det ska.

Så chocken är stor när de plötsligt en dag ser en man verkar ha lämnat sin trygga miljö och gett sig ut i det dödligt kalla mörkret på isen.

Vissa omständigheter kring försvinnandet har kopplingar till ett olöst mord på en lokal aktivist, Iñupiatkvinnan Annie Kowtok. Detta för samman två tidigare tajta kollegor som numera knappt pratar med varandra: polischefen Liz Danvers (Jodie Foster) och polisen Evangeline Navarro (Kali Reis).

Givetvis har bägge även på varsitt håll åtskilligt mörkt bagage.

Det har hunnit gå hela fem år sedan förra säsongen av True Detective lyste upp tablån. Under tiden har teveseriens skapare gått vidare mot andra projekt. Det ryktades ett tag att han skulle filmatisera Patrick Colemans roman The Churchgoer med Matthew McConaughey i huvudrollen.

Ett par manus har det också hunnit bli till bland annat The Guilty från 2021 och kommande Marvelfilmen Blade med Mahersala Ali i titelrollen. McConaughey är i sällskap av Woody Harrelson och forne regissören Cary Joji Fukunaga fortfarande kopplade till True Detective som producenter.

I Pizzolattos ställe har vi nu Izza Lopez (Tigers Are Not Afraid) som här gör alla de tunga lyften. Hon har återkommande kallat sin säsong för en mörk spegel till den första.
Kvinnor i huvudrollerna, polarmörker och köld istället för söderns svettiga släpljus. Samt en återkomst till tv-seriens ockulta rötter efter ett par förvisso brutala men ändå mer jordnära kriminalfall.

Tre avsnitt in känns det här väldigt lyckat. Både referenserna till Pizzolattos verk och annan skräck sitter där de ska. Alla de nattsvarta grundtonerna man spelar på med vedervärdiga hatbrott, miljöförstöring och ondska som möjligen också är av ickemänsklig karaktär gör detta olidligt spännande.

Tack vare det samt vackert foto och iscensättningar riktigt känner man som en mördande kylan bita fast djupt inom en under tittandet. Man bryr sig genom välskrivet manus och fantastiska rollprestationer om de snyggt utmejslade figurerna. Framförallt Foster är hypnotisk men även resten av ensemblen gör ett fint jobb.

Jag hoppas innerligt att det här håller fram till den sista och sjätte episoden.

Allt tyder på det så här långt. 

TRUE DETECTIVE: NIGHT COUNTRY

SKRÄCK/THRILLER

Producerad: 2024

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: HBO MAX

Längd: 60 minuter

Betyg: 8

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår