Intervju Hemmabio #3 2024

Äntligen – Morran och Tobias är tillbaka!

Nu gör den kantstötta duon efterlängtad comeback och vi har träffat Johan Rheborg som spelar Morran.

Foto: Magnus Ragnvid (TV4), SVT, Alexandra Aristahova (Nordisk film) och Niklas Jakobsson (Giant & Toys)

 

Morran och Tobias slog ner som en bomb i humor-Sverige för tio år sedan och blev genast en stormande succé. Nu gör den kantstötta duon efterlängtad comeback och vi har träffat Johan Rheborg som spelar Morran.

 

Johan Rehborg och HemmaBios Thomas Nilsson

 

Johan Rheborg är busy.

Som en av Sveriges främsta skådespelare och mest populära komiker är han ständigt upptagen. Med nya filmer, serier och föreställningar.

Nu ska han precis kasta sig in i nya inspelningar.

– Men tyvärr kan jag inte avslöja nåt om dom projekten nu.

Det säger Johan när vi ses en eftermiddag över en fika i centrala Stockholm.

Det vi däremot kan prata om är Morran och Tobias.

Det dysfunktionella, men folkkära paret som lagom till tioårsjubileet gör comeback med en ny teveserie – den här gången på TV4.

 

Foto Magnus Ragnvid


Vulgärt, våldsamt och kärleksfullt 

Den kedjerökande dagdrömmaren Monica Gunnarsson, alias ”Morran” (spelad av Johan), och hennes vuxne, prylgalne son Tobias (Robert Gustafsson) är två udda människor på livets skuggsida.

I 34 år har det slitna torp 9:4 varit deras hem och trygghet. När Trosa kommun tvångsinlöser huset tvingas Morran och Tobias flytta. Men när Morran och Tobias säljer en bit land till kommunen får de möjlighet att flytta tillbaka till det fallfärdiga huset under en månads tid.

Deras strapatser när känslorna och minnens rivs upp blir många och överväldigande.

Humorn är ofta brysk, vulgär och rätt våldsam.

Som när Morran och Tobias ska fira nyår tillsammans

– ”Det var lite läskigt när bubbis sköt raketer på mig å så. Men på nyår måste ju barnen få bestämma dårå. Mjaarå”, som Morran lakoniskt konstaterar i kaoset.

Undertonen är tragikomiskt mörk.

Men för Morran och Tobias skildras också livets alla vedermödor med en gripande värme, kärlek och ett stort hjärta – och på deras eget, lite speciella sätt.

– ”Idag ska jag och bubben till Karolinska för en utredning om hans hjärnskada. Det är så mysigt när hela familjen hittar på saker ihop”, som Morran säger i ett avsnitt.

 

Det finns gott om klassiska repliker, inte minst Morrans odödliga sägningar:  

– Jag vill haaa!

– Den e ljummon.

– Det draaar.

– Jag är ju inte rasist eller så. Jag är gymnasieekonom.

– Hubba Bubba-Jesus ligger i krubban, Bubben.

– Jaja, de e´ en dag imorrn å.

 

Tobias har förstås också bidragit med egna bevingade citat, som till exempel:

– Jag äter, skiter och beställer saker från nätet. Det är så jag vill leva.

– En gång hade jag ingen uppkoppling alls. Jag fick feber.

– Jul är töntigt. Tomtenissar. Vem fan tror på tomten? Jag tror på djävulen.

Foto Magnus Ragnvid

 

Var kom idén till Morran och Tobias från?

– SVT bjöd in olika humorgrupper för att göra en rad sketcher till en webbhumorserie som hette Svensk humor. Jag tror frågan först gick till Killinggänget, men det var inte aktuellt. Istället blev det jag och Robert. Vi ville göra nåt som vi tyckte var kul, och växla upp sketcherna till nånting mer.

Först började man spåna om två bröder som bodde i ett hus i skogen. 

– Sen minns jag inte riktigt hur det gick till. Men vi ändrade det till att det skulle handla om en mamma och hennes vuxne son. Jag hade redan den här Morran-grejen på gång. Det var en karaktär som jag lekt lite med och testat på stand-up, men som inte riktigt funkade på scen.

Sketcherna regisserades av Mats Lindberg som Johan kände sedan tidigare. 

– Han är väldigt experimentglad och har gjort både musikvideos och roliga reklamfilmer. Stefan Wiik var redan involverad i projektet när vi satte igång och så hade vi Jens Fischer som fotograf. Men serien (Svensk humor) som sån var väl inte jätterolig.

Morran och Tobias-sketcherna hamnade på Youbube och fick stort genomslag.

– Robert och jag ville göra nåt mer av dom. Så vi började prata om en julkalenderserie och fick okej från SVT. Men efter ett tag sa dom ”Nej, ni får göra 16 avsnitt, vi har inte budget för mer.” Så vi tänkte ”Okej, då gör vi en skadeskjuten julkalender”. Men sen fick vi veta att den inte skulle sändas runt jul.

Istället slängdes serien ut på webben och började sprida sig.

– Det blev som en lavin. Det är sällan jag varit med om att nåt sånt tar fart av sig själv. Och att folk började citera figurerna överallt.

 

Foto Alexandra Aristohova


Morran och Tobias visades allra första gången för alla som jobbat med serien, med alla 16 avsnitt hopklippta.  

– Folk satt bara och gapade och sa; ”Herregud!”. Jag tyckte det var så roligt och minns att jag tänkte; ”Tänk att få göra en sån här långfilm som bara är en enda lång spya”, haha. Vi tyckte att allt annat var så jävla tillrättalagt, så redan då föddes faktiskt idén till en film.

 

Första omgången av Morran och Tobias visades 2014, då på SVT Flow.

Sedan körde man serien i januari 2015 som fyra halvtimmeslånga avsnitt på SVT och blev snabbt kultförklarad. 

2015 år belönades den också med utmärkelsen Kristallen för Årets teveprogram.

 

Manus till Morran och Tobias samlade upptåg har Johan och Robert skrivit tillsammans med Mats Lindberg och Stefan Wiik. 

– Vi sitter och spånar på roliga uppslag tillsammans. Sen är det Stefan som skriver ner allt och sätter ihop det till ett manus med repliker som vi utgår från. Sen kastar vi oss bara rakt ut, väldigt mycket är förstås improviserat. Men eftersom det är så mycket effekter måste vi förhålla oss till dom i manuset. Dialogen kan ju spåra rejält, det är ju ingen komplex historia vi berättar. Sen kan vi ju ”riffa” som det heter på komikerspråk, tänja på skämten liksom.

 

Det var äggkrig på förmiddagen och nåt helt annat efter lunch. Dom fick sanera ett helt kök för att vi skulle kunna fortsätta filma.

 

Min första tanke när jag såg serien första gången var att den är totalt oförutsägbar. Man har ingen aning om vad som kommer hända. Man vet bara att det kommer hända något galet. 

– Det här har ju varit lite av en ventil för oss. Vi har utgått från tre grejer – en som leder in i nästa som sen brakar ihop i en tredje, haha.

 

Har det hänt att det har spårat ut totalt?  

Det finns ju många vilda scener som man kan tänka sig att det har varit svårt att förutse exakt vad som kan hända. Jag tänker till exempel på när Tobias drar in en massa gyttja i huset och börjar köra motocross inomhus. 

– Det spårar ur för att det är tanken att det ska spåra hur. Jag minns att scenografen hade ett helvete när vi gjorde långfilmen. Det var äggkrig på förmiddagen och nåt helt annat efter lunch. Dom fick sanera ett helt kök för att vi skulle kunna fortsätta filma. Och vi har spikat, eldat och borrat i avloppsvatten som sprutat upp.

 

I en scen sitter Tobias i en grävskopa och röjer medan glassplittret yr från fönstren. 

– Då står jag bredvid. Det var nog den farligaste scen vi har gjort hittills. Jag minns bara att jag tänkte att det var självklart – Robert kör in skopan och jag vänder bara bort huvudet. Och det gjorde jag också. Jag skadade mig inte, men det var det mest absurda jag har upplevt – att stå i ett kök och se en riktig grävskopa komma in. Den var ju enormt stor.

 

Men ni har varit förskonade för allvarliga olyckor? 

– Ja, enda gången var i långfilmen när Robert körde ner utombordaren i badkaret där jag låg.

Det var jobbigt på riktigt och då var jag rädd. Det har ju smällt, rasat och kraschat. Men vi har klarat oss undan olyckor. Sen är ju dom propansvariga väldigt skickliga. Det ser så äkta ut när vi håller på att mixtra med till exempel el och det blir sjukt roligt på film.

 

Har det funnits upptåg som ni varit tvungna att steka för att det inte gick att göra eller inte fungerade framför kameran? 

– Nej, vi har nog gjort det omöjliga hela tiden. Sånt man inte får eller kan göra. Fan, då gör vi det, haha. Köra motocross inomhus, och ligga i ett akvarium som exploderar. Det är ju sånt man vill göra, men inte får. Sen är (regissören) Mats väldigt driven. Han vet vad som går och inte går att göra, rent tekniskt. Men han bromsar aldrig, han har snarare varit den som har eldat på oss.

 

Och Morran och Tobias har aldrig varit ett projekt där någon drar i handbromsen. 

– Redan i början fortsatte Mats alltid att filma, trots att vi egentligen hade slutat för dagen. Robert förklarade att han måste gå, han skulle väg och spela teater. Och jag behövde också gå. Men Mats ville hela tiden bara göra en grej till, och sen en till. Man var tvungen att ta kameran från honom, skrattar Johan.

– Och samtidigt är det ju också Mats inställning som ger Morran och Tobias lite ”edge”. Han är dessutom väldigt ambitiös. Det har hänt att han velat filma scener som vi redan har spelat in, men som han velat ta om för att han var missnöjd. Men då har han vägrat erkänna att vi redan har filmat scenerna en gång.

 

Av logistiska skäl har man försökt filma kronologiskt, i alla fall avsnittsvis. 

– Ibland rev vi kanske en vägg och fick bygga upp den igen till nästa avsnitt.

 

Med så intensiva inspelningar kan man kanske tänka sig att ni blir lite irriterade på varandra? 

– Nej, jag kan aldrig komma ihåg att vi har bråkat nån gång. Vi har haft så roligt. Varje scen är ett äventyr. Man tänker; ”Herregud, ska vi göra allt det där?” Det är fruktansvärt jobbigt, men jag skrattar hela tiden. Sen är det förstås inget ”easy breezy” för vårt crew. Dom sliter som djur.

 

Foto Alexandra Aristohova

 

Hur hittade du Morran? 

– Jag hade en dagmamma i Näsbydal när jag växte upp. Jag minns att hon kedjerökte och tippade, men kunde ingenting om fotboll. Och så brände hon köttbullarna, hon stekte bara ena sidan. Folk undrar ibland om jag ironiserar över en verklig person. Men nej, det gör jag inte. Morran är född ur mina samlade, komprimerade minnen. Men mer till förhållningssättet än från riktiga personer. Det här trötta, oengagerade och klagandet med en cigg ständigt i mungipan.

Det säger Johan och faller blixtsnabbt in i karaktären när han mellan varven pratar och gestikulerar precis som Morran.

– Och sen har jag ju hämtat väldigt mycket från mig själv också. Givetvis överdrivet, men det är ändå en sida av mig.

Hur är det med Morrans utseende, då?

– Utseendet kommer nog främst från Mats. Kanske också från maskören Göran Lundström. Morrans look är i alla fall inget som jag kommit på själv. Kanske kommer även lite från våra beskrivningar i manus. Vissa delar kommer säkert också från Anna Hagert, vår kostymör. Jag kände bara att det var rätt när alla bitarna föll på plats. Med näsan, kläderna och det yviga, röda håret.

Var det likadant med hur Tobias skulle se ut? 

– Det vet jag faktiskt inte. Men det är möjligt att Robert själv hade vissa tankar kring Tobias utseende.

Har Morran något gemensamt med dina andra, mest klassiska karaktärer – som Fredde (Solsidan), Örjan Lax (Hjälp!), Farbror Barbro och Percy Nilegård (NileCity 105,6)? 

– Ja, det är jag, haha. Men ibland blir dom väldigt långt ifrån mig, såklart. Då tror jag inte att dom som känner mig väl kan se nåt samband. Men jag brukar inte analysera mina karaktärer. Jag brukar säga att dom är jag eftersom dom är sprungna ur mig. Sen plockar jag förstås fram saker som jag inte är kapabel att göra själv. Jag gillar att leka med tanken att jag kan skapa en annan moralisk kompass. Det är ju det roliga med skådespeleriet, att man kan kliva in i både roliga och vidriga karaktärer.

2018 gjorde Johan en hyllad stand up-föreställning, Säker på att jag är osäker – en standup om att inte veta.  

Den kretsar kring osäkerheten som uppstår när barnen växer upp och flyger ur boet.

Vem är man efter att barnen flyttat hemifrån?

Vad ska man göra då?

 

Vad tror du Morran tänker kring sådana frågor? Hon blir ju inte av med Tobias.

– Jag tänker att dom behöver varandra. Att dom inte klarar sig utan varandra. När den nya serien börjar har ju Tobias suttit i fängelse, så hon har ju varit ensam ett tag. Och nu är hon väldigt glad att han är tillbaka. Hon har ju haft tråkigt under tiden. För henne är det jättejobbigt att vara själv. Men Tobias har tyckt det har varit ganska schysst. Han har fått mat och fått vara ifred. Han återvänder inte hem med nåt trauma, haha.

 

Fallfärdiga hus med udda figurer mitt inne i centralorter har funnits länge.

Sådana växte jag själv upp med hemma i Åstorp – och 60 år senare finns de fortfarande kvar i samhället, både rivningskåkarna och typerna. Jag inbillar mig att det finns människor där som tror att Morran och Tobias är en dokumentär.

– Det var likadant när jag växte upp, minns Johan.

– Idag ser det ju helt annorlunda ut i mina gamla hemtrakter. Men på den tiden fanns det ett stort sommarstugområde med såna hus. Det bodde nån galen gubbe som hade en risig bil, sopor och gamla däck på uppfarten. Jag hade en kompis vars familj också bara hade en massa skräp och gamla, trimmade moppar på tomten.

Beroendesituationen är något som växt fram mellan Morran och Tobias.

– Dom lever ju i en ohälsosam symbios som är ganska rolig att leka med. Tobias kan inte bryta sig loss från sin mamma och Morran kan inte släppa taget om sin son för hon har ju ingenting annat. Det är förstås tragiskt, men skrattet bor ju alltid nära tragedin. Det hade ju inte varit lika roligt att berätta om en mamma och son som har det bra och kan betala räkningarna. Och vi tycker ju om både Morran och Tobias.

Ja, man gör ju det. Och det finns stunder som är väldigt rörande och där skrattet många gånger fastnar i halsen. 

– Det är nattsvart ibland, särskilt i filmen. Och vi bestämde oss för att om vi gör en film, så ville vi göra nåt mer. Gå lite djupare. Men då måste man berätta mycket mer. När man gör sketcher finns det ju inte plats för sånt.

 

Foto Alexandra Aristohova


Mellan varven har publiken fått lite insyn i Morran och Tobias förflutna. 

– Dom har ju en back story. Samtidigt kan vi inte berätta för mycket. Deras bakgrund måste få vara lite av ett mysterium. Vi vet ju till exempel inte vad som hände med Åke (Tobias pappa) och Berit, Morrans gamla kompis och kollega från posten. Morran har ju Berits körkort i en pärm bland sina saker. Där har vi lekt med olika grejor och vi har ju vissa tankar om vad som har hänt.

Både Morras och Tobias är i grunden goda personer. 

– Och snälla innerst inte. Det märker man nog om man skalar av all dysfunktionalitet.

Johan berättar om en dokumentär han har sparat om den ökände porrkungen Carl Serung. 

– På nåt sätt har han i sitt huvud hittat en logisk förklaring till alla vidrigheter han gjort. Jag tycker det är så fascinerande att han sitter och rättfärdigar det. Hur han vittvättar sin historia genom att hänvisa till att det bara ”handlar om affärer”.
Man gör likadant som skådespelare. Om man spelar ett as måste man på nåt sätt försvara det aset. Till och med om jag skulle spela Carl Serung, hur absurt det än är. På samma sätt skulle jag aldrig kunna tycka illa om Morran och kalla henne för en idiot. Det är snarare tvärtom, om nån skulle kalla Morran för en idiot skulle jag försvara henne och låta Morran slå tillbaka.

Ris och ros för bioäventyr 

Långfilmen Morran och Tobias – som en skänk från ovan hade biopremiär i oktober 2016.

(Hösten 2018 visades den även i teve i nio avsnitt.)

Det omaka paret fortsätter på den inslagna vägen med uppbrott, kaos och nya galenskaper.

Tobias råkar bränna ned deras hus med en luftballongsbrännare. De flyttar med sitt rökskadade bohag till ett annat hus som kommunen erbjudit dem. Tobias har förstås idéer om hur det nya huset kan förbättras. Samtidigt är det något med huset som känns bekant. En rad slumpartade händelser tvingar Morran att konfrontera sitt förflutna och Tobias att göra upp med sin traumatiska barndom.

– Filmen blev ju precis som vi hade tänkt oss, skrattar Johan.

– Men sen fick den ju både ris och ros. Mest ris faktiskt och ganska hårt med ris.

Johan har en teori om varför man fick dålig kritik. 

– Vi tog liksom i för mycket, rent konstruktionsmässigt. Om jag ska vara självkritisk fokuserade vi mer på upptågen än på själva relationerna. Det blir lätt komplicerat när man ska göra mer av allt i ett större format. Men Mats är skicklig som regissör och det finns ju en del fantastiska scener, till exempel när Robert skjuter upp mig i taket med en högtryckstvätt. Jag tycker ju sånt är roligt.
Men motsatsen till att man skrattar är att man blir arg. Då kan det framkalla ilska när man kallar en film för en komedi. Och humor är inte fint. Även om folk skrattar arslet av sig av en komedi, så vinner den inga Guldbaggar.

Publikmässigt blev långfilmen dock en succé och sågs av nästan en kvarts miljon biobesökare.

 

Foto Niklas Jakobsson


Morran och Tobias första hus låg i Norrby i Haninge kommun.  

Det andra i mina hemtrakter vid Folkparken i centrala Handen. 

Både husen var rivningskåkar som snabbt fick kultstatus.

Efter inspelningarna spikades husen igen och stod tomma.

Natten till den 20 februari 2016 brann huset på Norrbyvägen 79 i Norrby ned till grunden.

Det var övertänt när brandkåren kom till platsen och gick inte att rädda. Det enda som återstod när röken skingrats var murstocken. Branden sägs ha uppstått i en bil på tomten och sedan spritt sig till huset. Det har spekulerats i om branden var anlagd, men det finns inga bevis för det. Men det är välkänt lokalt att det sprang mycket folk i de trakterna efter inspelningarna.

Det blev en sport att bryta sig in i kåken och ta bilder, men även vandalisera och plocka med sig saker från huset.

– När vi sen skulle spela in filmen byggde vi upp fasaderna av huset på samma plats. Det var så välgjort. Jag minns att jag tänkte; ”Herregud, det ser ut jag står i samma hus igen”, säger Johan.

 

Foto Niklas Jakobsson


Vi kollar med Niklas Jakobsson, producent för Morran och Tobias. 

– Kära gamla minnen du river upp, skrattar han.

– Hus nummer två, det som huvuddelen av långfilmen utspelar sig i och kring, låg på Kolartorps allé 3. Vi hyrde det av Haninge kommun med villkoret att vi skulle riva huset när vi var klara. Väldigt skönt villkor med tanke på vad vi skulle hitta på där. Vi hyrde även grannhuset på Getporsvägen 26 (tror jag är postadressen), en gammal skolbyggnad. Där hade vi produktionskontor och spelade även in några av scenerna till långfilmen.

 

Inledningen till långfilmen var skriven att utspela sig i Morran och Tobias gamla hus i Norrby.

– Tobias skulle av misstag sätta eld på huset, så att det brinner upp och tvingar dem till att flytta. Några veckor innan scenerna skulle filmas brann huset mystiskt ner till grunden på riktigt, berättar Niklas.

– Manuset fick snabbt skrivas om till att utspela sig exteriört på uppfarten istället för interiört i kök och vardagsrum. Själva fasaden till huset byggdes upp likt en teaterdekor, på exakt samma plats där huset stått innan. Det målades och patinerades, så att det såg ut som en kopia av originalhuset. Sen filmade vi och eldade ner det igen. Svettiga dagar för en producent, berättar Niklas.

 

Foto Niklas Jakobsson


Och nu är det dags för ännu en serieomgång med Morran och Tobias. 

– Efter långfilmen kände vi att vi kanske var färdiga med dom karaktärerna, säger Johan.

– Men sen sa Robert; ”Fan, ska vi inte göra några sketcher till innan vi blir för gamla?” Och vi tyckte ju själva väldigt mycket om att göra dom här karaktärerna. Robert och jag har spelat så mycket ihop, så vi har en kemi som är ganska unik.
Det finns andra som jag också känner väl. Men som komiker ligger Robert och jag väldigt nära varandra. Jag kan liksom se vart han är på väg när vi spelar mot varandra och jag tror han känner likadant med mig. Ibland har vi skrivna repliker, ibland inte. Och ibland håller vi oss inte alls till dom. Vi improviserar mycket. Jag skrattar alltid. Det är omöjligt att inte göra det med Morran.

 

Men de roligaste ögonblicken uppstår inte alltid i det handfasta röjet. 

– Det finns en scen där Tobias frågar Morran om hon har rökt. ”Nej”, svarar hon, samtidigt som det kommer små rökpuffar ur munnen på henne. Det var ingenting som vi hade planerat. Det bara hände. Ibland uppstår såna situationer, just för att man har byggt upp till nåt så länge och som till slut får konsekvenser. När vi filmade den scenen sprack jag, då kunde jag inte hålla mig. Jag tyckte det var så vansinnigt roligt.

 

Med den nya serien gick Johan och Robert tillbaka till det ursprungliga formatet med 10 minuters avsnitt. 

– Jag tror det är optimalt för Morran och Tobias. Och sen är det väl som X & Y-serierna i dom gamla MAD-tidningarna. Det blir mycket upprepningar och igenkänningskomik.

Men man hade svårt att hitta ett nytt hus att röja i.

Den här gången fick man leta sig utanför Stockholmstrakten och hamnade i Enköping. Här spelades Morran och Tobias – pengarna eller livet in under tre veckor i oktober 2022.

Fansen kommer att känna igen sig. Inomhusmiljöerna är återskapade så som vi minns dem från tidigare säsonger. Duons hus ska se ut på ett visst sätt, oavsett var deras tillfälliga nya hem ligger.

 

 

När den första serien gjordes kunde man jobba ostört, utan nyfikna blickar. 

– Huset hade ingen direkt insyn. Det var väl bara nån som var ute med hunden som gick förbi.

Det blev annorlunda när långfilmen spelades in. Då hittade fler åskådare till platsen eftersom platsen var mer publik. I Enköping hade vi oerhörda problem med folk som stod utanför och filmade med sina mobiler när vi skulle göra våra tagningar. Jag fattar att dom var fans. Det är kul att det uppskattas och vi gick ut och hälsade på några. Men det var störande. Det var ju vår arbetsplats.

 

Har ni känt att ni har varit tvungna att höja ribban för galenskaperna nu och bli ännu vildare?

– Tvärtom, faktiskt. Vi har backat tillbaka till hur vi började en gång. Det är fortfarande väldigt fysiskt. Vi krockar bilar och har krig i köket. I långfilmen hade vi en scen med ett järnvägsspår i taket där Morran skulle hänga i en sele. Det var så sjukt och det blir inte mycket roligare än så. Där måste man dra en gräns.
Om man investerar så mycket i en grej måste skrattet vara monumentalt, annars är det inte värt det. Och den reaktionen fick vi där, så nu har vi tonat ner det lite. Det roliga är ju Morran och Tobias relation, och deras förhållningssätt till varandra. Sen är det så många konstigheter som händer ändå. Dom har ju en extrem påhittighet. Finns det inga problem, så skapar dom det själva. Likaså om dom har tråkigt, då ger dom sig på varandra.

TV4 läste och godkände manus innan Morran och Tobias – pengarna eller livet började spelas in. 

– Det är viktigt att kanalen ska veta vad dom får. Sen är det ju väldigt svårt att veta vad man godkänner när man läser ett manus.

Och TV4 hade inga invändningar och ville inte ta bort nåt, tvärtom.  

– Jag är alltid tydlig med vad jag vill göra, även när jag skådespelar i andra projekt. Finns det ingen backstory, eller om jag inte tycker den är bra, skriver jag själv om den och hur jag ser på en karaktär. Jag vill att folk ska veta hur en rollfigur funkar och om ingen i produktionen säger nåt, så kör vi på det. Det värsta jag vet är om man på inspelningen börjar diskutera nåt grundläggande. Det kan bli snudd på förlamande om man plötsligt upplever att man uppfattat nåt fundamentalt fel. Jag vill inte sitta i redigeringen och folk ska ändra eller klippa bort saker. Jag vill att allt sånt ska vara klart och godkänt innan man sätter igång. 

Med nya Morran och Tobias fick man bara tummarna upp från TV4. 

– Då visste jag att vi var på rätt spår och jag fick lite självförtroende. Det behöver man.

Foto: SVT


Språket mellan Morran och Tobias har alltid varit vulgärt. 

– Käften, kärring!

Det är väl det snällaste Tobias brukar häva ur sig mot Morran.

När tvättmaskinen i ett avsnitt går sönder skriker Tobias:

– Är du nöjd med det här? Jävla tvätthora!

I en annan scen påstår Tobias att han spelar in döda människors röster på band när Morran kommer in på hans rum och stör.

– Du håller väl inte på och leker med mörkrets makter, säger Morran och försöker döpa Tobias med en kastrull gamm-vatten.

– Satan kommer, jag ska knulla dig med ett strykjärn, skriker Tobias med förställd demonröst.

Johan tror inte man hade formulerat sig så om man hade skapat serien idag. 

– Även om Morran och Tobias är såna som personer har jag funderat mycket på deras sätt att prata. Samtidigt tror jag allt handlar om hur Morran tar emot allt hemskt som Tobias säger. Det fäster liksom inte på henne. Hon blir inte ledsen. Det rinner bara utanpå. Men om orden nån gång betyder nåt, så reagerar hon. Då blir Morran förbannad och Tobias blir rädd och låser in sig på sitt rum.

Sen kan Morran också säga hemska saker till Tobias.  

– Inga jämförelser i övrigt, men när vi såg Succession hemma orkade min fru inte se serien. Hon tyckte språket var för grovt. Dom säger ju fruktansvärda saker till varandra. Först tänkte jag samma sak när jag kodade av orden för vad dom egentligen betyder.
Men sen när jag förstod att det, i deras värld, har en helt annan innebörd, så accepterade jag deras språk. Det blev likadant för min fru. Och det är ju lite samma tankegångar med Morran och Tobias.
Men jag tror inte vi hade uttryckt oss på samma sätt om vi hade hittat på karaktärerna idag. Men nu är ju dom skapade så, vi kan inte ändra på det. Det hade blivit jättekonstigt om vi skulle försöka tvätta bort alltihop nu. Ska man göra Morran och Tobias, så måste man göra det på det här sättet. Sen får folk tycka att det är fruktansvärt. Den smällen får jag ta.

Johan säger att han ändå reagerade på hur Morran och Tobias pratar när de började spela in den nya serien. 

– Det blev lite ”Oj, är det så här dom låter?” när Robert satte igång, skrattar han.

– Vi får väl se vad folk tycker när serien visas. Ibland tänker jag tillbaka på en del rätt rejäla sågningar vi fick för långfilmen. Men samtidigt tänker jag så här; ”Skulle jag vilja ändra på nåt om vi fick göra om filmen? Nej, det skulle jag inte, för det är så här det ska vara.”
Jag är väl medveten om att det inte är allas ”cup of tea”. Men då får det vara så. Och det var ett bra tankesätt för då släppte jag den oron. Det går inte att göra nåt så extremt och förvänta sig att alla ska älska det. Om jag däremot hade kompromissat och tonat ner vissa saker och fått kritik för det, så hade det varit knäckande för att det beslutet hade legat på mig. Vi har gjort Morran och Tobias precis så som vi har velat.

Genom åren har man har varit konsekvent med en viktig sak med Morran och Tobias. 

– Dom dricker aldrig sprit. Tobias dricker O´Boy. Det var bara Morrans före detta man Åke som drack. Det tycker jag är viktigt. Hade Morran och Tobias druckit alkohol hade det varit ett annat slags misär. Tar man in alkohol får det så stor betydelse i sammanhanget. Men här är det inga bärs på rummet. Det är bara O´Boy och ostmacka.
Men det är ingen som har studsat på det. Jag tror Morran och Tobias inte alls hade varit uppskattade om dom hade missbrukat alkohol. Många tycker redan att deras tillvaro är tragisk. Men med alkohol i bilden hade det upplevts som obehagligt och sjukt tragiskt.

 

 

Johan återkommer till att det är slitsamt att göra Morran och Tobias. 

– Men den här gången var vi disciplinerade. Vi höll oss till schemat och hade inte en massa övertid som vi brukar. Vi har dessutom lärt oss hushålla med energin. Sen är det ändå jobbigt med dräkterna och allt det fysiska. Det blir väldigt långa inspelningsdagar. Jag har varit helt slut när jag kommit hem. Nu sista omgången filmade vi 12–13 dagar på raken.  

 

Foto: SVT


När Morran och Tobias nu återförenas efter att Tobias släppts från fängelset är det dags att återvända hem. 

– Hem och hem, skrattar Johan.

– Morran har tilldelats ett nytt hus av kommunen efter att det gamla brann ner. Men tomten är full av miljögifter som måste saneras. Morran har fått ett saneringsbidrag och det är rätt mycket pengar. Och det arbetet måste göras inom utsatt tid. Dom lever liksom ständigt på lånad tid. Det är alltid en kamp mot klockan. Men som vanligt har Morran och Tobias svårt att komma vidare.

 

Under tiden som Johan och jag sitter och pratar kommer Johan hela tiden på nya små uppslag. Jag föreslår att Morran och Tobias skulle skaffa sig en husbil och ge sig ut i landet. 

– Jag har haft en idé om att Tobias får jobb som långtradarchaffis och att Morran följer med honom på resor till olika länder. Men att allt ser likadant ut för hon ser bara gråa terminaler, haha. Jag tänker ofta att ”det här vore roligt att göra en Morran-grej av.”

 

Har ni lekt med tanken på att placera dem i lite ”finare” sammanhang? 

– Nja, då blir det nåt helt annat. Det finns ju en poäng med att dom är helt isolerade. Deras hus är ju deras lilla värld. Vi har haft tillfällen när dom mött andra människor. Men dom scenerna är också svårast. Det har funkat när folk har stått i dörren.
Men jag tyckte det var svårt när Morran (i långfilmen) skulle grilla korv med grannarna på en städdag i kvarteret. Då blev det nåt annat och det kändes inte lika bra om jag ska vara ärlig. Jag tycker det funkar bäst när Morran och Tobias är inne i huset och smäller igen dörren framför näsan på nån.

 

Man har pratat om att göra Morran och Tobias på scen också. 

– Men jag tror inte det funkar. Det ska nog vara som det är. Dessutom blir det jobbigt och dyrt. Vi kan ju inte göra Morran utan näsan och ett par timmars sminktid för mig. Men framför allt skulle det inte bli lika roligt på scen.

 

Finns det någon chans att vi får se ännu mer av Morran och Tobias? 

– Svårt att säga. Vi vet ju inte hur den här omgången kommer tas emot. Gillar folk fortfarande dom eller har man tröttnat? Men Robert och jag var båda förvånade över att det var roligare att göra Morran och Tobias igen än vi trodde. Det var skitkul, avslutar Johan Rheborg.

 

Morran och Tobias – pengarna eller livet har premiär på TV4 den 22 mars. 

Annons:

Foto Alexandra Aristohova Morran och Tobias, filmen.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår