tv-serier

Recension: The Convict

Starkt och spännande polskt fängelsedrama

Annons:

 

Denna hyllade och prisbelönta polska dramaserie slog igenom stort redan 2021 med sin första säsong.

Den fjärde och sista säsongen får premiär i år och ifjol kom även en uppmärksammad spin-off, Pati.

Ändå är serien - baserad på Ewa Ornackas roman Skazane na potępienie  - helt ny för tittare utanför Polen och lades nyligen upp på HBO Max här.

Nåja, bättre sent än aldrig för det är ett starkt, månfacetterat och spännande drama (som i vinjetten sägs bygga på verkliga händelser) vi får följa.

Alicja (Agata Kulesza) kallas ”den organiserade brottslighetens främsta fiende" och som domare är hon känd för att utdöma sällsynt hårda fängelse straff. Det innebär förstås rejäla problem när Alicja själv döms till 15 års fängelse för mord och hamnar bakom murarna tillsammans med kvinnliga förbrytare som hon själv skickat dit.

Upptakten är aningen diffus, men det antyds att Alicja blivit oskyldigt dömd.

Redan innan bröllopet med pojkvännen Pawel (Michal Czernecki) dyker en mystisk ung kvinna upp och varnar Alicja för att gifta sig med honom. Pawel, hävdar kvinnan, kommer orsaka problem för Alija och hennes dotter Hania (Martyna Byczkowska). Både Alicja och Pawel viftar bort kvinnan som en tokstolle, men under bröllopsfesten dyker hon upp igen och hittas senare mördad på en toalett av Alicja.

Turerna med alla indicer kring detta brott är lite luddiga, även om en del frågetecken rätas ut i de många tillbakablickar som ackompanjerar Alicjas bittra kamp för upprättelse och överlevnad bland våldsamt hatiska medfångar.

Nu hoppas jag bara att HBO Max sätter fart och ser till att släppa även de resterande tre säsongerna. Det här är en historia som jag vill se klart nu.

 

The Convict

Drama

Producerad: 2021

Format: VOD HD 16:9

Utgivare: HBO Max

Längd: 8 x cirka 45 minuter

Betyg: 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår