filmrecension

Månadens toppval - King Kong

Jätteapan gör comeback i den bästa nyversionen av klassiska King Kong

Annons:

Jätteapan gör comeback i den bästa nyversionen av klassiska King Kong

I svallvågorna av 90-årsjubilet av King Kong (1933) släpps nu den bästa nyinspelningen av filmhistoriens mest klassiska äventyr för första gången på Bluray i Sverige – och dessutom nyrestaurerad i 4K.

Storyn till det tidlösa äventyret kan väl de flesta vid det här laget:

Jätteapan Kong bor på Skull Island, en avlägsen ö, inhöljd i mystiska dimmor, som tiden glömt bort. Regissören Carl Denham får nys om besten och drar dit för att spela in scener till sin nya film. Med sig har han Ann Darrow, en ung arbetslös skådespelerska som Denham lovat göra till ett nytt stjärnskott. På ön blir Ann kidnappad av infödingar som ska offra henne till Kong. Men Kong äter inte upp Ann, utan behåller henne och tar med henne upp till sin Dödskallegrotta.

Besättningsmannen Jack, som är kär i Ann, lyckas befria henne och när fartygsbesättningen knockar besten med gasbomber får Denham en strålande idé – han ska ta med Kong till New York och visa upp honom för en betalande publik som ”världens åttonde underverk”.

(Jag kan fortfarande ligga sömnlös och fundera på hur besättningen egentligen får med sig en avsvimmad jätteapa som Kong, från stranden och ut till fartyget som ligger för ankar en bra bit från kusten.)

Denhamns planer slutar förstås i kaos – Kong rymmer, tar med sig Ann och flyr upp till toppen av Empire State Building.

Snart anfaller stridsflygplanen med smattrande kulsprutor.

I nyinspelningen har man stuvat om ingressen en smula.

Här möter vi Fred Wilson (Charles Grodin), chef för oljebolaget Petrox Corporation som hittat en mystisk ö (Skull Island) som man tror ruvar på enorma oljetillgångar. När fartyget ska avgå smyger primatforskaren Jack (Jeff Bridges) ombord för att varna expeditionen om vilka faror som kan lura på ön. Ute till havs hittar man en livbåt. I den finns Dawn (Jessica Lange) som är den enda överlevande sedan ett annat fartyg sänkts strax utanför den hemlighetsfulla ön.

Därefter följer man i originalfilmens fotspår – men med den skillnaden att uppgörelsen mellan Kong och stridsflygen sker på toppen av tvillingskyskraporna World Trade Center istället för på Empire State Building. (Till slutscenen hade filmbolaget bett om 5 000 statister – det kom över 30 000.)

Dinosaurierna på ön från 1933 års version finns av budgetskäl inte med i nyinspelningen.

Istället kastade man in en gigantisk boaorm som Kong får fightas med.

Som regissör valdes den hetlevrade John Guillermin (Skyskrapan brinner). Men detta först sedan förstahandsvalet Roman Polanski sagt nej. (Om man får tro skvallret.)

Meryl Streep har i intervjuer sagt att hon provspelade för rollen som Dawn, men fick nobben av producenten Dino De Laurentiis för att hon ”var för ful”. Barbra Streisand erbjöds rollen, men tackade nej. Istället fick modellen Jessica Lange göra skådisdebut som Dawn. (Hon belönades med en Golden Globe för Bästa kvinnliga debutskådespelare.)

Fay Wray (som spelade Dawn i originalfilmen) erbjöds en cameoroll, men lär ha tackat nej för att hon inte gillade manuset.

Skräckregissören Mario Bava (Blood and Black Lace) tillfrågades om att göra specialeffekterna till King Kong. Men han vägrade lämna Italien och föreslog då Carlo Rambaldi.

Denne byggde en 12 meter hög och 460 kilo tung mekanisk Kong. Men den användes knappt på grund av tekniska problem och syns bara under 15 sekunder i hela filmen. Två enorma hydrualiska ap-armar med händer på 750 kilo vardera byggdes också för närbilderna när Kong lyfter upp Dawn. (Rambaldi tilldelades en Heders-Oscar för Bästa specialeffekter.)

Effektmästaren Rick Baker (En amerikansk varulv i London) skapade även fyra Kong-masker och dräkter som han själv bar under inspelningarna i de allra flesta scenerna med jätteapan, tillsammans med skådespelaren Keny Long.

Ett efterhängset rykte säger att King Kong blev en flopp.

Men det är inte sant – Hollywoods då dyraste film blev en dundrande megasuccé.

I Sverige sågs den av nästan en halv miljon biobesökare och i USA av över 24 miljoner, något som placerar King Kong på tredjeplats över 1976 års största blockbusters i USA.

Alla inspelningstekniska problem till trots kvarstår den här versionen som den bästa som gjorts efter originalet och en film som fortfarande är vida överlägsen Peter Jacksons CGI-spektakel från 2005.

Inte minst för att John Guillermins känsloladdade version - som ingen annan nyinspelning - lyckats skildra sagan om Skönheten och odjuret på ett så sympatiskt, rörande och hjärtskärande finstämt sätt. Kong är inget monster, utan en missförstådd varelse som får plikta med sitt liv för kärleken till Dawn. Hennes tårar när Kong hunsas och plågas som en förhistorisk cirkusapa känns lika äkta som ilskan när vi själva hötter med nävarna åt angriparna som jagar livet ur den stackars Kong.

(Jag ska inte hyckla – jag fällde en liten tår på slutet när jag såg filmen första gången på bio på 70-talet.)

Blurayutgåvan är också packad med generöst bonusmaterial.

Bland annat med filmfoton, bortklippta scener, förlängda scener, kommentarspår av Rick Baker och intervjuer med till exempel regiassistenten David McGiffert, effektassistenten Barry Nolan och skådespelaren JackO´Halloran (som spelar karaktären Joe Perko i filmen.) 

 

King Kong

Drama

Producerad: 1976

Format: Bluray DTS-HD MA 5.1, 1080p, 2:35:1 (16:9)

Utgivare: Retrofilm

Längd:134 minuter

Betyg: 9

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår