Test

TEST: TCL C805

TCL C805 är inte den elegantaste TV:n vi testat vilket är helt rätt då den är tillräckligt bra för ett lägre pris!

 

TCL C805 är verkligen tillräckligt bra.

 

Denna gång tittar vi på en TV som är så liten som 50 tum och fortfarande håller en relativt hög teknisk nivå. Modellen TCL C805 finns i 50, 55, 65, 75, 85 och hela vägen upp till 98 tum.

Många av de tekniskt mer kompetenta TV-apparaterna finns endast i 55-tum eller 65 tum och större. Samtidigt brukar TV-apparater under 50 tum vara enklare modeller med enstaka undantag likt OLED-modellerna i 42 och 48 tum samt Samsungs QN90-modeller.

På pappret är TCL C805 en ganska imponerande LCD-apparat med mini-LED, quantum dot och en FALD, Full Array Local Dimming, som adderar 336 individuella ljuszoner i 50 tum.

98-tummaren har 1 344 zoner eftersom den har en mycket större panel. Mini-lysdioderna är i samma storlek så det behövs fler lysdioder för en större panel. Modellen har också 4K/120-kapacitet, klarar 4K/144 Hz från dator och kan även kör 240 Hz i 1080p. Extra starka spelfunktioner!

 

Ambitiös blir mellanklass med klös

”På pappret” är nog nyckelordet här då sådana tekniska finesser främst finns hos toppmodeller. Nu har inte TCL C805 vad som krävs för att klassas som toppmodell men kan väl räknas som en mellanklassmodell med ambitioner. Vad vi ser är ändå väldigt bra och TCL C805 är en modell som skiljer sig tydligt från det enklare TV-utbudet.

TCL C805 är uppföljaren till modellen C745 vilken mer kan ses som basklassmodell med ambitioner om att nå mellanklassen. Den testades i nr 7–8/2023 och är inte riktigt lika bra som C805, framför allt med hur FALD:n arbetar för bildens kontrast.

Båda modellerna är aningen plastiga och lite smäckiga när man monterar dem. Detta är dock inget man ser eller tänker på när TV:n väl står på bänken.

Modellen kan också förekomma under andra namn som MQLED80 och T8A där det högst troligt är samma apparat men olika kosmetiska detaljer för att särskilja olika butikskedjor. Det som brukar skilja sig är formen på stativet.

 

Trivsam och kontrastrik bild

SDR-bilden är tydlig och funktionell där vi får bra hjälp av FALD:en för att skapa svärta och kontrastintryck i bilden. Färg- och bildkvaliteten är inte fel på något sätt och det mesta sitter inom rimliga gränser även ur kartong. Ganska trivsam bild överlag, särskilt om du sitter direkt framför!

Några detaljer vi märker av är att bilden klipper lite grann mot svart och det går inte att åtgärda. Reglaget Svärta nivå som normalt på en TV ska justera var du ankrar svart i bilden har i praktiken ingen användbar effekt. Detta är inte helt rätt då mörka nyanser försvinner eller blir svårare att se. Samtidigt är det inte drastiskt fel.

Tar vi förutsättningarna för TCL C805 så har den inte samma precision som exempelvis Sonys, LG:s, Panasonics eller för den delen Philips apparater i hur vi kan styra upp bilden. TCL delar landsmännen Hisense förmåga att ha reglage som inte riktigt gör vad man väntar att det ska göra. Vilket kan vara lite sak samma ifall man ändå inte har kraven på precision.

 

Variationer i vinklar och ljusstyrka

VA-panelen har en hög grundkontrast som mäter runt 5 000:1 i kontrastförhållande så svart är ganska mörkt även när vi stänger av FALD:en. Däremot äts detta upp snabbt i vinkel då bilden direkt blir ljusare och bra mycket blekare, särskilt om man står upp och lite från sidan.

Överlag är panelen ojämn i sitt intryck av ljus beroende på din vinkel vilket också kan te sig som en slags föränderlig hinna över bilden. Sitter du still mitt framför – inga problem. Personerna bredvid o soffan kan märka av mer av detta.

FALD:en styrs av Lokal Dimming-reglaget. Hög-läget är det som överlag verkar fungera bättre. Som mest når vi över 700 nits även med SDR. Så ganska ljusstark TV om behovet finns även om reflexfiltret inte överlever så väl i ljusa miljöer då det är halvblankt utan att dämpa allt för mycket. Mysbelysning kan fortfarande märkas av i filtret.

 

Local dimming ger bättre svärta

FALD:en är en god hjälp för det generella kontrastintrycket. Scener med mycket ljusinnehåll kan däremot dämpas mer än väntat då belysningen tar det lugnare när hela bilden är ljus, till exempel vintersport. Det blir därför ofta synliga hopp i ljusstyrka när scener i snabba klipp ändras mellan mörk och ljus karaktär.

Interpoleringen under Rörelseskärpa-menyn är på från början, även i Dolby Vision-lägen. 24p fungerar felfritt vilket är ett plus. Du kan justera nivåerna av interpolering själv men det är ingen drastisk skillnad.

När flytet blir tydligt mjukare med reglaget på läge 4–6 kommer också artefakterna och beroende på scen även viss ryckighet. Interpoleringen har sina problem men du kan också reglera mycket själv och därmed finna en balans mellan mjukare flyt och mindre fel i bilden.

 

HDR blir bättre med Dolby Vision

Tonemapping i HDR är rätt så länge det handlar om nivåer mastrade till 1 500 nits eller lägre, vilket mycket HDR10-material också är. När materialet är mastrat till nivåer över 2000 nits riskerar TV:n att klippa bildens ljusa nyanser och vi kan inte återfå dem på något sätt med något reglage.

Med HDR10+ klipper bilden fortfarande. Däremot kommer Dolby Vision sätta alla nivåerna rätt samt ge Dolby bildlägen för Ljus, Mörk och den felöversatta ”Dolby syn IQ” som alltså är Dolby Vision IQ-läget där apparaten tar hjälp av ljussensorn. Eller åtminstone ska ta hjälp av ljussensorn.

Trots detta kunde IQ-läget göra vissa scener ljusare än Ljus-läget trots dämpad belysning i rummet. Överlag upplevde vi Dolby Vision som jämnare i ljuset och inte lika varierande i nivåer mellan scener.

 

En del missar i menyer och funktioner

En detalj var att efter vi kört ett filmklipp i Dolby Vision från UHD BD-skiva och sedan återgår till skivans egna menyer lagrade i vanlig HDR10 hoppar TV:n av sig själv till Dynamisk-bildläget. Lustigt nog med exakt de värden på reglagen vi körde i det vettigare Film-bildläget. Detta inträffade flera gånger vid andra sammanhang vilka dock inte kunde återskapas på beställning.

Dessa buggiga inkonsekvenser tillsammans med reglage som inte gör riktigt rätt saker kan bli störande för dig som ställer höga krav. TCL:s menyer är fyllda med klumpiga eller rent av felaktiga översättningar. Det finns en mer detaljerad guide i detta nummer som beskriver TCL:s menyer i detalj, inklusive rekommenderade inställningar.

Nu är dessa lite taffliga och slarviga inget som i grunden gör TV:n dålig eller oanvändbar. Det mesta av felen är inom acceptabla gränser. Särskilt om man håller precisionskraven på en lägre nivå och föreställer sig att C805 är en TV som är bättre än det enklare utbudet.

 

Spelläget är ”Spelmästare”

Spelläget kräver att man aktiverar ”Spelmästar”-läget djupare nere i menyerna och detta läge aktiveras per HDMI-ingång. Latensen utanför spelläget är cirka 120 ms och ungefär hälften om man kör 120 Hz-signal.

Med spelläget igång är latensen 18 ms vid 60 Hz och vid 120 Hz-signal halveras det till 9 ms, vilket är historiskt låga och därmed godkända siffror om än inte nere på Samsung och LG:s lägsta nivåer för spelläget.

Oavsett är det tillräckligt lågt för alla utom de mest kritiska och krävande spelarna.

Här kan TCL använda sin funktion kallad Dual Line Gate där panelen kan adresseras i dubbla frekvensen med halva vertikala upplösningen, vilket då blir 1080p/240 Hz. Detta är en attraktiv frekvens för främst rappa spel på PC. Då ökar latensen till 15 ms vilket i dessa sammanhang – rappa PC-spel – är något för långsamt eftersom det är en fördröjning om nästan fyra bildrutor.

 

Sammanfattning TCL C805

Mycket TV för pengarna är ledordet här. Nu varierar alltid priserna flera tusenlappar vecka för vecka men som det ser ut skrivande stund är det just prisnivån som är styrkan.

Se TCL C805 som en modell som lyfter sig från basutbudet av samma, lika och rätt tråkiga modeller. Detta snarare än att C805 klarar att hålla jämna steg med de näst bästa toppmodellerna. C805 kan inte riktigt ersätta en toppmodell från senaste fem åren eller så trots sitt på pappret starka teknik. Kommer du från det perspektivet behöver du sänka din förväntan något.

Oavsett lyckas TCL C805 med att vara just tillräckligt bra. Jag noterar skavanker om än inget som saboterar produkten i en roll som en enklare men ändå kapabel TV. Ifall du letar efter att ersätta en äldre eller enklare TV är TCL C805 ett bra köp. Det är i den jämförelsen modellen är som allra starkast! Då kommer C805 lyfta upplevelsen en god bit bortom basmodellerna och även flera av konkurrenternas mellanklassmodeller.

 

Fakta TCL 50C805

Mått (BHD): ca 1 111 × 710 × 300 (70) mm, 10 kg

Paneltyp: LCD-VA, 3 840×2 160 pixlar

Operativsystem: Google TV

HDMI-anslutningar: 4 st. varav 2 st. 4K/120

Latens: under 20 ms i spelläge, 120 ms utanför

Funktioner: HDR10+, Dolby Vision, Bluetooth

Pris: ca 10 000 kronor (okt 2024)

Info: www.tcl.com/se

 

Betyg: 7 av 10

 

Fördelar

Tekniskt kapabel för sin klass

Tydligt lyft mot enklare modeller 

 

Nackdelar

Vinklarna kan vara ett problem

Inkonsekvenser och taffligheter

 

= Mycket TV för lågt pris

Annons:

Färgerna är aningen övermättade mot rött, magenta och blått vilket inte gör så mycket då dessa färger också bleks snabbare i vinkel. Clip-grafen visar på en klippning mot svart när mätningen dyker nedåt utanför grafen och detta kan inte justeras bort. Mörka skuggnyanser kan därför bli något för mörka. Inte riktigt rätt. Heller inte särskilt tokfel utan mer något att tänka på för dig som ställer höga krav.
Ljusstyrkan i HDR når knappast till specade 1300 nits men är ändå tillräckligt hög med mer än vad andra – och kanske dyrare – modeller kan erbjuda. Inga tokfel här heller utan just tillräckligt bra så länge du håller förväntan på rätt nivå. Generellt är det bättre med Dolby Vision då vanlig HDR10 riskerar att klippas ifall materialet är mastrat till nivåer över 1500 nits.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår