Test

Säkert kort

Samsung ger med KS8005-modellen ett platt och säkert kort för dig som söker hög bildkvalitet, låg latens i spel och vill testa på HDR. Vi testar!

Annons:

Av Thomas Ytterberg

Samsung satsar i år på baksidan med modellen KS8005 som vi här testat i 65-tumsutförandet. Stor och platt med en tunn fattning av rum och även tunn tjocklek om endast 4 centimeter är det en icke-böjd TV som bryter ut kablar och anslutningar till en "One Connect"-låda du kan gömma i TV-bänken. Och den ser faktiskt helt okej ut bakifrån. Inte helt fritt från elektronik men ändå något man kan vila ögonen på utan att det gör ont.
Nytt i år är också en ny fjärrkontroll – liten och näpen med knappar som kan navigeras i flera led. Allt parat med ett smartgränssnitt som är rappt och tydligt utformad. Det är inte särskilt mycket i vägen och stör upplevelsen. Inledande positiva intryck där vi tycker oss se en mognad i hur Samsung utformar moderna apparater.

Ojämn men fläckfri panelyta
Betraktningsvinkeln är förhållandevis bra. VA-paneler har normalt inte förutsättningarna för att synas lite från sidan. KS8005 är inget undantag men den gör det förhållandevis bra. Mot sidorna bleknar och ljusar bilden upp. Särskilt röd färg påverkas så fort du flyttar huvudet något åt sidan från en mittenposition. Panelen lyckas ändå ankra kvar intrycket av svärta med hyfsat resultat så att det fungerar i soffan.
Bäst bild får man förstås rakt framifrån där hela mustigheten och den goda svärtan kommer med i bilden. Skärmytan är blank med effektivt reflexfilter. Det döljer rummet bra men har förstås problem med ljusinsläpp från fönster vilka speglas direkt i panelen. Men det har alla TV-apparater. Anpassa dig efter rummet!
Panelen visar upp en del ojämnheter. Övre långsidan är till exempel ljusare nära kanten. Båda kortsidorna är mörkare och skiftar aningen i nyans. Även vitbalansen varierar över ytan. Testexemplaret har ett grönt band över mitten och mot kortsidorna. Resten av ytan något åt rosa. Detta syntes väldigt tydligt i testbilder men var mindre störande i praktiken. Någon "clouding" med ljusa fläckar i svart ser vi inte på exemplaret.

Hög panelkontrast
Simultant kontrastförhållande mätt rakt på är 4 500:1 med "Smart LED" aktiverat som "Hög" och även "Låg", den nivå som inte stör nämnvärt när vi tittar på film. Stänger vi av Smart LED-funktionen så ligger förhållandet kvar på 4 500:1. Detta tyder på att panelens kontrastförhållande är just 4 500:1, vilket är en förbättring i förmåga till svärta mot äldre Samsung-modeller.
Belysningen tänder och släcker tydligt i kolumner från topp till botten. Någon riktigt nedsläckning sker alltså inte så effekten av Smart LED-funktionen är begränsad. Det riskerar mest att störa. Med en panelkontrast på 4 500:1 från början behöver man heller inte så mycket draghjälp av att belysningen pumpar upp och ned och går som en ridå över bildytan. Svärtan är ändå så pass djup ändå sett rakt framifrån.
VA-panelen ljusar dock upp svärtan betydligt i vinkel men detta gör egentligen endast den här ridåeffekten extra tydlig. En vettig kompromiss för filmtittande är att hålla Smart LED-inställningen på Låg. Fast funktionen är också nödvändig för att du ska få punschen i HDR-bilden. Först med Smart LED på Hög-läget kan man nå riktigt högt i dynamiskt omfång.

Rejält tryck i HDR-bilden
Mätningar med HDR och då HDR10/SMPTE2048-standard, den första HDR-standarden (man är ännu inte färdig) blev möjligt i juni i år och då har vi kunnat gå lite mer på djupet med KS8005-modellen och hur den beter sig med HDR, alltså High Dynamic Range. Alltså bildmaterial som har ett mycket högre kontrast- och nyansomfång än traditionellt så kallad SDR, Standard Dynamic Range.
Samsung KS8005 bjuder här på uppemot 1 400 nits i ljusstyrka när vi använder Smart LED-funktionen på "Hög". Rejält med punsch i bilden!
Så frågan är om det ser bra ut? Ja, det är en trevlig skjuts och känsla i bilden med HDR. Samtidigt är det svårt att peka ut när det är rätt och fel eller kanske mitt emellan. Med vanlig HDTV-standard har redaktionen tio år av mätningar och bildexempel. Vi är vana med hur det ska se ut. Nu är det nytt och erfarenheten är inte riktigt där ännu.
Vi noterar i alla fall att HDR-bilden verkar uppljusad och att den fräter ut en del så att ljusa nyanser försvinner. Lösningen är att sänka kontrastreglaget från 100 till 85 samt sänka Gamma-reglaget på -1. TV:n går också in i ett läge kallat "HDR+" när vi kör igång och detta läge verkar vara den bättre lösningen.
Med andra ord: det ser saftigt och mustigt ut som vi väntar oss med HDR när det fungerar som bäst, bara vi tar en tur med bildinställningarna. Fast vi är inte helt övertygade om att det är helt rätt bild vi ser.

Bildkvalitet för traditionell SDR
Vi har förstås inte glömt bort helt vanlig TV-bild och Blu-ray. TV-bilden från inbyggda mottagaren går inte att få särskilt bra på en så stor yta med sändningsteknik som grundar sig på 90-talets digitala version av 60-talets färgteknik.
HDTV-sändningar öppnar upp för kvalitet och ofta blir det bättre att köra exempelvis SVT Play genom valfri bildkälla likt AppleTV. Detta är inget konstigt utan det är så det ser ut. Söker du bra bildkvalitet måste du lämna gamla sortens sändningar bakom dig.
På med Netflix och det händer genast saker. Med Blu-ray blir det ännu tydligare. Samsung KS8005 är en riktigt bra apparat för traditionellt material och stormtrivs med bra bildkällor. Trots allt är det här formaten som majoriteten av alla TV-serier och filmer ännu finns.
1080p/24 hanteras inte riktigt rätt men heller inte särskilt fel. Vi kan inte märka någon skillnad mellan att köra signalen som 24p eller 60p, där alltså spelaren repeterar extra bildrutor. Det är dock inte plågsamt ryckigt som vi sett i en del andra fall.
Värt att notera är att skalningen från 1080p till panelens 4K alltid sker med viss kantförstärkning. Effekten är att brus och gryn i filmbilden blir förstärkt och vi kan inte göra något åt detta. Andra 4K-apparater har ofta ett andra reglage av "superupplösning" eller liknande som påverkar detta. Men något sådant finns inte hos Samsung.

Sammanfattning och slutsats
Samsung KS8005 är en elegant och imponerande pjäs med en panel som kan gå djupt i svärtan. För traditionella format, Netflix, Blu-ray och så vidare med allmänt HDTV-tittande är det en alldeles utmärkt apparat som beter sig som väntat och sätter bild och färger på plats. Med HDR-bilden finns det en del frågetecken och kräver lite mer skruvande. Likväl är det ändå imponerande bild! Som bonus finns här också ett spelläge med utmärkt låg latens.
Vi kan peka på en del mindre brister men det är just brister, inte nackdelar som på något gör apparaten dålig eller problematisk. Samsung KS8005 är definitivt ett av de bättre och mer pålitliga TV-valen för 2016. Ett säkert kort att satsa på!


Inställningar för bilden

Nytt är en inledande inställning kallad ”Särskilt Visningsläge:” där vi kan forcera HDR med ett ganska hårt och överdrivet resultat. Men framför allt har vi spelläget. Också det överdrivet (går att ordna) men framför allt också en lägre latens, ”input lag”. Med spelläget sjunker det från strax över 100 millisekunder ned till under 25 millisekunder. Det är lågt för en TV och motsvarar 1,5 bildrutor vid 60 Hz bildfrekvens. KS8005 hanterar inte 3D-bild.

Bildläge: Film

Bildstorlek: 16:9-standard med Anp. till skärm i läget På

Bakgrundsljus: Maxläget 20 ger 450 nits. Allmän rekommendation är reglaget på 5 som ger kring 120 nits för filmtittande i ett ljuskontrollerat rum. Reglaget på 8 och över ger minst från 200 nits vilket passar mer ljusa rum. Det finns också en ljussensor, kallad ”Ekosensor” under Ekolösning-menyn.

Ljusstyrka: 45 (sätts med testmönster)

Kontrast: 90 (sätts med testmönster)

Skärpa: 0

Färg: 50

Ton: G50/R50

Digital Rensad vy: Av

Auto Motion Plus: Av, eller Personlig, Skakreducering: 1 till 2

Smart LED: Av eller Låg för SDR

HDMI UHD Color: På för anslutning av HDR-källor och dator som ska köra 4K-signal i 60 Hz

HDMI svärta: Låg för videonivåer, Normal för datornivåer

Dynamisk kontrast: Av

Färgton: Varm1 om den inte kalibreras

Vitbalans: För kalibrering

Gamma: 0 är allround-läget. -1 eller för filmtittande i ett mörkt rum. +1 eller +2 i ljusare respektive mycket ljusa rum

Färgområde: Auto. Ursprunglig för HDR.


Fakta Samsung UE65KS8005

Mått: (med fot) 1449 × 930 × 414 mm, 29 kg

Paneltyp: Kantbelyst VA-LCD, 3840×2160 pixlar

Smart-finesser: Youtube, Netflix 4K, HBO, SF Any, Viaplay, Spotify, webbläsare, smartphone-app, USB-inspelning, mediaspelare, DLNA, MHL, trådlöst nätverk, Miracast, etc.

HDMI-anslutningar: 4

Pris: ca 27 000 kronor (Juli 2016)

Info: www.samsung.se

 

+

Kontrastomfånget

-

Inga utmärkande nackdelar

=

Bra bild!

Annons:

Testexemplaret har en vitbalans som drar tydligt mot rött och med för lite blått i förhållande till grönt. Detta ger en gulaktig vitbalans och därför kan Färgtemperatur-läget Varm1 vara ett bättre alternativ. Där råder istället en blåare vitbalans som i sammanhanget lättare att acceptera. Att färgrymden ”sticker iväg” i rött beror på hur VA-panelen beter sig i rät vinkel. Rakt framifrån är djupt röd väldigt djup röd. Effekten är tack och lov inte lika stor på hudtoner.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår