Sony VPL-HW45ES siktar på ljusflöde och bildkvalitet. En riktig pärla för det ljusa rummet, stora duken eller högkontrastduk. Vi är imponerade!
Av Thomas Ytterberg
Sonys tradition av tysta projektorer med kvalitet på bild och färg direkt ur kartong fortsätter. HW-serien har mognat och gått från att vara enklare och bra produkter till att leverera en bildkvalitet som för några år sedan inte var möjligt. Inte möjligt i den här prisklassen och med den här ljusstyrkan i alla fall.
Sony har två aktuella modeller som ser snarlika ut på papper men skiljer sig flera tusenlappar i pris. Vad som skiljer den nu testade VPL-HW45ES mot "storebror" VPL-HW65ES, testad i HB 4/2016, är att HW45 saknar det mer avancerade alternativet för att reglera ljusflödet som finns hos HW65.
HW65 har en justerbar iris som kan sluta sig och strypa ljusflödet. Därför passar den modellen även mindre dukar i kolsvarta biogrottor. I fråga om ren bildkvalitet är de däremot så gott som identiska. Det är först när vi finjusterar och optimerar HW65 i den mörka biogrottan dess kvalitet och högre prislapp ger utdelning. Där riskerar nu testade HW45 helt enkelt att lysa för starkt.
HW45 förbättrar också mot föregångaren VPL-HW40 (testad HB 7/2014) i fråga om kontrast, ljusstyrka och inställningsmöjligheter. Denna modell är föregångaren till HW45 och går i sin tur några tusenlappar lägre i pris. Fortfarande en bra projektor och snarlik prestanda. HW45 tar likväl bildkvaliteten ett par snäpp längre så du får vad du betalar för.
Mäktigt ljusflöde
Förmågan att anpassa sig efter rummet är en av de saker du betalar extra för med HW65. Som en naturlig följd av ett lägre inställt ljusflöde gräver HW65-modellen också betydligt djupare i svärtan. Den faktiska kontrasten bli högre och det är sådant som märks i en dedikerad och mörk hemmabio.
Med HW45 har Sony tagit bort den möjligheten och det verkar slå igenom på fler sätt som att bildinställningarna också optimerar för ljusare bild. Ljusflödet från testexemplaret är högre överlag. Vi mäter 850 och 1 400 Lumen för det låga respektive det höga lampläget. Detta kan jämföras med 700 respektive 1 200 Lumen för testexemplaren av HW65.
Med båda modellerna är det Reference-läget med justerade nivåer och närmare 100 timmar på lampan vi har mätt och jämfört. Det är också samma 215 Watts lampa, LMP-H210, i båda modellerna. Ändå skiljer det sig i ljusflöde? Ja, en förklaring kan ligga inom exemplarvariationen och hur man exakt ställer in projektorn. Särskilt i fråga om kontrastreglaget och hur exakt man sätter gränsnivån mot vitt i bilden.
Stora dukar och högkontrast
Men det kan också vara så att HW45 är aningens ljusstarkare därför att det är mindre tilltäppning i ljusets väg genom den optiska motorn. Det kan vara så att den blotta existensen av en justerbar iris knycker sitt ljus från HW65. Sådana svar kräver att man testar många exemplar och ser hur de skiljer sig.
Nackdelen med detta är förstås att över 800 Lumen är mycket ljus för en liten duk. Det ger 35 foot-Lambert (fL) på en vit 90-tumsduk och det kan te sig aningens bländande. Samtidigt räcker det väldigt väl till när du behöver ljusstyrkan för en högkontrastduk. Det höga lampläget och 1400 Lumen räcker också väldigt långt. Du kan med gott resultat köra riktigt stora dukar som 150 tum (3 meter bred) i en mörk biogrotta.
Bullret från projektorn kan ha ett visst vinande mekaniskt ljud i det höga lampläget. I låga läget är det så tyst som få tillverkare utöver Sony lyckas med. För att vara tydliga med skillnaderna: HW45 är i högt lampläge mycket tystare än de flesta andra projektorer på marknaden oavsett hur de körs. Sony fortsätter alltså sin tradition med att ha de tystaste hemmabiomodellerna på marknaden.
Toppkvalitet på bilden
När vi talar om bildkvalitet är HW45 i grund och botten lika bra som HW65 som i sin tur är något av det absolut bästa i sin prisklass just nu. Här skulle vi kunna måla på med adjektiven och även ett och annat superlativ. Kortfattat: Du kommer inte att kunna bli missnöjd med hur HW45 presterar. Djupet i bilden, teckningen av nyanser, lugnet och flytet.
Vill du ha något som är bättre och då endast just bättre – inte fantastiskt bättre, är det JVC DLA-X5000R, testad i HB 1-2/2016 som är nästa steg för mer än dubbla priset. Där har du mer kontrastmöjligheter ifall ditt rum och din duk är kapabelt till det.
VPL-HW45 har de bildegenskaper många eftertraktar. Projektorn är mild mot sämre källor likt DVD och glänser förstås som bäst med Blu-ray. Men även många stunder med HD-material från SVT Play och Netflix ger den en mäktigt imponerande bild. Stabil, stadig och närvarande med utmärkt teckning av nyanser.
Framför allt är det en lugn bild fri från brus och gryn. Men det gäller då att du drar ned rejält på "Reality Creation"-reglaget som är Sonys "bildförbättrare" då det många gånger gör bilden hård och orolig.
Låg latens för spel
Sony har med en rejäl lens shift där vi kan skifta bilden 70 procent av bildhöjden uppåt eller nedåt. Utgångspunkten är då mitt på. Inte riktigt samma kontroll som hos exempelvis Epsons projektorer i prisklassen. Samtidigt är det mer realistiskt för vad optiken är kapabel till utan tydliga färgblödningar och skiftande fokus över ytan.
Optiken är bra om än långt ifrån perfekt. Testexemplaret blöder lite ljus i ena hörnet, det vill säga att svärtan är något ljusare där. Detta syntes endast i väldigt mörka scener när i stort sett hela duken läggs mot svart. Vi ser i alla fall inga stora avvikelser med optiska färgblödningar (kromatisk aberration) eller oskärpa från soffan. Det kan förvisso synas på testbilder särskilt mot kanterna.
HW45 har ett spelläge och där sänks latensen, "input lag" ordentligt från 100 millisekunder till strax över 20 millisekunder. Den viktiga inställningen för detta är inte knuten till Game-inställningen, utan ligger under Expert-inställningar och heter då något så tydligt och beskrivande som "Input lag reduktion". Detta är alltså en projektor för dig som spelar mycket spel på projektor.
Slutsats och sammanfattning
Sony VPL-HW45ES är en alldeles förträfflig projektor där vi just nu (juli 2016) inte har sett något som ger lika bra bildkvalitet för samma prislapp. Du måste kliva uppåt många tusenlappar för att se skillnad. HW65-modellen ger då främst möjligheterna för att ställa ljusflödet exakt och optimera bäst bild för biogrottor. HW45 siktar på mycket ljus i ljusa rum.
Jämfört med projektorer i lägre prisklass, den kring 10 000-15 000 kronor ger HW45 ett mäktigt lyft i bildkvalitet och funktion på alla tänkbara punkter. Kontrastförhållandet är överlägset, nyans- och färgåtergivning bättre, optik och lens shift är bättre. Det är också en mycket bra spelprojektor med låg latens.
Vad som möjligtvis håller tillbaka är att det saknas HDR-kapacitet och förmåga att ta tillvara på den kapaciteten i bilden. Samtidigt är detta fortfarande något nytt och ovanligt. Vi vet inte exakt hur viktigt HDR blir. Full HD med Blu-ray och strömmat material likt Netflix är områden där VPL-HW45 just nu en oslagbar produkt för sitt pris. Fullständigt glänsande! En stark rekommendation.
Sony VPL-HW45ES
Bildteknik: SXRD, 1920 × 1080 pixlar
Ljusflöde: 1 800 ANSI Lumen
Förväntat lamptid: 6 000 timmar (sparläge)
Pris för lampa: ca 3 500 kr (LMP-H210)
Kastförhållande: ca 1,36 – 2,16 ggr dukens bredd
Lens Shift: vertikalt: ±71%, horisontellt ±25%
Anslutningar: 2 st HDMI, usb, RS232, IR, 12v trigger, Ethernet
Mått (BHD): 407 × 180 × 464 mm, 9 kg
Info: Sony, www.sony.se
Cirkapris: 22 000 kronor
+ Kontrast, ljusflöde och färger
- Inga direkta nackdelar
= Oslagbar för sin prisklass