Av Magnus Fredholm
Den som ska köpa hemmabioförstärkare idag har en uppsjö finesser och funktioner att ta hänsyn till, jämte den eviga frågan om hur bra ljud man kan få för en bestämd summa pengar. Generellt sett låter dyrare förstärkare bättre än billigare dito av samma märke, men det är inte alltid det är den största skillnaden mellan två förstärkare i samma modellserie.
Videovärstingen
För oss som testar produkter kan det ibland vara frestande att klaga på fel saker, alltså grejer som vi irriterar oss på men som ingen vettig människa kommer att bry sig om. Ett typiskt exempel är ordningen på högtalarkontakterna, ett annat på vilken sida nätbrunnen sitter eller för den del i vilken ordning hdmi-kontakterna kommer.
Däremot finns det kopplingar jag som recensent gärna belyser, och i Denons fall gäller detta dels att alla högtalarkontakter sitter på en enda rad, vilket gör det mycket enkelt att ankra skalad kabel. Vi som har bråttom använder bananer, och då spelar placeringen ingen roll, men privat kör jag med skalad kabel enligt devisen "ju färre skarvar desto bättre".
Just på Denon 3300 är också placeringen av hdmi-kontakterna rätt bra: de sitter förskjutna åt höger medan det mesta i analogväg sitter mer vänsteråt, och detta förenklar faktiskt också inkopplingen.
Eftersom högtalarkablarna sitter längst ner börjar jag med dessa, och eftersom jag testar ett 5.1-system samtidigt väljer jag att köra en enkel Atmosuppsättning (5.1.2), vilket är max vad Denon AVR-X3300W mäktar med. Därefter kopplar jag in subbasen och ett par analoga källor, mest för att se så det funkar som det ska. En gammal Gamecube får också vara med, kopplad analogt med kompositvideo och stereoljud, och så tar jag och kopplar in den gamla DVD-referensen Pioneer DV-989 med komponentvideo och elektrisk digitalkoppling för ljudet.
Sist men inte minst är det de riktigt moderna grejerna som kopplas in, en Panasonic DMP-UB900 UltraHD Blu-rayspelare och en feta UHD-referensen Panasonic 65DX900, båda såklart med HDMI.
Analogkonvertering
Men varför beskriver jag inkopplingen av en massa "gammalt mög"? Vi på HemmaBio brukar ju hylla det nya, och HDMI brukar vara nästan det enda vi använder. Men eftersom en av de stora skillnaderna mellan AVR-X3300W och den tidigare hyllade X2300W är just förmågan att växla allt från skruttig komposit och annan analog video till HDMI måste jag såklart testa det ordentligt!
Och ja, det funkar alldeles förträffligt, även om receivern såklart inte kan trolla med videosignalen. Det känns skönt old-school att spela Super MarioCart i 480i på en 4k-tv, och att sedan växla källa till HDR UHD blir en klockren demonstration av hur långt bildkvaliteten kommit de senaste 15-20 åren.
Skarp dac
En annan fiffig koppling jag gör är att jag kopplar DV-989 även med analogt ljud, så att jag kan jämföra D/A-omvandlingen hos den gamla Pioneerspelaren med den i Denonförstärkaren. Och här är utvecklingen inte lika tydlig, åtminstone inte till förstärkarens fördel.
Det är ingen risk att man blandar ihop ingångarna, digitalkopplingen ger ett renare, mer skarpskuret ljud medan den analoga kopplingen introducerar lite köttma och kantludd till anrättningen. Har du analogutgångar på musikspelaren bör du därför koppla både och, och sedan testa själv. Jag gillade analogutgångarna bättre, men andra i testpanelen var inte lika övertygade så det är ju kul att ha valmöjligheter!
Nätverken
Idag kopplar väl de flesta av oss åtminstone några nätverksprylar till receivern, och ser jag till mig själv används både Spotify Connect, Bluetooth och internetradio. Denon AVR-X3300W stöder såklart allt detta, tillsammans med DLNA och AirPlay, men eftersom Apple i sin totala vishet vägrar låta receivrar ta emot bild skiter åtminstone jag i AirPlay.
X3300W har både trådat och trådlöst nätverk, och även om vi som vanligt rekommenderar trådat nätverk är det väl lika bra att erkänna att tack vare att det trådlösa nätverkskortet kör både 2,4 och 5 GHz funkar det trådlösa sjukt bra förutsatt att ditt hemnätverk är moget uppgiften.
Strikt sjukanalig
En sjukanalig förstärkare kan alltså driva en full 7.1-uppsättning, eller i detta fall en 5.1.2-variant med två Atmoshögtalare. X3300W kan dessutom kopplas till biffigare slutsteg, vilket naturligtvis kan vara bra om man har några steg som bara står. Men, en sak man bör vara medveten om är att X3300W inte kan användas till större uppställningar. Inget 9.2, inget 7.1.4, nej inget mer exotiskt än de tidigare nämnda varianterna, och detta trots att man alltså kan ansluta externa slutsteg till både huvudzonen och zon 2.
Användbar Zon 2
Till skillnad från enklare Denon-maskiner har X3300W dock en fullt utbyggd andra zon, vilket betyder att du kan skicka samtliga källor (utom AirPlay) till denna andra zon, och detta inkluderar ljud och bild via HDMI. Har du ett par slutstegskanaler över kan du köra passiva högtalare, och annars finns det som sagt lågnivåutgångar att ta till.
Saknade finesser
Denon verkar ha optimerat X3300W med inriktning på bra ljud och videomöjligheter, och därför finna alltså inte till exempel full Atmosavkodning, vilket gör att din bio med X3300W som nav aldrig kan bli större än 7.1 eller 5.1.2. Dessutom saknas mutiroomfunktion, något man i och för sig kan köpa till (HEOS Link HS2, 3 698 kr), men då drar alltså priset iväg.
En annan funktion som saknas, men som också rätt enkelt kan köpas till, är phonosteg för dig som vill koppla in en vinylspelare. Det finns en uppsjö phonosteg på marknaden, och bara på Hifi-klubben hittar man totalt 9 modeller, från 1 000 kronor och uppåt.
Appar
Denons app för att styra årets prylar heter Denon 2016 AVR Remote, och den finns i varianter för både telefon och tablets. Tyvärr är appen inget speciellt starkt kort hos Denon, den är rätt seg och jag kommer hela tiden på mig med att gå tillbaka till den normala fjärrkontrollen. Den enda gång jag använder appen med glädje är när jag kör zon 2, då fyller den verkligen sin funktion!
Manuellt och automatiskt
Det går självklart att ställa in X3300W manuellt med avseende på avstånd, nivåer och så vidare, men eftersom den har Audyssey XT32 ombord tycker jag att det är smidigare att köra autokalibreringen för att sedan (eventuellt) småjustera inställningarna efter just dina preferenser.
XT32 är en mycket noggrann autokalibrering, och till exempel väger mjukvaran numera ihop de olika mätningarna till en fantastisk inställning! Borta är alltså tiden då vi rekommenderade att mäta en enda punkt, här är det bara att följa instruktionerna och fröjdas över resultatet!
Efter kalibrering kan du välja vårt gamla favoritläge, det som lämnar fronthögtalarna opåverkade, men faktum är att inte ens det är något självklart val längre. Förr hörde man rätt enkelt att ljudet var "processat", det blev plattare och lite livlöst jämfört med "Direct". Numera är skillnaderna när det gäller just dessa parametrar extremt små, och i stället blir det ett val mellan högtalarnas eller Denons/rummets karaktär du har att ta ställning till.
Autokalibreringar har historiskt sett varit riktigt dåliga på att ta hand om subbasen på ett vettigt sätt, men även här briljerar Audyssey XT32 genom att tajta upp och städa till återgivningen i "problemhörnet" i vårt biorum. Riktigt vasst!
En stadig hand
Efter kalibreringen börjar jag spela musik, och jag börjar med en Spotifylista, mest för att ha lite skval medan jag städar upp efter uppackningen. Jag kör med fronthögtalarna "fullrange" och alternerar mellan subbas på och av.
Med subbasen avstängd finns ett stadigt grepp om de lägsta oktaverna (högtalarna jag använder är Canton Vento 896, och de kan spela bas hela vägen ner i källaren), och en snabb växling till den enklare X2300W bekräftar känslan: X3300W är muskulösare.
Med subbasen på försvinner skillnaden i lågbas av förklarliga skäl, men i stället blir det tydligare att X3300W dessutom har en något mer finmejslad mellanregisteråtergivning än X2300W. En sak de två har gemensamt är att det (för prisklassen) går att spela extremt svagt utan att ljudbilden faller isär.
Men skit i musik, det är ju film vi ska kolla på! Japp, I med X-Men – Days Of Future Past och X3300W får snabbt visa framfötterna. Känslan av kraft och grepp om händelseförlopp och bas gör upplevelsen angenäm, och så är det den där förmågan att hålla ihop ljudbilden även i extremt svaga partier – en fröjd för örat!
Jag tittar på den bisarra kyrkoscenen i Kingsman, och gillar verkligen hur bra förstärkaren separerar alla ljud och liksom ger både små och stora ljud plats i ljudbilden. Detta funkar dessutom bra på såväl låg som hög volym, och den signal du får om att förstärkaren börjar nå sitt krafttak är en luddighet (distorsion alltså) i kanterna, men ljudbilden faller inte ihop förrän det distar ordentligt.
Efter några dagar med denna förstärkare, lillebror X2300W och andra (dyrare) varianter från flera tillverkare, är jag på det klara med att X3300W är ett logiskt steg upp i ljudkvalitet från X2300W, samtidigt som den av naturliga skäl inte kan hävda sig mot avsevärt dyrare enheter.
Denon AVR-X3300W är alltså en förstärkare som är väl värd sina pengar i ren ljudkvalitet, och har du dessutom användning för videoväxlingen är den närmast ett kap!
Kringutrustning
Högtalare Canton Vento 8-serien, Canton Karat Reference, Dali Opticon
Subbas Canton SUB 1500R
UHD BD Panasonic DMP-UB900
TV Panasonic 65DX900
DVD Pioneer DV-989
Övrigt Nexus 5X, Apple iPad, Nintendo Gamecube, PC med RME UCX ljudkort
HDMI-kablage VivoLink
Högtalarkablage Supra Ply
Övriga kablar Supra
Denon AVR-X3300W
Antal kanaler 7
Uteffekt 7 x 105 watt, 8 ohm
Biamp front Ja
Zone 2/3/4 Zon 2, högtalare/lågnivå/HDMI
INGÅNGAR
HDMI 7 (+1)
Digital 2 optisk, 2 elektrisk
USB front Ja
Ethernet Ja
Wifi Ja
Analog 5
Phono Nej
multi ch Nej
USB Dac Nej
Bluetooth in/ut Ja/Nej
Internetradio Ja
AirPlay Ja
DLNA Ja
Wifi direct Nej
Spotify Connect
UTGÅNGAR
HDMI 2
Pre out/sub out 7.2, Zone 2
In/ut framsida HDMI/USB/AUX/hörlur
Multiroom Ja med HEOS Link (3 698 kr)
HDCP 2.2 Ja
App för styrning Ja telefon/platta Denon 2016 AVR Remote
Svenska menyer Ja
Video-skalning Ja 4k, även från analoga källor
HDMI-thru vid standby Ja, senaste/vald
Dolby Atmos Ja 5.1.2
Dts:X Ja
Auro 3D Nej
ISF ccc Ja
Autokalibrering Audyssey MultiEQ XT
Mått (BxHxD) 435 × 167 × 389 mm
Vikt 10,8 kg
Pris 7 998 kr
Publicerad i HemmaBio 10/2016