Test

Kung Oppo

Oppo visar var det blåstrålande skåpet ska stå och UDP-203 bjuder återigen på oöverträffade finesser och funktioner!

Annons:

Oppo mutade in entusiastsegmentet för några år sedan med en rad klassiska Blu-rayspelare. Spelare som förutom att göra allting rätt och korrekt även gav gott om finesser och funktioner för att hantera de problem vi ofta stöter på vid mer avancerade installationer. UDP-203 är den moderna versionen, som förstås används för UltraHD Blu-ray.

Utöver de vanliga formaten för UHD Blu-ray, Blu-ray, DVD och CD-skivor fungerar UDP-203 också med DVD Audio och SACD. Den har också en kapabel mediaspelare inbyggd som kan läsa 4K-material, inklusive HDR-kodning från USB-sticka men också över nätverk. Till detta hör till exempel R.Masciola's HDR-10 UHD Test Patterns, en samling testmönster (kostar 25 USD) som kan användas för att ställa in HDR-bilden. Vi har använt dessa testmönster i ett par tester nu ihop med UDP-203 och det har varit mycket givande.

En kapabel mediaspelare är förstås prima. Dock ingår inte Netflix-klient, Youtube eller andra typer av streamingtjänster. Där måste du leta efter andra lösningar eller välja en annan UHD Blu-ray-spelare. Det är optisk media och uppspelning från lokal lagring som gäller här. Som plåster på såren finns också en HDMI-ingång där du kan koppla på ytterligare källor och låta dem gå via Oppon.

Oppos tradition omfattar också en betydligt mer påkostad variant med vassare ljudkretsar. Modellen UDP-205 kostar det dubbla och riktar sig främst till dig som också prioriterar ljudåtergivning. Nu har ”lilla” UDP-203 förstås mer än adekvat ljudkapacitet. Tanken är främst att spelaren agerar transport, skickar ljudet och låter förstärkaren stå för avkodning och analogomvandling. Samtidigt finns analog 7.1-ljud för de som behöver, något som också rimmar med Oppos strategi om en spelare som täcker alla situationer.

Mer än så kommer vi inte att fokusera på ljudet i det här testet, utan allt fokus ligger på bilden och finesser runt bilden. Ljudmöjligheter och subjektiva lyssningsintryck får vi återkomma till i senare tester och jämförelser.

 

Färgerna är rätt

Bilden är det inga som helst fel på. Med hjälp av Murideo Six-A-analysatorn kan vi jämföra exakta RGB-värden direkt från HDMI-signalen, ett hjälpmedel vi hoppas kunna återkomma till i fråga om mer jämförande tester framöver. Här kan vi alltså konstatera att Oppon gör vad den ska med bilden. Testbilder renderas som förväntat. Tack och bock!

Oppo är inte ensamma om att göra rätt. Men de är närmast ensamma med så omfattande möjligheter att påverka bilden. Främst via en snabbt åtkomlig Setup-meny där vi kan testa oss fram med olika signalformat för att spåra vilka kombinationer av bildinställningar som ger minst fel på testbilder. Sedan kan vi anropa en del finlir via fjärrkontrollen. Hit hör möjligheten att snabbt växla till ”Source Direct” och köra exempelvis Blu-ray och DVD som filmen är lagrat på skivan snarare än att alltid skala om till 4K-upplösning.

Andra spelare brukar kräva att man stoppar uppspelningen för att genomföra dessa ändringar. Om de ens existerar vill säga. Det är få spelare som har i närheten så många alternativ, och som dessutom kan ändras lika utförligt och detaljerat. För undertecknad som testar, utvärderar och grottar ned mig i detaljerna är Oppon ett oslagbart verktyg. Så gott som alla situationer kan påverkas och ordnas tack vare funktionerna hos Oppos spelare. Dit hör också möjligheten att skifta placering på textningen för den som kör 2,35:1-format på projektor.

 

Strippa eller forcera HDR

HDR10-formatet hanteras förstås och Dolby Vision är planerad via Firmware-uppdatering. Här har Oppo två särpräglade finesser de än så länge är ensamma om. Ena finessen är UDP-203 kan forcera HDR i signalen, det vill säga att spelaren skickar HDR-metadata även om displayen hävdar att det inte fungerar. Detta är ett sätt att få HDR att fungera i situationer där det borde fungera men det skiter sig alla fall. Observera att detta inte är samma sak som att fejka HDR där HDR inte finns, likt från DVD, utan ett sätt komma förbi situationer där prylarna inte kommunicerar på rätt sätt med varandra.

Funktion nummer två, ”Strip metadata” är att skicka HDR-signalen utan metadata så att HDR inte längre aktiveras. Man undviker då också att HDR och BT.2020-färgrymd reduceras till HDTV-standard. Detta används i en situation där du vill åt det utökade färgomfånget från UHD Blu-ray och själv vill applicera en lämplig tonkurva. Något man för övrigt måste då bilden annars blir platt och grå. Avancerat är endast förnamnet på den här strategin. Fast Oppo gör det i alla fall möjligt!

För reducering av HDR till något som passar äldre utrustning och HDTV-standard har Oppon också alternativ som underlättar. Bland annat ett reglage där du anger ljusstyrkan i nits hos displayen. Reducering av innehållet på UHD Blu-ray till något som följer gamla format likt HDTV/Rec.709-standard är fortfarande en potential förbättring mot gamla vanliga Blu-ray. Du får 4K, högre färgupplösning och ett större färgdjup den vägen vilket mycket väl kan synas. Men du måste prioritera vad i bilden som ska reduceras. Denna funktion finns också hos Panasonics bättre UHD-spelare, men är då mycket mer lättbegriplig som ett reglage för att prioritera skuggtoner eller högdagrar.

Sammanfattning och slutsats

Styrkan hos UDP-203 ligger i hur flexibel och anpassningsbar den är. Bildkvaliteten är inte anmärkningsvärd då den helt enkelt gör rätt vilket Oppo nu inte är ensamma om. Men den har funktioner vilka kanske inte finns någon annanstans eller endast hos ett fåtal konkurrenter. Så många tester och installationer har underlättats därför att Oppo fixar biffen. Ja, listan kan göras lång och jag är övertygad om att jag missat något viktigt som gör Oppon till just deras favorit.

Men är bilden bättre? Svar nej. Men också ja. I en enkel situation där du har en vettig TV som fungerar bra kommer inte Oppon vara bättre eller sämre än någon annan spelare som fungerar som den är tänkt. Däremot har Oppon styrkan att kunna tweaka bildsignalen för optimalt resultat i så gott som alla lägen där andra produkter inte har något val än att acceptera en sämre lösning.

Tittar vi enbart på pris och prestanda är det därför många gånger lika väl att välja en enklare modell likt UB700-modellen (testad i HB 11/2016) från Panasonic. Den kan fås för mindre än halva priset. En enklare och rangligare apparat på alla sätt, men bildkvaliteten är på det hela stora likadan. Detta eftersom vare sig Oppo eller Panasonic gör fel med bilden. Söker du endast en enkel 4K- och HDR-källa som du ställer undan i hyllan under TV:n? Då riskerar Oppon att bli ett dyrt skott långt över ditt mål.

Har du istället krav på exakt kontroll över situationen, snabb tillgång till menyer och inställningar och vill tweaka alla tänkbara detaljer? Tillgång till en starka och kärnfulla onlinediskussioner om hur produkten används, hur den förändras och med tiden också förbättras med ny mjukvara? Här är Oppon kärnprodukten för väldigt många entusiaster som vill ha den totala kontrollen. Oppo UDP-203 är en levande produkt som växer sig starkare hela tiden.


Oppo UDP-203

Funktion: Ultra-HD Blu-ray-spelare

Anslutningar: 2 HDMI ut (en för ljud), HDMI-ingång (uppskalning till 4K), 3 USB 3.0 (en på framsidan), koaxial ljud, optiskt ljud, analog 7.1-ljud, RS-232C, trigger in/ut, nätverk.

Mått: 430 × 79 × 311 mm, 4,3 kg

Cirkapris: 9 000 kr (augusti 2017)

 

PLUS
Anpassningsförmågan

MINUS
Mer än vad du behöver?

SUMMA
Entusiastens val!

Annons:

Separata HDMI för enbart ljud underlättar när du har en äldre men välljudande förstärkare som inte orkar med moderna bildsignaler. UDP-203 har också en HDMI-ingång så att du kan koppla ytterligare källor och få dem uppskalade av Oppons kretsar.
Belyst och tydlig fjärrkontroll med direktknappar till viktiga funktioner. Precis som det ska vara.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår