TCL fortsätter att driva på sin utveckling och med modellserien Xess X2 tar de klivet in på riktigt, med HDR-kapacitet, kvantprickstecknik, VA-paneler och vettig bild från början. Vi har testat 55-tummaren av denna serie som har beteckningen X9006. Apparaten finns även i 65-tumsutförande. Smart-systemet är baserat på Android-TV 6.0.
När vi testade modellen U55C7006 (testet finns på hemmabiotidningen.se) kom vi fram till att TCL ville mycket men inte riktigt nådde fram till de mer etablerade märkenas kvalitet. Med X9006-modellen lyckas TCL mycket bättre i fråga om såväl ren bild- och färgkvalitet samt HDR-bilden! Fast TV:n dras också med märkliga buggar som förhoppningsvis löser sig med mjukvaruuppadateringar.
Utseendet är ganska distinkt med en stor metallist och tre par högtalarelement på vardera sidan. Ljudet är med denna inbyggda limpa rätt bra och fungerar för slötittande. Förklaringen kan vara att det är JBL som står för högtalarkonstruktionen. Du får med dubbla fjärrar. En enklare och mindre variant samt en större och mer traditionell avlång bricka med fler knappar.
Quantum dot och VA-panel
X9006-modellen använder en LCD-VA-panel med local dimming-funktion och kvantpricksteknik, Quantum dot. Den klarar alltså ett stort färgomfång som kommer till nytta vid HDR. Den har också rimlig ljusstyrka för klassen. Vi mäter över 600 nits, där ideal ljusstyrka är 1 000 nits, vilket en del toppmodeller från Samsung och Sony klarar av.
Local Dimming, alltså zonindelad reglering av bakgrundsbelysningen, ger högre kontrastförhållande än de cirka 5 000:1 som panelen ger. Bra kontrast redan i panelen alltså med djupare svärta över stora ytor. Vi ser däremot att ytor som ska bli svarta tonar till gråsvart och plötsligt släcker ned helt vilket kan bli distraherande när det tänder och släcker i svart. Här finns det utrymme för optimeringar.
Ytan är halvmatt och har ett ganska effektivt reflexfilter. Det vi ser är reflexer vilka är diffusa men vi ser också möbler, ansikten och annat speglas i ett mysbelyst rum. Vi noterar en del clouding, ljusare fläckar i det svarta och då särskilt mot hörnen. Local dimming döljer dessa fläckar så funktionen är ändå att rekommendera trots tydligt tändande och släckande.
Kör Movie-läget
Från början är TV-bilden överdriven med rödsprängda ansikten och hudtoner som drar mot apelsingula och lysande högdagrar. En typiskt dramatiskt ljussatt scen där en skådespelare har mer ljus från sidan kommer att lysa galet starkt i gult, och andra sidan som är mer i skugga blir mörkröd.
Lösningen är som brukligt att kliva ifrån bildläget som heter Standard och istället välja Movie-läget. Bilden blir ganska mycket grönare vid en första anblick eftersom allting gick åt magenta och lila innan. Inte perfekt, men vi slipper i alla fall de överdrivna kontrastintrycken. Sänk också Gamma-reglaget till 0 för mer givande och lättare bild vid slötittande.
Överlag märker vi att bilden hoppar till då och då från den interpolering som är påslagen fån början. Justeringen heter Motion Clarity och har två reglage, de-blur och de-judder, där den sista har störst effekt på material som är inspelat i 24 eller 25 bilder i sekunden, vilket gäller majoriteten av TV och film.
Laddar hela tiden andra inställningar
Här upptäcker vi den första av buggar. Motion Clarity-reglagen står båda på maxläget 10 från början. Varje gång vi ändrar ingång, byter bildläge, eller synkar om signalen återgår reglagen till maxläget. Full interpolering med märkligt överdrivet flyt och artefakter i rörelse. Fast reglagen står fortfarande på något annat när vi tittar i menyerna. Tills vi ändrar något då TV:n plötsligt hoppar in den inställning som står i menyerna.
Samma problem drabbar också färgåtergivningen. TV:n läser in en slags förvald profil oavsett vad vi ändrat. Sedan blir den faktiska ändringen i bilden relativ till denna förvalda profil. Inställningar för exempelvis gamma och färg ger olika resultat på bilden beroende på ifall vi nyss har ändrat i menyn och på ett annat resultat efter att signalen synkat om.
Tack och lov är Movie-läget ganska vettigt direkt ur kartong. Vi behöver inte skruva värst mycket. Nej, bilden är faktiskt riktigt bra och TCL har inget att skämmas för. Men det är irriterande att interpoleringen hela tiden återställer sig till maxläget. Detta blir därför ingen vidare film-TV för Blu-ray-samlingen då bilden alltid är lite ryckig och du måste springa och ändra i menyn.
HDR-bilden också den väl fungerande med en god om än inte imponerande ljusstyrka runt 650 nits. Stort färgomfång hjälper till. Men också här blir det buggar där HDR-bilden ofta går in i ett mörkt läge där den kör maximalt 70 nits... Fantastiskt märkligt och beteendet tycks vara relaterat till samma bugg: Är HDR-bilden alldeles för mörk, växla bildingång eller bildminne fram och tillbaka och det blir kanonbild igen. Fast med maximal interpolering på bilden igång då förstås, så det måste ändras också.
Sammanfattning TCL X9006
Bra bild i både HDR-läge och för vanlig SDR-bild. Inget snack om saken! Vettigt ljud och ett rappt system som svarar direkt på fjärrkontrollen. TCL har med X9006 fått till en potentiell utmanare i den bättre mellanklassen. Men mjukvaran måste verkligen uppdateras först för att vi ärligt ska kunna rekommendera någon att välja denna TV.
Inställningsförslag TCL X9006
Snabbaste sättet att nå menyerna är via fjärrkontrollen och symbolen som ser ut som ett kugghjul. Systemet är snabbnavigerat men tenderar att ta bort menyerna lite väl snabbt. Spelläget (och PC-läget) ger cirka 50 millisekunder latens vilket är ganska högt. Latensen är 135 ms i övriga lägen så spelar du spel vill du definitivt ändra den inställningen.
Buggen som drabbar X9006 i nuvarande mjukvara är alltså att när du ändrar en inställning kommer bilden att ändras på nytt så fort du växlar ingång, växlar Picture Preset eller startar om TV:n. Så för att verkligen se effekten av det du ändrar måste du växla exempelvis ingång fram och tillbaka.
Picture Preset: Movie
Backlight: Styr ljusstyrkan på belysningen, detta i Movie-läget som det kommer ur kartongen:
• 100: 325 nits
• 80 (förval): 266 nits
• 58: 200 nits
• 31: 120 nits
• 17: 80 nits
• 0: 32 nits
Kör man andra lägen likt Stadium-läget kan panelen lysa på med över 700 nits med extremt överdriven bild i övrigt. Observera att det kan ta flera sekunder innan ändringen i ljusstyrka faktiskt får rätt effekt.
Intressant är också att Backlight-reglaget vid HDR-bild blir till ett reglage för tonkurva. Sänker vi Backlight i HDR-läget ljusar vi istället upp skuggnyanser. Märklig lösning!
Saturation: 45
Overscan: Off
Content Type: Video. Game eller PC för lägre latens.
Dynamic Backlight: Off
Local Dimming: On
Motion Clarity: Bildinterpolering, se text
Contrast: 90 (ej över 93 i HDR då det klipper nivåer)
Sharpness: 0
Tint: 50
Black Level: 50
Black Stretch/Dynamic Contrast: Off
Gamma: 2 för mörkt rum. 1 för allround och 0 för ljust rum
Color Temp: Warm
Color Space: Auto
RGB Mode/MPEG NR/Noise Reduction: Off
Fakta TCL U55C7006
Mått: 1243 × 755 × 219 mm, 16 kg
Paneltyp: VA-LCD, 3 840×2 160 pixlar, Ej 3D.
Smart-finesser: Android TV 6.0, TCL TV+
HDMI-anslutningar: 3
Pris: ca 13 000 kronor
Info: www.tcl.eu
Plus
Bra bildkvalitet
Minus
Dras med buggar
Summa
Lovande men inte riktigt färdig
Publicerad i HemmaBio 12/2017