Film Favoriter ur arkivet tv-serier Hemmabio #3 1995

Gudarna slåss om världsherraväldet

Neil Gaiman är stor kult i sci-fivärlden. Nu har hans provokativa epos American Gods om tidlös magi, maktkamp och gränsöverskridande mytologi blivit hyllad teveserie. Den första, fantasieggande säsongen har precis landat på Blu-ray.

Annons:

Det är 813 e. Kr.

Ett vikingaskepp ankrar utanför den nordamerikanska östkusten. När besättningen går iland möter de hårt motstånd av en indianstam som attackerar dem med en skur av pilar och tvingar dem till reträtt. Efter blodsoffer till guden Odin lyckas vikingarna till slut få vind i seglen och styra skutan hemåt igen.

När handlingen hoppar till nutid möter vi Shadow Moon (Ricky Whittle). Han släpps från sitt fängelsestraff några dagar före utsatt tid efter att hans fru Laura (Emily Browning) tragiskt omkommit i en bilolycka. Förtvivlad, vilsen och nedbruten av sorg sätter han sig på ett flyg hem. Här stöter han för första gången ihop med den mystiske Mr. Wednesday (Ian McShane) som tycks veta skrämmande mycket om Moons liv och förflutna. När Moon dränker sorgerna på en bar på vägen hem dyker Mr. Wednesday upp igen och erbjuder Moon anställning som livvakt. Moon får också veta att hans bäste vän Robbie (Dane Cook) miste livet i samma olycka som Laura, och att de två hade ett förhållande. Moon får även stifta en hårdhänt bekantskap med Mad Sweeney (Pablo Schreiber), en märklig irländsk pyssling som också jobbar för Mr. Wednesday.

Efter hand börjar det gå upp för en omtumlad Moon att han befinner sig i en helt ny värld där gränserna mellan magi och verklighet suddats ut och där de gamla gudarna kämpar för att hålla de nya och allt mäktigare gudarna – ledda av Mr. World (Crispin Glover) – stången för att inte förlora världsherraväldet. Medan Moon och Mr. Wednesday ger sig ut på en svindlande resa kors och tvärs över den amerikanska kontinenten, inser en chockad Moon att hans liv för alltid har förändrats. Snart förstår han också vad Mr. Wednesdays uppdrag går ut på – att skapa en koalition mellan de gamla gudarna för att försvara deras existens i det nya Amerika och återerövra deras förlorade makt och inflytande.

 

Snabb svensk Blu-raypremiär

Handlingen i American Gods bygger på den hyllade brittiske Sci-Fi författaren Neil Gaimans roman med samman namn från 2001. Gaiman, som är mest känd för den tecknade serien The Sandman (1988-1996), har också blivit kultförklarad för romaner som Neverwhere (1998) och Stjärnstoft (2000) vars filmatiseringar han också skrev manus till. Han skrev även filmmanuset till sin egen bok Coraline och spegelns hemlighet. Boken gavs ut 2003 och filmades 2009.

Och nu har då Gaimans intelligenta, tankeväckande och surrealistiskt våldsamma blandning av amerikansk popkultur, Fantasy och episk mytologi i American Gods blivit en uppmärksammad teveserie, producerad av kabelbolaget Starz. Den första säsongen (som nu släpps på Blu-ray) innehåller åtta avsnitt och hade amerikansk premiär i april i år.  I maj fick bolaget också klartecken att dra igång en andra säsong. Serien är skapad av Bryan Fuller (Hannibal) och Michael Green (som bland annat skrivit manus till Ridley Scotts kommande Blade Runner 2049).

 

Utmaning som stötte på patrull

Planerna på att filmatisera Neil Gaimans prisbelönta roman American Gods har funnits länge. HBO var först ut och Gaiman berättade själv 2011 under Edinburgh International Book Festival att den amerikanska kabeljätten förklarat sig intresserade att förvandla boken till en teveserie. I mars 2013 avslöjade författaren under Cambridge International Student Film Festival att man diskuterat hur serien skulle ta sig an handlingen i boken. Gaiman förklarade att filmatiseringen i stor utsträckning skulle följa romanen, men att han också skulle lägga till nya karaktärer, detaljer och nya stickspår. HBO lär ha bollat tillbaka Gaimans utkast till pilotavsnittet och klagat på att manuset inte var tillräckligt troget romanen. I november 2013 berättade Gaiman att projektet fortfarande var aktuellt, dock inte för HBO. I juni 2014 förklarade HBOs programchef Michael Lombardo att man skrotat planerna för American Gods. Orsaken var att man inte lyckats få till rätt stuk på manuset.

– Vi älskade verkligen boken och insåg tidigt att det skulle bli en rejäl utmaning att förvandla den till en värdig serie. Ribban för dramaserier ligger så högt nu och vi ville inte lägga oss under den höga kvalitativa nivån. Vi provade med tre olika manusförfattare och ansträngde oss verkligen. Men tyvärr fick vi inte till det. Ibland fungerar det helt enkelt inte, sade Lombardo till Vulture.com (juni, 2014).

 

Utökad värld utmanar fansen

Istället blev det Fremantle Media som i februari 2014 övertog filmrättigheterna till American Gods. När det blev klart att Starz skulle producera och Bryan Fuller och Michael Green utveckla en serie berättade Fuller att man, precis som HBO, skulle ”utvidga romanens universum”.

– Vi kommer att följa handlingen i boken, men också utforska mer av världen bortom Shadow Moon och Mr. Wednesday, sa han i en intervju med Craveonline.com (augusti, 2014). Fuller avslöjade också att Neil Gaiman som exekutiv producent skulle ”jobba nära” produktionen och att man fått tillåtelse att låna delar ur Gaimans bok Anansi Boys (2005).

Boken är ingen uppföljare till American Gods, men den utspelar sig i samma slags värld. Mr Nancy – en reinkarnation av den västafrikanske fifflarguden Anansi – dyker upp i båda böckerna. I samma intervju förklarade Michael Fuller även att man hoppades att Gaiman själv också skulle skriva ett avsnitt. Så blev det dock inte, åtminstone inte i säsong ett. Här har Bryan Fuller och Michael Green skrivit sex av de åtta episoderna.

I en intervju med Observer (juli, 2016) berättade Gaiman att han läser manusen, kommenterar, stryker och skriver till detaljer.

– Ibland när manusförfattarna kör fast brukar de fråga mig om råd och då brukar jag också komma med förslag, sade han.

– Jag tittar på dagsinspelningarna och kommer med förslag på ändringar om det dyker upp något som känns konstigt eller ologiskt. Då rättar redigerarna till det i klipprummet. Det handlar inte om att de måste spela in några scener på nytt.

Inspelningarna av serien drogs igång i mars 2016 i Toronto.

 

Gränsöverskridande sexscener

Neil Gaiman pratade i en intervju med Observer (juli, 2016) om hur serien ska fortsätta framöver. Han förklarar att de inledande åtta avsnitten av American Gods bara täcker den första tredjedelen av romanen.

– Säsong två kommer att fokusera på Lakeside-delen i romanen där de omfattande händelser som rör Mr. Wednesday antagligen kommer att resultera i finalen för antingen säsong två eller kanske tre.

American Gods är stundtals väldigt brutal och mycket blodig. Men, som vanligt när det gäller amerikaner, så har sex- och nakenscenerna väckt mest uppseende. Kabelkanalen Starz gick tidigt ut med att man inte tänkte censurera producenterna. Och mycket naket blir det redan i säsong ett som fått mycket uppmärksamhet för sina utmanande och gränsöverskridande sexscener.

– Eftersom boken också innehåller sexscener ville vi förstås filma dem – fast på ett smakfullt sätt. Och vi använder bara sex när handlingen kräver så och när det är viktigt för att en karaktär att uttrycka sig med just sex. Det förklarade producenten Michael Green i en intervju med The Verge (maj, 2017).

– Starz hade inga problem med att det är så mycket naket i serien. De påpekade bara att när vi planerade nakenscenerna så ville de att vi skulle vara jämlika och visa lika mycket nakna män som kvinnor.

Den inställningen resulterade också i en mycket kontroversiell sexscen mellan två män i seriens tredje avsnitt.

 

Bokens ”försvunna” kapitel förlänger storyn

I samma intervju berättar den andra av seriens upphovsmakare, Bryan Fuller, att Neil Gaiman verkligen tog sin an arbetet med serien med brinnande entusiasm.

– Och det är ju inte så konstigt. Det fanns en massa saker som han vill berätta och utveckla som inte fick plats i romanen. När Neil skrev American Gods fanns det ingen förläggare som var beredd att publicera en bok på 2 000 sidor. Nu när han är världsberömd är det förstås en helt annan femma. Men för sexton år sedan var Neil tvungen att kompromissa och han valde då att fokusera på historien mellan Mr. Wednesday och Shadow.

Gaiman berättade för producenterna att han under alla år hoppats få en chans att vidareutveckla några av karaktärerna i romanen, inte minst de kvinnliga.

– Det är också därför vi tillsammans gett Laura, Bilquis och Mad Sweeney mer utrymme i serien, fortsatte Fuller.

– Det är rätt fantastiskt – allt det där som jag och Michael som fans fantiserat ihop om vad som hände och som vi aldrig fick läsa om i boken har vi fått utforska nu tillsammans med Neil. Han har antingen sagt ja eller skeptiskt lagt huvudet på sned och bett oss tänka om när vi har lagt fram våra egna idéer om hur historien och karaktärerna skulle utvecklas.

© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved
© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved
© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved
© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved
© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved
© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved
© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved
© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved
© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved
© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved
© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved
© 2017 Fremantlemedia North America. All Rights Reserved

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår