Efter en del flyttande hittade Göran med familj ett hus som de kände sig hemma i. Då kunde han också äntligen förverkliga en tio år gammal dröm och bygga en egen bio.
Göran bor i skånska Glumslöv med sin fru Linda och dotter Tuva-Li. Han berättar att de har flyttat runt en hel del under de senaste åren.
– Därför har mina hemmabioanläggningar inte blivit så seriösa – förrän nu. Det här är min första riktiga hemmabio. Det blev så att jag placerade ut teve och högtalare i rummen först och sedan fick jag se var resten skulle vara.
Från början var Göran mest intresserad av musik.
– Intresset väcktes när mina föräldrar köpte en CD-spelare i början av 90-talet. Jag var helt förbluffad över att musik kunde låta så bra. På den tiden var jag mest intresserad av datorer, men när min yngre bror Mikael skaffade sig en riktig stereo från Hifi Klubben, så var jag såld. I samma veva började jag också se mycket film och har gjort det sedan dess. Främst gillar han science fiction.
Under tiden som Göran pluggade på Chalmers skaffade han en 32-tums eidescreenteve och sitt första 5.1 system.
– Jag hade en dvd-spelare och receiver från Denon och ett 5.1 högtalarpaket från Dali. Det var det billigaste som såldes då, men jag var väldigt imponerad av hur mycket anläggningen påverkade, och lyfte, filmupplevelsen
Ambitiös research
Göran och hans familj kikade på lite nya hus och under sensommaren 2013 hittade man ett som verkade intressant – av flera olika anledningar.
– Efter åtskilliga flyttar var jag först tveksam till ytterligare en flytt, medger Göran. Men i det här huset kände vi båda att vi skulle kunna bo i många år framöver.
Göran berättar att han tidigare om åren nämnt att han skulle vilja ha någonstans att kolla på film utan att vitrinskåpen skramlade när man drog på lite.
– I huset vi kollade på fanns ett 10 kvadrat stort förråd som låg avskilt från sovrummen. Nu var det inte tanken på ett dedikerat biorum som fällde avgörandet om flytt eller inte, men jag skulle ljuga om jag sa att det inte hade någon inverkan.
Efter att ha drömt efter ett dedikerat biorum i nästan tio år började Göran omedelbart planera.
– Jag blir ganska intensiv när jag drar igång mina projekt, medger han. Till exempel så gick jag och köpte Master Handbook of Acoustics eftersom jag hade läst på ett forum att det var en bra bok om akustik.
Han längtade i fyra månader efter att få börja bygga och läste allt som fanns att läsa om hemmabio under tiden. Inspiration hämtades från Hemmabio-tidningen och gallerier på minhembio.com.
– Kunskap om bild, akustik och byggnation har jag fått på nätet genom att googla och läsa på alla möjliga forum om hemmabio, akustik och konstruktion. Jag har även sett en hel del väldigt bra videos på Youtube.
För att hitta rätt utrustning har läste Göran recensioner i både tidningar och på nätet.
– Att få till bra bild var hyfsat enkelt, men ljudet visade sig vara extremt komplext. 550 sidor i Master Handbook of Acoustics lärde mig mycket, men den främsta insikten var framför allt att det inte går att skapa ett perfekt ljud, det blir bara väldigt bra.
Inbyggda akustikåtgärder
Göran och hans familj flyttade in på Lucia 2013 och i början av januari startade bygget av biorummet.
Han kriterier för hur hans hemmabio skulle vara är enkla.
– Helheten, stor och bra bild, bra ljud och att det är bekvämt är det viktigaste. Lyckas man bara med två av tre, så blir det inte bra, oavsett hur bra de andra två delarna är.
Jag tycker också det är väldigt viktigt att man sitter bekvämt. Att rummet påminner om en bio tycker jag är kul och förstärker även den totala upplevelsen. Jag funderar på att skaffa lite tavlor med filmmotiv och prydnader allt eftersom.
Göran berättar att han ville bygga en så bra hemmabio som möjligt utan att det kostade för mycket.
– Eftersom rummet hade gipsväggar och bra proportioner, så fanns det goda möjligheter att få till ett bra ljud, trots att rummet är på knappt 10 kvadrat.
Problemet med storleken på rummet gjorde att det blev svårare att ljudbehandla det utan att förlora värdefull yta. Istället för att riva befintliga väggar, så bestämde Göran sig för att bygga ut väggarna, så att han kunde bygga in akustikåtgärder och dra allt kablage utan att det syns.
– Jag bestämde mig för att bygga rummet så oregelbundet som möjligt för att diffusera ljudet och minska problemet med stående vågor. Efter att ha lånat en kalibrerad mikrofon och använt mjukvaran REW, så kunde jag se vilka akustiska problem som fanns. Tydligt var att jag hade en kraftig stående våg vid 45 Hz, dessutom hade jag också väldigt lång efterklangstid.
Fram-, sido- och bakvägg skulle ha olika tjocklek och fylldes med isolering för att skapa jämn absorption för alla låga frekvenser.
– Jag bestämde mig för att bygga en panelabsorbent i väggen bakom projektorduken. Jag tillverkade även absorbenter av kompakt glasull som jag klädde med svart scenmoltontyg. Dessa skulle minska efterklangstiden och dämpa kraftiga förstareflexer från högtalarna.
Rummet hade också ett fönster som skulle bommas igen. För att bilden ska bli bra krävs att rummet är helt ljuskontrollerat, påpekar Göran.
– Eftersom ljus som studsar på väggar, tak och golv påverkar bilden negativt, så bestämde jag mig för att måla allt i matt (glans 5) svart färg – även om jag i sista stund ändrade mig och lade in en röd heltäckningsmatta för att få mera biokänsla.
En kompis tipsade Göran om att bygga in en garderob i bakväggen. På det viset kan man förvara all elektronik i garderoben och slippa störande fläktljud.
– Dessutom blir det väldigt praktiskt att koppla kablar när man kan öppna garderoben från det andra rummet.
Symmetri-problem
När Göran väl skulle börja bygga så hade han en tydlig idé på hur det skulle bli. Trots detta blev det en del modifikationer på vägen.
– Jag märkte tidigt att jag måste bygga ut sidoväggarna lika mycket för att rummet skulle bli snyggt (symetriskt). Problemet var bara att det fanns en dörr i högra bakre hörnet. För att kunna bygga ut väggen 13 cm istället för 6 blev jag tvungen att byta ut dörren mot en som var 10 cm smalare.
För att rummet skulle bli symetriskt var han även tvungen att bomma för fönstret på vänster vägg permanent.
– Elementet på vänster sida gjorde jag spaljé framför och för att bibehålla symmetrin fick det bli spaljé på andra sidan också. När jag började bygga, så märkte jag även att det var 8 cm skillnad i takhöjd fram jämfört med bak. Detta gjorde att det blev lite svårare att bygga ramper till spotlightsen. Men jag tror att det svagt lutande taket har en positiv effekt på akustiken.
Jag hade renoverat lite innan, men hade dåligt med verktyg. De enda eldrivna verktygen jag äger är en borrmaskin och en skruvdragare. Jag hyrde dock en dammsugare och en giraffslip när spacklet skulle slipas.
Allt eftersom rummet tog form kom Göran på att han ville ha några inbyggda hyllor i väggarna.
– Detta var praktiskt eftersom det sparar plats, men det är även bra för akustiken eftersom det har en diffuserande effekt, och dessutom tycker jag att det är snyggt. Att bygga alla dessa specialgrejer slukade dock massor av tid.
Med en bygglampa i ett rum på 10 kvadrat utan fönster blev det snabbt varmt. I det färdiga rummet med en projektor som blåste varm luft ut i rummet skulle det inte heller bli så trevligt.
– Jag bestämde mig därför för att sätta in en friskluftsventil fram i rummet och att sedan ha en fläkt inne i garderoben som sög ut varm luft ur bion och in i bakomliggande rum.
Dyrare än beräknat
I mitten av februari 2014 var allt klart. Göran berättar att han uppskattningsvis lade ned 150 timmar på bion.
– Jag jobbade alla helger och många kvällar under 1,5 månad.
Notan för hela kalaset landade på cirka 60 000 kronor (byggmaterial och inredning cirka 35 000 och elektronik och högtalare cirka 25 000 kronor)
– Det blev betydligt dyrare än jag hade räknat med från början. Jag trodde nog att jag skulle klara mig på runt 40 000 kronor, men alla speciallösningar gjorde att det blev dyrare. El, belysning, spackel, färg, skruv och verktyg är saker som man gärna missbedömer kostnaden på.
Göran berättar att han försökte köpa så mycket som möjligt begagnat.
– Men det är väldigt svårt om man är petig med vad man vill ha. Jag höll istället utkik efter bra priser på nätet och kollade noggrant i alla reklamblad som kom hem i brevlådan. Jag fick 40 procent rabatt på receivern från ett reklamblad och tack vare ett Black Friday-erbjudande lyckades jag få 47 procent rabatt på projektorn. Att köpa utgående produkter är annars också ett hett tips.
Göran har redan en del uppgraderingar på gång.
– Jag kommer att byta ut subbasen som har hängt med sedan 2004 och det första 5.1- systemet. Kanske blir det två subbasar för att få en jämnare basåtergivning i rummet. Annars har jag bara små åtgärder kvar att fixa med för att få bort lite av det sista fläktljudet från projektorn och NAS:en. Jag skulle även vilja göra en ISF-kalibrering av projektorn, avslutar Göran.
Görans bästa tips:
* Skaffa en förstående partner.
* Planera, planera, planera.
* Ta det lugnt, även ett mindre lyckat hembiorum är otroligt mycket bättre än vardagsrummet.
Hårda fakta:
Projektor: BENQ W7000+
Receiver: Yamaha RX-A730
Högtalare (front/surround): Q Acoustics 2010i
Centerhögtalare: Q Acoustics 2000 Ci
Sub: Dali Trio AW8
Filmduk: 90” Kingpin Framed
HTPC: Asus eeBox 1501P
Blu-rayspelare: Panasonic DMP-BDT230