Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #1-2 2016

Trivsam skånsk hemmabio

Man behöver inte skrota drömmen om en egen bio bara för att man inte kan snickra och göra allt jobb själv. Andreas i Skåne ritade, planerade och tog sedan proffshjälp för att få sin efterlängtade biogrotta förverkligad.

Bra ljud, bra bild och en trivsam miljö.

Det är vad som krävs för att få till en riktigt bra hemmabiosalong – och det har Andreas fått nu. Huset, som är en enplansvilla med källare strax utanför Lund, köptes för tre år sedan.

– Vi valde huset mycket tack vare de stora fina utrymmena i källaren, nästan 140 kvadrat välplanerad yta, berättar Andreas.

– Det rum som nu är bio var från början ett hobbyrum med pokerbord och tevespel, men det stod mest outnyttjat efter att vi fått vårt första barn. Rummet var egentligen för stort för att stå tomt, så tidigt på våren 2015 började jag planera för vad jag ville göra med det. Jag hade fått grönt ljus från min sambo, som jag bott tillsammans med i snart 8 år, att göra vad jag ville med utrymmet – bara vi bytte fönster på ovanvåningen först. Och det gjorde vi.

 

Planerna skrotades direkt

Andreas berättar att han aldrig förut byggt en hemmabio och egentligen inte visste så mycket om hur man skulle gå till väga.

– Jag har alltid varit en stor filmentusiast och innan jag fick barn besökte jag biograferna i Lund och Malmö regelbundet.

Hemma hade filmtittande dittills bestått av ett 5.1-system i vardagsrummet. Men Andreas ville ha en riktig bio och började snabbt skissa på en lösning.

– Jag började med att dammsuga minhembio.com på inspiration och idéer. Där finns så många otroligt duktiga hemmabiobyggare och jag fick ganska snart en bild av hur jag ville att min egen bio skulle se ut. Jag satt då med ett XTZ 5.1-system och planerade att ställa ned det i bion. Efter två månader i Sketchup tog Andreas sin ritning och åkte nöjd i hågen in till The Rock Hemmabio i Lund för att bolla idéerna med dem.

– Marcus, butikens hemmabioguru, mötte mig vid disken och bad min genast stiga in i deras lyssningsrum. Han sa: ”OK, så här är det. Vill du se film eller lyssna på musik?” 

Jag hasplade fram att det hade varit bra med både och. 

– Ja, det hade det kanske. Men nu måste du välja, blev svaret.

– Då vill jag framförallt se film, replikerade Andreas.

– Då kan du kasta den ritningen i papperskorgen, upplyste Markus honom om.

 

Dags för nya högtalare

– Marcus sågade kanske inte hela min byggplan, men han var brutalt ärlig redan från början och det uppskattar jag enormt mycket idag. Vi skrotade snabbt planen på att ställa ned mitt XTZ-system i bion.

Andreas fick rådet att sälja systemet och istället börja se sig om efter nya högtalare – filmhögtalare.

– Jag hade dock en begränsad budget och kunde inte direkt välja Procella eller M&K. Det förstod Marcus och bad mig istället titta på Jamos D600-system som låg inom min budgeträckvidd. Jag fick lyssna på systemet på plats och fick även jämföra med andra system, och även billigare alternativ. När man får det slängt rakt i ansiktet är upplevelsen total. Skillnaden var markant, speciellt i LCR-kanalerna.

När Andreas hade bestämt vilka högtalare han skulle ha fick han återgå till skrivbordet.

– Den scen som jag hade planerat att ställa mina XTZ-frontar på skrotades och en baffelväggslösning började ta form. I samråd med Marcus skissade vi fram hur en sådan lösning kunde se ut i mitt rum utan att bli för dyr. Det optimala vore att använda en akustiskt transparent duk och placera högtalarna bakom den, men den lösningen blev för dyr. Istället placerade jag mina fronthögtalare under den 128" stora duken från Grandview. 

 

Proffshjälp med bygget

Efter ett par veckor var den nya skissen klar och det var dags att börja anlita folk som faktiskt kunde förverkliga bygget.

– Jag har gjort en hel del byggjobb själv, men att ensam bygga ihop detta var aldrig ett alternativ. Jag tog in offerter från snickare, elektriker och målare och valde sedan de som jag kände att jag bäst kunde lita på. Och det var inte de billigaste alternativen som fick bygga min bio. Om jag gör något, så gör jag det ordentligt – aldrig halvdant. 

Under tiden som reglar och gips började komma upp dammsög Andreas internet på begagnad kvalitets-hifi.

– Mitt slutsteg från Rotel är köpt begagnat, likaså mina Jamo D600 LCR och SUR. Basarna hittade jag hos en kille utanför Malmö som lyckats trycka in två 15-tummare på 20 kvadrat. Det måste ha varit en fest för grannarna. Inte konstigt han ville sälja dem, kanske, skrattar Andreas

Projektorn fick Andreas hjälp av Marcus på The Rock med att hitta genom en annons på component.se.

– Jag fick en kvalitetsprojektor från JVC för ett bra pris.

 

Noggrann planering

Andreas berättar att man hade minimalt med problem under byggandet.

– Och det var tack vare att jag fått hjälp av otroligt kompetenta hantverkare under hela resans gång. Min snickare, Johan, kom hela tiden med feedback om att vi kanske bör göra så eller si istället så blir det eller detta bättre. Min fantastiske målare, Rama, kunde vi ställa klockan efter. Han kom prick sju varje morgon och gick prick 16.00 och arbetade i en rasande fart. När vi kom hem från jobbet var alltid en ny vägg färdig.

Även elektrikern kom med förbättringsidéer och förslag. Andreas berättar att han också fick god hjälp av släkt och vänner med byggandet. Hans kusin Emil borrade ventilationshål och bistod med en hel del hjälp.

– Men den grundläggande orsaken till att allt blivit så fantastiskt bra tror är att jag lade ned så mycket tid på planeringen. Jag hade koll på varenda millimeter av ritningarna. Jag visste exakt var reglarna skulle sitta, var kabelslangarna skulle komma ut och så vidare.

Resultatet blev en välplanerad, välbyggd och robust hembio med ett fantastiskt filmljud.

– Jag är otroligt nöjd, säger Andreas och berättar att han helst ser gastkramande thrillers som till exempel Heat och Seven.

 

Lyxfynd från vandrarhem

Andreas ville ha en riktigt skön biosoffa, en sådan som man aldrig tröttnar på att sjunka ned i. – Men tyvärr är de lite för dyra, så jag fick kompromissa lite.

Han hittade sin biosoffa på Blocket.

– Det är en fantastisk designsoffa från Hjort Knudsen som jag köpte av en supertrevlig kille som drev ett vandrarhem på Österlen. Han hade i sin tur köpt soffan av en granne, men den fick aldrig plats i hans teverum, så den blev stående i ett garage. Soffan var som ny när jag kom över den och den är ett av mina verkliga fynd.

För Andreas var möjligheten att köpa begagnat en del av möjligheten att kunna förverkliga drömmen om en egen dedikerad bio.

– Jag hade aldrig haft råd att köpa all utrustning nytt. Resultatet har ändå blivit, för mig, fantastiskt bra.

Andreas uppskattar att han lagt ned ett års tid enbart på planeringen och skissandet av biografen.

– Bara för att det var så roligt. Totalkostnaden för hela bygget landade på runt 200 000 kronor.

Andreas njuter av sin salong tillsammans med sambon.

– Allt är fortfarande så nytt, så det lär dröja ett par år innan det är dags för, om möjligt, en 4K-projektor. Jag kommer dock investera i en Dune mediaspelare inom kort.

 

 


 

Andreas 3 bästa tips


 Det bästa tipset jag kan ge är att planera. Planera tills du inte kan planera mer.

Och när du inte kan planera mer, så tar du hjälp av proffs som kan.

Sedan gör du om alltihop en gång till.

 

 

 


 

 

favoritfilmer


Shutter Island

Insider

Mystic River 

 


 

Hårda fakta


Receiver: Marantz SR7010

Filmduk: Grandview Fixed Frame Prestige Velvet 2.35:1 128" (300x128)

Surrroundhögtalare bak: Jamo D 500 LCR

Surroundhögtalare front: Jamo D 600 LCR

Sub:  Jamo D 6 SUB

Surroundhögtalare: Jamo D 600 Sur

Projektor:  JVC DLA-X30

Bluray-spelare: Oppo BDP-103, Regionsfri

Slutsteg för Atmos-högtalare: Rotel RB-1050

Atmos-takhögtalare:  Sonance Visual Performance VP62R

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår