Intresset för hemmabio är minst lika stort i Norge som i Sverige. En bit utanför Kongsberg hittar vi musikfantasten Geir som byggt en läcker biosalong i sitt nya garage.
Geir bor med sin fru och deras två hundar i en villa några mil utanför Kongsberg i sydöstra Norge.
– Vi flyttade hit för ungefär tre år sedan. Det är väldigt lantligt och vi har få grannar.
Geir har alltid varit mycket musik- och ljudintresserad.
– Jag var rätt ung när jag började gå på konserter och samla på skivor, först CD och på senare år även vinyl.
Han minns sin första stora konsertupplevelse.
– Jag var nio år och såg Guns N´ Roses 1993.
Geir berättar att familjen alltid hade en ”ordentlig” hifi-anläggning under hans uppväxttid. Under åren har han själv också köpt på sig en hel del utrustning.
– Det första jag köpte var en integrerad Yamaha AX-550-förstärkare med Marantz CD Signature Model och Dali-högtalare. Förstärkaren är den av mina gamla prylar som hängt med längst. Den har en funktion som gör att man kan använda den som ett rent slutsteg och den använder jag fortfarande för att driva min DIY horn-sub. Anläggningen som jag annars haft längst var QLN Classic Reference-högtalare, Pioneer CD-S06, Yamaha som slutsteg, Aragon SP 24K, Pro-ject tube box Riaa, samt Thorens TD190.
Det var närmast en tillfällighet att Geir upptäckte det här med hemmabio.
– Jag köpte en tidning för en fem, sex år sedan och började läsa om det och tyckte det lät intressant. När jag senare även fått besöka några hemmabiobyggen fick jag inspiration till att börja bygga en egen bio.
Bion blev ett garage – som blev en bio
Geir berättar att han hade en liten biograf i källaren i parets förra hus.
– När vi började leta nytt boende, så var en av kriterierna att huset skulle ha ett rum som vi kunde använda till en bio. Nu fanns det inget sådant utrymme i det huset som vi tyckte om och faktiskt också köpte, så vi bestämde oss för att bygga ett separat litet uthus bredvid villan.
Efter en del funderingar och beräkningar tänkte Geir dock om.
– Vi insåg att det varken skulle blir så mycket mer arbete eller särskilt mycket dyrare om vi byggde ett garage med en del som kunde användas till biograf. Och ett garage hade vi ju planerat att bygga i vilket fall som helst.
För Geir och hans fru var det viktigast att skapa ett rum som man kunde trivas i.
– Vi ville kunna lyssna på musik och känna oss bekväma, det behövde inte nödvändigtvis bli en ”Batcave”.
Geir ser mycket Science fiction och action, men också en hel del musikkonserter.
– Dock inte så många i 2:35:1-format, tyvärr. Vi ser även ganska mycket serier, men dem ser vi främst på teven.
Dyrare än beräknat
Geir och hans fru hämtade mycket inspiration från byggtrådare och bilder på minhembio.com och avforum.no.
– Vi besökte, som sagt, även en del hemmabiobyggen som gav oss många bra idéer.
Han berättar att det blev en hel del planerande och många utkast till ritningar innan man fick till en bra lösning och kom till skott med själva byggandet.
– Trots att vi spenderade många timmar på att planera allt på papper, så blev det inte riktigt som vi hade tänkt oss från början. Framför allt så tog planeringen betydligt längre tid än vi hade räknat med och hela bygget blev också dyrare än vi först hade tänkt.
Geir berättar att han köpt ungefär hälften av hårdvaran begagnad.
– Jag ser inga problem med det. Processorn är en av de saker som jag har köpt ny. Det är klart, vill man ha Atmos och liknande blir det ju svårt att handla begagnat. Men förstärkare, högtalare och liknande kan man ofta hitta begagnade till riktigt överkomliga priser.
Snyggt och stilrent
Tanken med biorummet var att skapa ett inbjudande och trivsamt, men stilrent rum.
Från början hade Geir och hans fru tänkt sig en stjärnhimmel och diverse RGB Led-belysning, men det valde man bort.
– Vi insåg att det bara skulle bli en dyr pryl att visa upp och ingenting som vi själva egentligen skulle ha någon större nytta eller glädje av. Geir berättar att man har samlat på sig lite ”gadgets” också, men inte inrett med alltför mycket prylar.
– Vi valde en soffa som är riktigt skön att sjunka ned i och en enkel hylla till bakväggen.
På väggarna har man hängt upp fyra akustiktavlor med svart-vita motiv av Theodor Kittelsen.
– Vi ville ha annat än bara typiska filmmotiv, men samtidigt något som inte stjäl uppmärksamhet från själva filmtittandet. Det är ju filmtittandet som är det viktigaste, trots allt.
Lyckat med baffelvägg där bak
Bygget påbörjades under hösten 2013 med att gräva och bygga grunden för garaget. Biografen var klar först hösten 2015.
Garaget är ca 70 kvadrat stort, biografens yta landar på runt 28 kvadrat. Ytterväggarna har 15 cm isolering och dubbla gipsskivor med 5 cm kabelrör. Invändigt är väggarna klädda med MDF-panel som sedan är målad.
– Vi har gjort allt jobb själva, även invändigt i både garage och bio. Vi sänkte taket med 15 cm för att få plats med rör för HDMI-kablar och spotlights.
– Det finns sammanlagt 21 spotlights, uppdelade i fyra dimbara zoner.
Två områden i taket är dessutom fyllda med Rockfon akustikplattor. Allt kablage till högtalare är dolda i rör. All hårdvara är placerat bakom filmduken. Baffelväggen är byggd av högtalarmaterial från Biltema.
– Jag är glad att vi byggde den, så att man kan gömma all elektronik och slippa ha den som ett störande inslag i miljön när man ser film. Det är visserligen lite opraktiskt när man ska använda förstärkaren, men jag har en IR-mottagare som gör att fjärren fungerar bra ändå.
Valde bort heltäckningsmatta
Geir berättar att man också byggt ett kryploft med isolerad frånluftsfläkt för montering på vind så att man via två rör får frisk luft i bion. Det finns även två luckor i taket med ljudfällor som ger naturlig tilluft. All elektronik är styrd av ett HDL Buspro-system, antingen via en touchpanel på väggen eller med en Ipad.
– Vi tvekade in i det längsta om vi skulle välja laminat eller heltäckningsmatta till golvet. Till slut valde vi laminat av rent praktiska orsaker – det är lättare att hålla rent.
Geir berättar också att man ändrat i planeringen under byggets gång.
– Från början var det tänkt att vi skulle bygga ett eget, separat rum för elektroniken längst bak i rummet. Men det slutade med att vi förvararar all hårdvara bakom filmduken.
Geir räknar med att han lagt ned runt 1 000 timmar på hela bygget, inklusive all planering.
– Vi har ju gjort allt själva och lärt oss en massa nya saker under resans gång. Det finns säkert saker som vi kunde ha gjort annorlunda, men vi är ändå supernöjda med slutresultatet. Garaget i sig kostade runt 150 000 kronor att bygga. Biorummet i sig landade på cirka 100 000 kronor.
Bättre akustik nästa projekt
Geir och hans fru vill gärna njuta av den trivsamma bion ett tag innan de ger sig i kast med några uppdateringar.
– Jag skulle vilja förbättra akustiken en aning. Jag har köpt en Umik, så jag ska lära mig läsa av kurvor och diagram efter hand. Jag tänker också bygga DIY hypex ncore slutsteg, så jag har förstärkarchassiet, men jag vet inte riktigt när jag kommer igång med det. Atmos vore ju kul, förstås. Jag har redan lagt rör till högtalarna i taket, så jag är förberedd när det dyker upp en kompatibel förstärkare till ett vettigt pris.
Geirs 3 bästa tips
- Ta tid på dig att planera ordentligt, gärna ett år eller längre, för att bli riktigt nöjd istället för att bara bli klar snabbt. Mätta entusiasmen efter plånboken.
- Titta hur andra har byggt, låt dig inspireras och få goda råd från både forum på nätet och besök andra som har byggt biorum.
- Fundera lite på vad du främst ska använda rummet till. Spelar du mycket spel kanske du ska satsa på en 16:9-duk istället för en 2:35:1.
3 favoritfilmer
Star Wars-filmerna
Mulholland Drive
The Shining
Hårda fakta
Projektor: Sony HW 55 ES
Surroundförsteg: Marantz AV7005
Slutsteg: 2 x Tandberg 3036A som biampar frontarna
1 x Adcom GFA 7400 till surround och center
1 x Yamaha AX 550 till suwoofern
Högtalare: Dali Helicon 400 MK1 golvhögtalare
Centerhögtalare: Dali Mentor vokal
Surroundhögtalare: 4 x XTZ 93.21
Subwoofer: DIY Tapped Horn subwoofer
Skivspelare: VPI scout med Ortofon 2M black
Stereoförsteg: ASR Audio Systeme Mini Basis II
Dator: Apple Mac Mini för film och JRiver för Apple Lossless
Kablage: DIY signalkablar och Supra HT-kablar
Mediaspelare: Popcorn Hour Vten