Det har varit ganska tyst om projektorer i takt med att tv-apparaterna blivit allt större, bättre och billigare. Så hur är det egentligen? Är projektorn bara något för biogrottanörden som kan mörklägga, eller finns det anledning att överväga en lite enklare projektor i vardagsrummet som alternativ till en tv?
Hemmabiotidningen testar här två lågprisprojektorer och kan konstatera att projektorns relevans är motiverad med ett rungande JA!
Det har nämligen hänt ganska mycket i det tysta. Den projektor du kan köpa idag för under 10 000 kr är ganska långt ifrån tidigare lågprisprojektorer vi rynkat på näsan åt. Häng med så får du se.
Två fynd som räcker långt
På startlinjen har vi samlat två riktiga fynd. BenQ W1090 går att hitta från 7 000 kr och ViewSonic Pro7827HD hittar vi från 8 000 kr. Skillnaden dem emellan? Det är det vi ska kolla på. Likheterna är dock slående. Det är två DLP-projektorer med full hd-upplösning 1 920 x 1 080 och snarlik optik med 1,3x zoom som borde kunna ge ganska likartad bild.
Läser man specifikationerna framträder ViewSonic som den vassare med fler finesser, högre kontrast och mer ljusstyrka. Men låt oss se vad det faktiskt innebär i praktiken.
Vi har satt projektorerna jämte varandra och kopplat dem via en hdmi-splitter så att samma bildkälla kan försörja båda projektorerna samtidigt med samma bild. Första intrycket är – förvåning!
Starkt lysande stjärnor
Det är ju otroligt bra bild. Och så lika! Precis samma karaktär, samma sköna detaljskärpa och ett tryck i bilden som får tv:n att skämmas för sin blaskiga bild. När ögonen hunnit vänja sig lite mer framträder dock några skillnader.
Projektorn från ViewSonic är den starkast lysande stjärnan när det gäller ljusstyrka, men det är också den som låter mest av de två när lamporna lyser i normalläge. En tydlig skillnad i ljudnivå som bekräftas av vårt mätinstrument.
Med lamporna i eko-läge dämpas fläktljudet rejält för ViewSonic som då kommer ner till samma nivå som BenQ-projektorn, men även ljusstyrkan avtar påtagligt.
I eko-läge levererar BenQ W1090 cirka 80 procent av maxljus medan ViewSonic 7827HD lyser med 65 procent. Det innebär att BenQ är den ljusstarkare i eko-läget, även om skillnaderna är mycket små.
Lika stora bilder
Vi får lika stor bild från båda projektorerna, de har snarlika vidvinkelobjektiv med samma zoomfaktor. När vi mäter bild och avstånd står det också klart att de är mycket snarlika. De klarar båda att leverera en 2 meter bred bild på ett avstånd mellan 2,3 och 3 meter.
Ljudnivån viktig
Jämför vi de tvås ljudnivåer med tidigare testade projektorer är det inte anmärkningsvärt högt på något sätt. Det finns gott om projektorer som väsnas mer. Men med tanke på projektorernas kastavstånd kommer du sannolikt att ha en sån här projektor strax framför dig, vilket gör att ljudnivån blir viktig. Och då är BenQ den klart tystaste av de två med lampan i normalläge. I eko-läge är båda relativt tysta.
Skjuter även på höjden!
En annan faktor som kan begränsa placeringen är projektorernas offset, det vill säga hur mycket de skjuter bilden uppåt så att bildens nederkant hamnar strax ovanför projektorn när den skjuter bilden rakt framåt.
Detta är ett önskvärt optiskt fenomen som gör att man kan hänga en projektor upp och ner i taket och få bilden nedanför. Annars skulle halva bilden hamna i taket, eller så måste projektorn vinklas nedåt vilket får till följd att bilden förvrängs och blir trapetsformad.
Här inträder dock den första skillnaden mellan projektorerna. ViewSonic har, till skillnad från BenQ, ett vred på ovansidan som gör det möjligt att manuellt flytta bilden i höjdled, vilket kan vara värdefullt då offset-förskjutningen medger större bildåtergivning i de fall takhöjden är en begränsning.
Imponerande inställningar
Min erfarenhet av att kalibrera DLP-projektorer är att de ofta har goda förutsättningar att ge en korrekt bild och att framförallt gråskalan är relativt jämn redan från början. Även om färgtemperaturen är för varm eller kall är det ofta samma färgtemperatur hela vägen från mörkaste till ljusaste grått.
Detta stämmer även väl på båda dessa, där BenQ ger en lite kallare och ViewSonic en lite varmare bild än idealet i deras bästa förvalda bildlägen.
Även inställningsmöjligheterna är snarlika och i båda fall är det bildläget Cinema/Film som ger bäst bild direkt ur kartong. Bilder som dessutom kan kalibreras. Båda projektorerna har ISF-lägen som kan kalibreras och låsas i ljusare (ISF Day) och mörkare (ISF Night) läge. Men en sådan kalibrering kräver både instrument och kunnande. Samtidigt visar våra mätningar att båda projektorerna ger en förvånansvärt rättvisande bild redan i sina förinställda lägen.
Ljustryck, svärta och kontrast
Trycket i bilden är påtaglig. Det är ganska ljusstarka projektorer som funkar fint i ett vardagsrum även om det inte är helt mörkt. I en mörk biogrotta krävs det rejält stor bild för att inte vara bländande. Bländare saknas, så det går inte att minska ljuset ytterligare i någon av projektorerna.
Priset för hög ljusstyrka brukar vara klenare svärta, och det är förstås en sanning även här. Men med tanke på prisbilden, ljusstyrkan och den förvånansvärt korrekta bilden är det en sanning med modifikation. Svärtan kan naturligtvis inte mäta sig med Sonys och JVC:s projektorer med en extra nolla på prislappen, men den är ändå i klass med andra namnkunniga projektorer som för några få år sedan kostade både två och tre gånger så mycket.
Ljusstyrka kombinerat med svärtedjup innebär att kontrasten blir hög, och den upplevt höga kontrasten bekräftas även av våra mätningar. ViewSonic når 1 200:1 och BenQ hela 1 500:1. Och det utan bländare i projektorer som kostar en bra bit söder om tiotusen!
Bildkvalitet och färger
Även när det kommer till färger rapporterar våra mätningar om färgåtergivningar som är ganska nära det korrekta redan från början. I vårt fall har vi utgått från hdtv-färgrymden REC.709 då det handlar om två full hd-projektorer utan kapacitet att visa hdr, 4K eller annat material med utökad färgrymd.
Vid en direkt jämförelse upplevs Benq W1090 som något lite mer färgrik vilket kan bli lite tröttande och överdrivet i längden, men kan åtgärdas genom att sänka färgmättnaden en smula. Tyvärr är det alternativet inte tillgängligt annat än bland ISF-inställningarna som döljer sig bakom en lösenordsskyddad meny. Och för inställningsmöjligheterna är det samma sak med ViewSonics projektor – flera av de lite mer avancerade inställningsmöjligheterna nås bara från ISF-menyn som är skyddad av samma lösenord i båda projektorerna (lösen = pil upp, pil ner, pil upp, pil ner, pil vänster, pil höger).
Flyt och regnbågar
Ingen av projektorerna har någon form av bildhantering som påverkar bildflyt och rörelser. Å andra sidan klarar de 24p-film riktigt bra och gör inte bort sig vid vanlig 50 Hz tv eller datoruppspelad film i 60p heller.
En fördel med DLP-tekniken jämfört med LCD är att den som regel ger skarpare och krispigare bild, då DLP visar en färg i taget istället för att lägga ihop tre olika bilder till en, som LCD-tekniken gör. Nackdelen med DLP-tekniken är att den kan ge upphov till regnbågseffekter, framförallt när bilden skiftar mellan svart och vitt. Den som är känslig för detta kan uppleva det som störande, men när det gäller dessa båda DLP-projektorer är vår uppfattning att effekten är mycket liten.
Imponerande!
Jag är imponerad. Två billiga projektorer som visar sig kunna utföra riktiga stordåd i ett vardagsrum, fungera på en större duk i hemmabion och framförallt, vara enkla att ta med och fungera som ett bra alternativ till en tv på campingen, i sommarstugan eller på semestertrippen!
Så vilken är bäst? ViewSonic är lite bättre rustad medan BenQ presterar något bättre. Skillnaderna är dock minimala och jag skulle snarare säga att båda är ett riktigt bra val om du inte är ute efter den senaste bildvisningstekniken med 4K och hdr.
Båda projarna funkar alldeles utmärkt till tv-serier, Blu-ray-filmer, strömmande underhållning och kan till nöds även stå för ljudet med sina inbyggda högtalare.
Om jag måste välja? BenQ. Inte så mycket för de tekniska skillnaderna utan snarare för priset och färgen – BenQ:n är lättare att gömma i ett vitmålat tak.
Benq W1090
Bildmotor: DLP DC3
Upplösning: 1 920 x 1 080
Anslutningar: 2x hdmi 1.4 varav en med MHL 2.0, komposit, s-video, audio in/out usb
Ljud: 1x 10 watt
Zoom: 1,3x
Kastavstånd: 1:1,15 – 1,5
Bildbredd på 3 m avstånd: 2,0 – 2,6 m
Avstånd för 2 m bred bild: 2,3 – 3,0 m
Offset: Vertikalt 115 +- 5 %
Angiven ljusstyrka: 2 000 ANSI Lumen
Uppmätt Ljusstyrka: 960 Lumen
Angiven kontrast: 10 000:1
Uppmätt maxkontrast: 1500:1
Uppmätt ANSI-kontrast: 1250:1
Angiven ljudnivå (eko): 34 (29) dB
Uppmätt ljudnivå (eko): 38 (35) dB
Uppmätt effekt normal (eko): 253 (212) watt
Lampeffekt: 210 watt
Lampans livslängd (eko): 3 000/4 500 (6 500) h
Mått: 346 x 215 x 102 mm
Vikt: 2,75 kg
Pris: från 7 000 kr
Mer info: benq.se
ViewSonic Pro7827HD
Bildmotor: DLP
Upplösning: 1 920 x 1 080
Anslutningar: 3x hdmi 1.4 varav två med MHL 2.0, vga, komponent, komposit, s-video, audio in/out usb
Ljud: 1x 10 watt
Zoom: 1,3x
Kastavstånd: 1,1 – 1,5
Bildbredd på 3 m avstånd: 2,0 – 2,6 m
Avstånd för 2 m bred bild: 2,0 – 2,6 m
Offset: Vertikalt 110 – 130 % +- 5 %
Angiven ljusstyrka: 2 200 ANSI Lumen
Uppmätt Ljusstyrka: 1060 Lumen
Angiven kontrast: 22 000:1
Uppmätt maxkontrast: 1200:1
Uppmätt ANSI-kontrast: 1060:1
Angiven ljudnivå (eko): 36 (31) dB
Uppmätt ljudnivå (eko): 44 (35,5) dB
Uppmätt effekt normal (eko): 285 (209) watt
Lampeffekt: 230 watt
Lampans livslängd (eko): 3 500 (6 500) h
Mått: 316 x 228 x 104 mm
Vikt: 2,6 kg
Pris: från 8 000 kr
Mer info: viewsoniceurope.com