Film Favoriter ur arkivet Hemmabio #1-2 2011

Chuck Norris

Chuck Norris - mannen, myten och skägget med stretchjeansen – är karatemästaren som blev en av 80-talets största actionhjältar och den svenska filmcensurens fiende nr 1.

Annons:

 

Hur otroligt det än låter, så fyller Chuck Norris 80 år nästa år. Så räkna kallt med att det blir Chuck around the clock nu!

Många av hans filmer har utgått hos de svenska filmbolagen, men går fortfarande att hitta på dvd. Främst i reabackarna, men även på import i välsorterade nätbutiker som till exempel amazon.co.uk.

För att hedra vår hjälte (!) så bjuder vi här på ett urval av sköna filmer från en minst sagt actionladdad karriär.

 

Way of the Dragon (1972)

Kung-fu klassiker, skriven, regisserad och producerad av Bruce Lee. Han spelar Tang Lung, en ung kinesisk lantis som skickas till Rom för att hjälpa sina släktingar som hamnat i klorna på den lokala maffian. Chucken dyker upp som en amerikansk torped som gangsterbossen kallat in sedan Tang spöat skiten ur hans hantlangare. Filmens (oklippta) fighter är odödliga, inte minst den briljanta finalen mellan Lee och Norris bland Colosseums ruiner (dock inspelad i en Hongkong-studio). Fortfarande Chuckens största och bästa film alla kategorier, trots att han bara har en liten biroll – och mer hår på bröstet än i ansiktet!

Breaker, Breaker (1977)

J. D. Dawes (Norris fortfarande utan sin legendariska flaskborste under näsan) är på jakt efter sin försvunne bror, långtradarchauffören Billy. När det visar sig att Billy råkat ut för en korrupt poliskår och domare som gjort affärer av att lura in förbipasserande chaffisar till en liten landsortshåla och stjäla deras last, bestämmer sig J.D. för att ta lagen i egna händer och frita brorsan.

En snäll och städad rulle, Chucken slåss nästan ingenting. Trist!

 

Good Guys Wear Black (1978)

Chuck (för första gången med sitt berömda skägg) spelar John T Booker, en f.d. Vietnamveteran som fem år efter krigsslutet är bosatt i Kalifornien. Han ligger lågt med sitt förflutna tills han upptäcker att någon börjat mörda medlemmarna i hans gamla kommandogrupp, ”The Black Tigers”, och att hans eget namn står högst upp på dödslistan. Booker inser att anfall är bästa försvar och ger sig ut på jakt efter mördaren. Under tiden hinner han också förälska sig i en nyfiken journalist (Anne Archer).

Pålitlig och hyfsat våldsam standardaction. Bra tempo och en hel del sköna, Chuck-patenterade roundhouse-kickar.

A Force of One (1979)

När polisens knarkspanare en efter en dödas inför ett av de största planerade beslagen någonsin, ser man ingen annan utväg än att ta hjälp från ett ganska okonventionellt håll eftersom man misstänker att gärningsmannen själv är en skicklig kampkonstnär – och vänder sig då till karatemästaren Matt Logan (Norris). Logan tvekar, men när hans egen son faller offer för den gäckande mördaren, gör sig Matt redo för strid.

Filmen, som tillsammans med The Octagon, blev Norris största succé i Sverige, serverar ett gäng snygga fighter med en rätt ordinär story som bakgrund. Man blir dock rätt besviken på den upphaussade duellen mellan Norris och filmens skurk (som spelas av kickboxningslegenden Bill ”Superfoot” Wallace) som aldrig riktigt tänder till. Snopet kort är den också!

 

 

The Octagon (1980)

Chuckens verkliga genombrott och en välgjord, våldsam och spännande genreklassiker som låg över två år på den svenska videotopplistan (sedan filmen slutligen lyckats tråckla sig förbi den klåfingriga censurens totalförbud). Norris spelar Scott – en karatemästare med bröderna Lejonhjärta-frisyr som får erbjudande om att skydda en kvinna efter att hon hotats till livet av en grupp Ninjas.

Han accepterar till slut uppdraget, konfunderad över att de 300 år gamla hemliga stridsteknikerna, som han trodde att han själv och hans halvbror var ensamma om att behärska, fortfarande existerar. I Sydamerika upptäcker Scott också en mäktig terrororganisation som utbildar Ninjas för en rad planerade världsomfattande attentat. I organisationens hemliga träningshögkvarter, The Octagon, ställs Scott slutligen öga mot öga med en gammal, livsfarlig antagonist.

En av 80-talets bästa actionrullar och karateskäggets finalfight mot karatemästaren Richard Norton imponerar fortfarande.

An Eye for An Eye (1981)

Sean Kane (Norris med en rejäl snorbromsare och hysteriskt fåniga kläder) jobbar undercover för San Franciscos knarkrotel. När hans partner (och dennes flickvän senare också) blir mördad under ett uppdrag med kopplingar till den kinesiska maffian, förlorar Kane besinningen och går bärsärkagång i den undre världen för att hämnas. Han får sparken från polisen, men vägrar ge upp och tar lagen i egna händer i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Fartfylld och actionspäckat med tydlig blinkning till Dirty Harry och med många bra skådisar, bl.a. Christopher Lee och Richard Roundtree. En av Chuckens bästa rullar som blev släppt nedklippt efter ett tidigt totalförbud. 

Silent Rage (1982)

Här är Chucken Dan Stevens, en småstadssheriff som tvingas slåss mot en f.d. Vietnamnveteran som efter ett illegalt sjukhusexperiment förvandlats till ett osårbart Frankensteins monsterliknade missfoster med nästan övermänsklig styrka.

Hårdkokt och rätt spännande Halloween-inspirerad skräckaction-mix som blev en succé i USA efter att ha spelat in över 10 miljoner dollar på bara tre veckor, men totalförbjuden två gånger här hemma. (När filmen 1984 släpptes på video som Dödsmaskinen var den nedklippt med drygt 10 minuter. Det mesta av filmens höjdpunkt – en barfight, koreograferad av brorsan Aaron Norris där Chuck ensam spöar skiten ur ett gäng råbarkade mc-knuttar - var förstås helt sönderklippt).

Forced Vengeance (1982)

Välspelad och stabil standardaction med ett par snygga fighter, men mycket mer blir det inte när Josh (Chuck med karriärens mest vältrimmade mustasch?) – väktare på ett flott kasino i Hongkong tvingas ta till hårdhandskarna för att skydda sina vänner från den lokala maffian. Plus för de snygga miljöerna. Filmen hette också Våldets överman när den fanns ute på svensk video en gång.

Lone Wolf McQuade (1983)

Texas Rangern J. J. McQuade (Norris) är en enstörig lagens väktare som inte alltid håller sig till reglementet. Han upptäcker att ett gäng lokala knarkhandlare, ledda av en Kung fu-kickande David Carradine, smugglar stulna militära automatvapen till sydamerikanska terrorister och tänker förstås sätta stopp för de planerna. När McQuades dotter såras och kidnappas och hennes pojkvän dör när de råkar komma i vägen för skurkarna, går han på jakt efter förövarna tillsammans med en rookie-snut och en FBI-agent. Barbara Carrera stal en del uppmärksamhet med en lättklädd scen och en vattenslang, annars är den benhårda fighten mellan Norris och Carradine (de slogs helt utan stuntmän) det man minns bäst. Sönderklippt på svensk video, men en nyrelease är på gång i mars.

 

Missing in Action (1984)

Överste Braddock (Chucken), som tillbringat sju år som krigsfånge under Vietnamkriget, återvänder ett år efter frisläppandet till Vietnam för att tillsammans med amerikanska regeringstjänstemän leta bevis för att det finns fler amerikanska soldater i fångenskap – och det finns det ju, så klart! Tillsammans med en gammal soldatpolare (M. Emmet Walsh) drar Braddock och hans tungt beväpnade gäng sedan iväg för att befria sina fängslade landsmän från den ökände general Trau (James Hong).

Idén till filmen, som Norris tillägnat sin bror Wieland som dog i Vietnamkriget, är hämtad från ett utkast som James Cameron skrev till Stallones Rambo: First Blood II, så det är förklaringen till att filmernas story påminner så mycket om varandra.

Saknad i strid, som filmen heter på svenska och som släpptes två månader innan Rambo II hade premiär, fick två (sämre uppföljare) – tvåan (som totalförbjöds tre gånger) spelades dessutom in samtidigt som originalrullen. Otroligt våldsamt – och skägget är större och tuffare än någonsin!

Code of Silence Hederskoden (1985)

Eddie Cusack (Norris med nytrimmat skägg) är en hårdför Chicagosnut som får den colombianska knarkmaffian på halsen efter att ha försökt rädda livet på dottern till en maffialedare. När en ung obeväpnad kille blir kallblodigt nedskjuten av en kollega, väljer Eddie att vittna mot polisen och blir sedan utfryst av hela kåren. Plötsligt står Cusack helt ensam mot den undre världen.

Tät, ganska våldsam och spännande deckare, rappt berättad av Andrew Davis (Jagad). Chucken visar överraskande nog att han faktiskt kan agera någorlunda trovärdigt, men det är den karismatiske Henry Silva som stjäl allt rampljus som den hänsynslöse skurken Luis Comacho.

Invasion USA (1985)

Rostov (Richard Lynch) är en rysk superagent som skickar ut terrorister över hela USA för att i hemlighet infiltrera det amerikanska samhället och skapa kaos, upplopp och misstro mot polis och myndigheter inför en rysk invasion. Innan resten av kommunisterna checkar in måste Rostov först eliminera sin ärkefiende, den avhoppade agenten Matt Hunter (Norris) som snart blir den ende mannen som kan rädda USA – och hela världen!

Kultförklarad, extremt våldsam och blodig actionrökare (med effekter av Tom Savini) som blev totalförbjuden två gånger i Sverige (andra gången förbjöds filmen trots 17 bortklippta min!) Det är högljutt patriotiskt och hysteriskt roligt när Chucken, med ett litet bältdjur som husdjur, iförd tighta jeans och matchande jeansskjorta brottas med alligatorer, slaktar kommunister och skjuter bazooka från höften!

 

Styrka Delta Force (1986)

Välgjort och actionspäckat krigsdrama (baserat på en verklig händelse) där Chucken (i sin sista riktigt bra rulle, dock nedklippt vid den svenska releasen) är supersoldat och tillsammans med Lee Marvin och en elitstyrka får i uppdrag av presidenten att frita passagerarna i ett amerikanskt flygplan som kapats av libanesiska terrorister. Högt tempo och massor av kändisar, bl.a. Robert Forster, Bo Svenson, George Kennedy, Shelley Winters och Robert Vaughn. Varken Delta Force 2: The Colombian Connection (1990) eller Delta Force 3: The Killing Game (utan Chuck, men med sonen Eric Norris) håller samma klass.

Firewalker (1986)

Trött och oinspirerad Den vilda jakten på stenen-kopia om två lycksökare (Chucken och Lou Gossett Jr) som hjälper en tjej att leta efter en skatt i Sydamerikas djungler och som varken lyckas bli romantisk, rolig eller spännande. Snabbspola till scenen där karateskägget ensam spöar upp samtliga lokalinvånare i en bar och samtidigt river hela stället. Roligare än så blir det aldrig!

 


 

Snabba fakta om Chucken

 • Född 1940 i Ryan, Oklahoma, som Carlos Ray Norris. Yngre brodern Aaron har regisserat och producerat flera av hans filmer. Chucks andre bror, Wieland, omkom i Vietnamkriget. Chucks söner Mike och Eric är båda skådespelare, Eric tävlingskör också i NASCAR. 
 • Fick smeknamnet Chuck när han tjänstgjorde i flygvapnet i Sydkorea mellan 1958-1962. Det var också där han började träna kampsport, Tang Soo Do. 
 • Var mellan 1968-1974 obesegrad mellanviktsmästare i kontaktkarate med 183 segrar, 10 oavgjorda och bara 2 förluster som facit.
 • Träffade och blev god vän med Bruce Lee på en kampkonstgala i Long Beach 1964. De tränade också tillsammans privat.
 • Gjorde sin filmdebut mot Dean Martin 1969 i The Wrecking Crew.
 • Undervisade flera Hollywoodstjärnor i karate, bl.a. Steve McQueen, hans son Chad och Priscilla Presley. Det var också McQueen som övertalade Norris att börja ta teaterlektioner.
 • Hans egen favoritskådis och förebild är John Wayne.
 • Är övertygad kristen och har officiellt fördömt filmen Guldkompassen som ”okristlig”. Är också politisk aktiv för det republikanska partiet och för National Rifle Association (en kontroversiell lobbygrupp som slåss för rätten att tillåta amerikanska medborgare att privat bära vapen).
 • Har skrivit flera böcker, bl.a. två självbiografiska, The Secret of Inner Strenght (1988) och Against All Odds (2004). Han har också grundat en egen kampsportgren, Chun Kuk Do.
 • 1997 blev han den ende västerlänning som lyckats erövra svart bälte 8:e graden och titeln Grand Master i Tae Kwon Do.
 • Teveserien Walker: Texas Ranger (1993-2001) är nedlagd, men han gör comeback i år med kampsportskomedin Master Daddy (tillsammans med bl.a. Wesley Snipes, Sonny Chiba, Dan Inosanto och Bob Wall).
 • Är kompis med Whoppie Goldberg, Clint Eastwood, George W Bush och George Bush Sr.
 • Har gått i terapi hos tevekändisen Dr Phil (McGraw).

 

Thomas Nilsson och Chuck Norris hänger i USA, på 90-talet, typ.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår