Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #9 2018

Smart stereoljud

Har du inte plats eller lust med ett fullskaligt surroundsystem där hemma så kanske en receiver med 2.1 kan vara något? Särskilt när den har så många smarta funktioner som Pioneer SX-S30DAB

Fullt hus

Ponera att du bor på runt 20 kvadrat. Vardagsrum med sovalkov och/eller toalett i köket. Eller utan att överdriva  helt enkelt bara rätt trångt. Du får knappt plats med mikrovågsugn i lägenheten utöver dig själv, din tv och din säng som tar all plats. Då kanske varken kan eller vill du smälla upp ett fullgott 5.1- eller 7.1-system.

Dolby Atmos med allt från 5.1.2 till 7.1.4 är inte ens att drömma om. Man måste kanske helt enkelt prioritera en taklampa framför ett par extra höjdkanaler monterade i taket. Likaså kan kökets spis, kyl och frys vid närmare eftertanke kanske inte flytta på sig för ett par extra surroundhögtalare längst bak.

Eller så är det som hemma hos mig, du har två till synes småpackade hobbitar på åtta månader respektive tre år som vandrar runt som virvelvindar och river ner allt de kommer över och lite till. När de till slut somnat och är galet lättväckta från kl. 19 varje kväll kanske man inte fläskar på med rymdeposet Interstellar i UHD-spelaren och maxat 7.1.4-ljud vid 21.30-tiden när alla rum är städade för dagen och diskmaskinen fullmatad.

Varken högt ljud eller en massa sladdar trivs som ni förstår särskilt bra hemma hos mig och det råa småbarnslivet. Atmos är liksom inte välkommet i min lågdecibelpräglade värld med sömniga småbarn vart du än tittar.

 

Limpa nej tack
Mitt gamla 5.1-system från Yamaha (RX-V381) har stått monterat och inkopplat men i princip orört sen 2015, med undantag för någon enstaka ljuvlig och drömlik ensam-hemma-kväll tillsammans med valfri Christopher Nolan-rulle i februari 2017.

Jag har funderat på en ljudlimpa att ställa under min LG Oled som pryder tv-bänken i vardagsrummet, mest för HDMI-växlarens skull, sin nätta storlek och för att få lite bättre ljud än TV:ns inbyggda dito, för att höja ljudkvalitén i alla fall två procent och enkelt kunna växla mellan alla spelkonsoler, UHD-spelare och Apple TV:s.

Denna fundering dog å andra sidan snabbt när jag faktiskt testade ett par ljudlimpor i skarpt läge, de övertygade inte alls. Så när herr Fredholm tvingade in en kartong innehållandes en 2.1-reciever från Pioneer med massa roliga funktioner, i bagaget på min bil mellan barnvagn ett och två, blev jag snabbt ganska nyfiken. Kanske mest på vad frun ska säga när jag kommer hem med ytterligare en ”tekniksak som tar plats”, men också på alla roliga funktioner som Pioneer SX-S30DAB har.

Jag utlyste undantagstillstånd i hemmet, skickade iväg fru och barn på äventyr över dagen för att kunna börja mysa lite på tu man hand med Pioneer SX-S30DAB.

Okomplicerad

Den första uppenbara fördelen med ett 2.1-system är såklart att det är busenkelt att sätta upp och konfigurera. Så till den milda grad att kaffet knappt hann rinna igenom min Moccamaster innan jag flyttat två av mina ordinarie högtalare och min bas från Yamahan till Pioneeren. Inte är det heller något jox med var de ska placeras i förhållande till skärmen, det säger sig liksom självt. So far so good alltså.

Näst på tur att migrera över till min nya slimmade och stiligt svartklädda inneboende var såklart alla underhållningsmaskiner. PS4:an, Xboxen, Apple TV:n och UHD-spelaren från Samsung tar upp de fyra HDMI-ingångarna på baksidan. Inga konstigheter där egentligen, och redan här märks en trevlig skillnad gentemot alla soundbars därute, som allt som oftast har just alldeles för få HDMI-ingångar.

När strömmen slås på för första gången inleder direkt den tydliga och snabba OSD:n med att be mig sätta i medföljande mikrofon så den automatiska kalibreringen (MCACC) kan dra igång. Någon minut senare är allt kalibrerat och klart. Det finns även en manuell kalibrering men jag avvaktar lite på den, SX-S30DAB har så många andra roliga funktioner som måste testas!

Jag tittar dock in en sväng bland högtalarmenyerna och dubbelkollar där så att den har mätt upp korrekt avstånd till där jag sitter, något den träffat rätt på centimetern, och delningsfrekvensen är satt till 100 Hz i mina relativt små Yamaha-högtalare.

 

Musikalisk och smart

Innan jag gör något annat måste nätverket först ställas in. Av de båda alternativen tråd eller inte tråd, väljer jag det senare. En snabbscan hittar mitt nätverk så jag kopplar snabbt upp mig och kan nu ta del av DLNA-stödet, Airplay, Tidal, Spotify Connect och den inbyggda Chromecast-funktionen.

Efter det parar jag ihop min Iphone med min nya ljudkompis och en smidig detalj är att jag får välja om jag vill att den automatiskt ska koppla ihop sig med SX-S30DAB varje gång jag är inom räckhåll eller om den ska låta bli, Pioneer gillar att ge mig alternativ, vilket uppskattas.

Uppspelning både via blåtand och Wifi levererar bra ljud tillsammans med en generellt smidig användning där artist och spår-info kommer upp på TV-skärmen om du har den påslagen vid musiklyssning, om inte får du såklart denna info i receiverns lilla display.

Blåtand har dock sina uppenbara begränsningar i form av räckvidd och ibland kan det vara skönt att vara en bit ifrån där man lyssnar och samtidigt kunna kontrollera allt utan problem via nätverket och exempelvis datorn eller telefonen. Det är då Spotify Connect kommer till sin fulla rätt genom att välja SX-S30DAB i enhetsmenyn i Spotify och sen är det bara att tuta och köra. Likaså fungerar Airplay, DAB-radio och strömmade tjänster som Deezer och Tidal, och den inbyggda Chromecasten ypperligt och sköter uppspelningen av andra ljudfiler utanför Spotify-biblioteket problemfritt. Som musikspelare fungerar Pioneer SX-S30DAB alltså mycket bra.

Efter att ha tittat runt i menyerna ett tag nu börjar jag känna mig hemma i Pioneer-sfären. Fjärrkontrollen är rättfram och okomplicerad och ligger bra i hand, kanske lite mossiga knappar men fullt dugliga. SX-S30DAB stödjer dessutom HDMI-CEC så andra kontroller kan istället primärt användas om du så önskar.

Med HDMI passthrough i standbyläge kan jag smidigt också bestämma vilka källor som ska flyta igenom och inte, i standby-läget. TV-ljudet kan också ställas in så det bara visar antingen bild eller ljud genom receivern.

Filmtittande och gaming i stereo

Som den filmnörd jag är så blir nästa funktion såklart att testa om ett ”simpelt 2.1-system” kan göra favoritfilmer som Inception, The Matrix och Batman the Dark Knight rättvisa. Allra först åker emellertid Alejandro G. Inárritus The Revenant på 4K-Blu-ray in i UHD-spelaren. Här snackar vi en film med fantastiskt ljud. Tack vare att SX-S30DAB bildmässigt även stödjer både 4K och HDR så blir det en ljuvlig upplevelse även för ögonen.

Ljudmässigt landar filmen också riktigt bra och jag saknar till en början inte surroundhögtalarna, men jag kan stundtals verkligen längta efter en centerhögtalare främst för talets skull, som smälter samman en hel del med övriga stereoljudet i de två högtalarna som arbetar.

 Björn-scenen i filmen går dock inte av för hackor ljudmässigt, inte ens ”bara” i stereo. Inte heller är scenerna när Leo i hög fart forsar ner för Montanas dundrande vattenfall dåliga ljudmässigt. De kanadensiska vattendragens plaskande och porlande är härligt tydliga och de starka vindarna som susar över Calgarys karga landskap låter bra även i stereo.

Tågscenen i Christopher Nolans Inception visar vad subbasen går för understödd av SX-S30DAB när den träffar Leos bil i full kareta – det känns rejält i bröstkorgen! Även i slutscenen på The Matrix Revolution när Neo står öga mot öga med maskinernas ledare morrar basen otroligt fint under repliken ”It is done”.

Jag tittar såklart även på Gravity och Interstellar för att se hur rymdens vacuum upplevs i 2.1 och det är visserligen godkänt, men här saknar jag faktiskt surroundkänslan. Även senaste Jason Bourne-rullen i 4K-Blu-ray åker in i spelaren och har ett rejält fint tryck i ljudet med hjälp av Pioneer. En film av den typen, med snabba klipp, olika vinklar och dundrande actionscener mest hela tiden, förtjänar dock mer än 2.1, även om det duger i krig.

Likaså när jag drar igång det ljudtunga tv-spelet Rainbow Six Siege, som är otroligt beroende av att du som spelare i detalj kan lokalisera var motståndarnas rörelser kommer ifrån, faller stereoljudet lite platt. Spel av den här typen är något som verkligen kräver minst tre högtalarkanaler till, eller ett par mer avancerade gaming-hörlurar.

I storslagna singelplayer-upplevelser som Detroit: Become Human och Far Cry 5 fungerar emellertid Pioneer SX-S30DAB bra.

Mångsidig men begränsad

Efter många timmars lyssning står det helt klart att Pioneer SX-S30DAB levererar riktigt bra ljud, dock skulle jag främst använda den för musiklyssning, slappare Netflix-tittande och en del tv-spelande. Den kommer inte kunna ersätta ett fullvärdigt surroundsystem där hemma, men det är såklart inte heller tanken, inte i mitt fall.

Med sina många tekniska funktioner är den supertrevlig att ha att göra med och slutligen var jag bara tvungen att också koppla in den i min backup-rig där hemma vid det mindre skrivbordet på hemmakontoret, för att se vad den kan åstadkomma i samarbete med två högtalare, en PS4 Pro, en Apple TV och en 24-tumsmonitor på en knapp meters sittavstånd.

Här behöver jag sällan dra på hög volym, men tycker samtidigt att det är väldigt trevligt emellanåt med lite annat än hörlurar. Här fungerar den finfint som effektiv HDMI-växlare, liten till storleken och bra tryck i ljudet även på låga volymer. Mångsidig, användbar och tekniskt rolig är alltså Pioneer SX-S30DAB:s ledord – perfekt för den trångbodde musiklyssnaren och tv-serienötaren men något begränsad för den dedikerade hemmabionörden.

 

 


 

PLUS

Många smarta funktioner, smidig och bra musiklyssning

MINUS 

2.1 räcker inte alltid i alla spel och filmer för den kräsne.

SUMMA

Smart, snygg och funktionell, men något begränsat användningsområde för den som vill ha maximal inlevelse i film och spel

 

 


 

PIONEER SX-S30DAB

Vad: 2-kanalsreceiver med hdmi

Effekt: 2 x 85 watt, 4 Ohm

Ingångar: 4 x hdmi, 2 x rca, phono (MM), 1 x optisk, 1 x koax, usb

Utgångar: 1 x hdmi (ARC), subwoofer

Rumskorrigering: MCACC

Mått: 435 x 78 x 330 mm

Vikt: 4 kg

Pris: ca 5 000 kr

Info: pioneer.se

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår