Ganska länge har vi skämtat om hur vi kan få kaffebryggaren att svara i telefon, öppna garageporten, hälla upp bubbelbadet och börja grädda pizzan med bara en knapptryckning.
Så pass länge att installatörerna börjat tröttna, eftersom de inte riktigt kan veta om vi vill ha det här installerat på riktigt, eller om vi bara drar det där mossiga gamla skämtet nu igen.
Ty idag är allt möjligt möjligt.
Keith Martins ingenjörer på Isotek har ett varmt hjärta för seriösa installatörer. Så pass varmt att de till och med förser dessa med lämpliga liknelser och argument i instruktionsmanualen angående varför vi behöver fjärrkontrollerade strömenheter. Eller kanske mer precist varför vi behöver god strömkvalitet och bra skyddskretsar.
Inloggad övervakning
Tre nivåer lanseras – Alpha, Delta och Theta. Alpha går att få utan app-kontrollmöjlighet, och blir då reducerad till en smidig rackmonterbar strömenhet med skydd mot strömspikar på upp till 40000 Ampere. Det är ju vackert så, särskilt i åskväderstider, men innovationen uteblir, och därmed den nya världens bekvämlighet och fiffiga anpassningar.
Med instruktionerna till Isotek Alpha följer ett kontonamn och en inloggningskod. När du registrerat dig, kan du ”se” ditt strömsystem via din telefon, padda eller dator, oavsett var du befinner dig. Inloggningen går snabbt och lätt. Appen är överskådlig, och ger dig möjlighet att kontrollera och monitorera varje enskild apparat. Varje utgång kan döpas till precis vad du vill. Du kan sedan sätta ett uttag som ”master” och låta andra följa efter, och även hålla koll på strömförbrukningen för varje låda.
God kontakt
Själva apparaten är solitt byggd, och ganska oansenlig i sin utformning. På den borstade aluminiumfronten finns en rad med blå lysdioder, en app connect-knapp, och en powerknapp, som gör precis vad du sagt till den att göra när du trycker på den.
Fronten är förlängd, för att medge rackmontage. En enda rackenhet upptas på höjden, vilket har fått konsekvensen att uttagen på baksidan är IEC-honor – hela ÅTTA stycken får plats! Imponerande. Internkablaget är av solid syrefri koppar.
Vårt testexemplar levererades med en Isotek EV03 Initium nätkabel för cirka 1 200 kronor. Fyra övriga kablar av typen IEC till IEC (hane till hona) medföljer också. Dessa är av vanlig svart standardkvalitet. Behöver du fler eller bättre, får du ge dig ut på jakt själv.
Åt rätt håll
Du ansluter således dina heliga hemmabioapparater, en efter en till varje uttag. Se till att kolla ingående fas allra först. Europeiska apparater, och även de flesta asiatiska, brukar ha fasen på högra stiftet, om du stirrar på IEC-brunnen på baksidan. Amerikanska har fasen på vänstra stiftet. Och – det gör ju faktiskt att du inte kan blanda, så länge du använder de medföljande kablarna. Där är du låst till ena eller andra läget, beroende på hur du vänder den vanliga stickproppen i ditt eluttag. Du kan ju förstås låta terminera kablar med rätt polaritet om du nu råkar ha blandat, men det blir överkurs, så det går vi inte in närmare på nu.
I din takt
Eftersom du har rangordnat på- och avslag från din nya Isotek-app, drar Isotek Alpha igång din maskinpark i precis den ordning du har bestämt. En ”main reset”-funktion finns också, vilket brukar tilltala många installatörer.
Den slår helt enkelt av alla apparater, för att sedan cirkulera igång dem igen, efter eventuella uppgraderingar eller tillfälliga processorfrysningar, vilket kan förekomma i miljöer med statisk elektricitet eller ojämn strömförsörjning. Därmed sparar du in på en dyr startavgift för en installatör som bara behövde komma och dra ut alla nätsladdar och starta upp systemet igen i rätt ordning efter några minuter. Tro mig, det scenariot är alltför vanligt. Och startavgifter är inte kul för någon.
Tydlig skillnad
För att få en uppfattning om hur Isoteklisten presterar ljudmässigt, kopplar jag in en vanlig jordad nätlist i kvalitetsnivån ett snäpp över standardlisterna (en femhundring, typ). Utan ansträngning kan jag höra en tydlig skillnad till Alpha-listens fördel.
Isotek har byggt strömlister och strömlösningar i uppemot ett par decennier vid det här laget, och det både känns och hörs. God kvalitet på alla ingående komponenter och anslutningar belönar sig, och här märks det i form av en mäktigare grundklang och en bättre sortering av transienter och dynamiska förändringar.
Det senare gläder mig särskilt, eftersom många enklare skyddslister ofta brukar sudda ut just dynamikförlopp. Allra störst negativ påverkan får man om man får för sig att koppla sitt system till en vanlig vit strömlist med röd strömbrytare. Alltså GÖR INTE DET.
Men det händer alltså inte här. Isotek Alpha isolerar varje apparat från övriga apparaters påverkan på elnätet, och det innebär en rejäl uppstädning av arbetsmiljön för både ljud- och bildkretsar.
Det finns mer
För dig som behöver ännu starkare motståndskraft och isolering finns alltså två nivåer till – Delta (54000A/2300W) och den 16-amperesäkrade Theta (67500A/3680W). Du kan även gruppera flera enheter till att jobba tillsammans.
Sammantaget bugar vi vördnadsfullt åt Keith Martin och hans glada gäng för att de visar på ett behov som vi inte riktigt visste att vi faktiskt har. Power to the people.
Isotek Alpha
Apparattyp: Smart nätlist med överspänningsskydd och omfattande strömrening och isolering.
Utförande: Front i borstad aluminium. Svart låda. Rackmonterbar.
Effekt: 2 300 Watt totalt. Skyddar mot strömspikar på upp till 40000 Ampere.
Ingångar: En IEC nätbrunn, jordad
Utgångar: 8 st IEC utgångar, jordade
Övrigt: Appkoppling till både iOS, Android. RS-232, LAN, WiFi, Bluetooth. Codecs för Crestron och Control 4.
Mått: 448 x 180 x 45 mm
Vikt: 3,4 kg
Pris: uppgift saknas
Kontakt: www.isotek.com, www.plaudio.se
Plus
Omfattande skydd och isolering. Dynamiken intakt i både bild och ljud.
Minus
Skenet från de blå dioderna påminner om en större polisutryckning i vardagsrummet.
Summa
En grundlig lektion om grunden för varje seriös hemmabioinstallation. Installatörernas nya kelgris.