Spelrecension Hemmabio #11 2019

GEARS 5

”Det går såklart att göra slarvsylta av varandra i flertalet olika dödsmatcher”

 

The Gears are back! Nummer fem i ordningen fokuserar mindre på Phoenix-klanen och mer på vår stenhårda soldat Kaits ursprung, men finns motorsågslancern fortfarande kvar? Vi kommer till det.

 

 

I Gears 5 står i vanlig ordning blytung, fantastisk snygg och välkoreograferad action på menyn. Gears of War, som serien ursprungligen hette har sannerligen haft sina upp och nedgångar, generellt håller de ur actionperspektiv dock en stadigt hög nivå. Gears 5 är också betydligt mer välpolerat än nummer fyra var, som visserligen var ett väldigt underhållande spel, men som kändes ganska obalanserat och om man ska vara helt ärlig hade en del tröga partier. Gears 5 stoppar in mer tempo, mer gameplay och detaljer än någonsin tidigare, i allt från hur mycket du kan uppgradera din robothjälpreda Jack till olika passiva och aktiva förmågor du kan aktivera och uppgradera. Du kan även skicka iväg Jack för att hämta ammunition, vapen och annat du inte når själv, något som inte gått tidigare.

 

 

Tyngdpunkten ligger dock hela tiden på välregisserad action i tredjeperson och det är det som The Coalition är absolut bäst på. Varje scen, landskap, karaktär, fiende och vapen är löjligt välgjorda och bjuder tillsammans på ett av årets hittills bästa actionspel. Det går att spela igenom med kompisar online och det går såklart att göra slarvsylta av varandra i flertalet olika dödsmatcher. Icke att förglömma är Horde-läget, där vi ska försvara oss mot mängder av datorstyrda fiender större än någonsin, men för min del är det som vanligt storyläget som lockar mest. Det är sanslöst snyggt, stadiga 60 fps och 4K rakt igenom och min Xbox One X får jobba ganska hårt, men levererar en otrolig bildupplevelse på stor skärm. Så här ska actionspel presenteras år 2019 och om detta inte blir standard nästa konsolgeneration blir jag riktigt sur, det går ju att ordna visar Microsoft och The Coalition!

 

 

Designmässigt har man också hittat helt rätt och i samma veva slängt ut samtliga tråkiga fordon, som de feta bilarna vi fått köra i tidigare kapitel som var svårstyrda och långsamma. Detta till förmån för en helt ny och underbar segelbåt som det går att svepa fram i över de isiga partierna i spelet, ”The Skiff” är det enskilt roligaste fordonet i spelseriens historia och gör det lite mer öppna Gears 5 en fröjd att utforska i mitten av spelet. Perfekt avvägd frihet, utan att för den delen bli för stort med för många sidequests. Det är fortfarande ett väldigt tydligt berättat och linjärt spel, men som sagt får vi under vissa partier ta ut svängarna lite mer än vanligt. Sammanfattningsvis ruskigt underhållande action och jag längtar redan till nästa del i sagan. Och ja, självklart finns motorsågen kvar så du kan dela fienden på mitten, annars hade jag såklart vägrat att spela Gears 5.

 


GEARS 5

Genre: Action

Utvecklare: The Coalition
PEGI: 18
Testat på: Xbox One X

Spelglädje 9/10
Grafik 9/10
Ljud 8/10
Online 8/10

Totalt 9/10

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår