Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #9 2018

Carlsson fixar teveljudet

En vild mix av gammalt och nytt kan bli antingen pannkaka eller hit. OD-11 är ingen allemanshögtalare, men många kvalitéer gör den högintressant för både film och musik.

Text Thomas Odeltorp, Bild Teenage Engineering

 

Med drygt 40 år på nacken är det här knappast en tonåring, men Teenage Engineering har vågat sig på en modernisering av Stig Carlssons tidiga 70-talskonstruktion OD-11. När högtalarna kom var de Carlssons mest placeringsvänliga modell och måtten känns smidiga än idag.

Du kan ställa OD-11 var du vill i rummet och tanken är att de ska låta bra. Den vettigaste placeringen är nära bakväggen och såklart på varsin sida av teven eftersom vi i hemmabiosammanhang vill förstärka teveljudet med dem. Två högtalare är ett minimum så vi får stereoljud, men du kan bygga vidare på anläggningen om begäret efter rundstrålande ljud ökar.

Att närma sig OD-11 känns delvis som en resa tillbaka till 1974.

 

 

Färgrika alternativ

Under locket som består av ett metallgaller på lådans topp, finner vi en väldigt snarlik bestyckning som den urmodellen förfogade över. Det innebär ett 6,5-tums baselement med pappkon och en diskant av kontyp. Kondiskanter försvann i stort sett under slutet av 80-talet, då domediskanterna blev billigare, så det är en udda fågel i sammanhanget.

Med högeffektiv neodymmagnet och ferrofluidkyld talspole så är detta trots kon-konstruktionen ingen budgetdiskant. Bestyckningen sitter i en baffel av kraftig gjuten komposit, det vill säga plast på vanlig svenska. Det är en portad konstruktion och i baffeln finner vi även reflexöppningen.

Högtalarbaffeln är vinklad, vilket är en hel del av hemligheten med högtalarnas speciella ljudspridning som tar hjälp av lyssningsrummet. Själva lådorna är tillverkade i MDF som lackats sidenmatt. Vårt testpar har en väldigt säregen färgsättning i apelsingult, men det finns andra färger att tillgå. Finishen påminner mycket om originalet, men är lite mer polerad i detaljerna. Detta betyder att bygget känns bra för pengarna, men högtalarna ger ingen känsla av överdåd.

 

 

Aktivt men trådlöst

Högtalarna är aktiva med ett 100 Watt starkt klass D-slutsteg i varje högtalare, vilket gör att du slipper tänka på förstärkare. Det är bara att ansluta dem till ett vägguttag och koppla upp dig mot Wifi hemma, sen kan du strömma ljud via Spotify Connect eller AirPlay.

Du styr högtalarna antingen via den runda fjärrkontrollen Otho Remote som kostar en tusenlapp extra. Alternativt använder du den smidiga gratisappen Othoplay som gör att fjärrkontrollen egentligen bara behövs om du enkelt vill låta gästerna styra OD-11 utan att du skickar runt mobilen eller paddan. Med appen kan du konfigurera multirumslösningar, ställa in EQ och såklart byta låtar eller justera volymen.

Under varje högtalare finner du anslutningspanelen för ström och en vippa med vilken du kan välja om högtalaren i fråga ska spela i vänster eller höger kanal. Har du signalkällor som inte sänder trådlöst så finns en optisk digitalingång och ett 3,5-millimetersjack på varje högtalare.

Efter lite pyssel med uppkoppling mot Wifi får vi igång ljudet och konstaterar att det vardagliga användandet går smidigt.

 

 

Bred ljudbild

Den som aldrig tidigare har lyssnat på en Carlsson-konstruktion får lätt en aha-upplevelse med OD-11. Ljudet är varmt och mjukt. Diskanten gör att de översta tonerna rullas av på ett öronvänligt, men inte helt analytiskt sätt. Många varmt klingande högtalare tenderar att spela ganska tight och kompakt, men OD-11 är raka motsatsen. Ljudet är luftigt och mycket tredimensionellt på ett sätt som får mig att tänka på di-polära högtalare med element både framåt och bakåt.

Att OD-11 har sin bestyckning snett uppåt gör att ljudspridningen blir otroligt bred. Högtalarna jobbamed och inte emot rummet med reflekterat ljud. Eftersom vi i hemmabiosammanhang ofta använder två högtalare för surroundljud är det knappast en nackdel att OD-11 lyckas låta så omslutande som de gör. Biokänslan är grym för att vara två högtalares verk, men det sker med utplaceringsprecisionen på offeraltaret. Du som gillar att leta efter detaljer i ljudbilden lär snarare fastna i en musikalisk och omskakande helhet på gott och ont.

För att vara en liten högtalare med förhållandevis blygsam bestyckning lyckas OD-11 spela starkt och förvånande djupt i basen, utan att vid ett första öronkast uppfattas som loudnessmonster. Vi rekommenderar å det varmaste en genomlyssning av dessa mycket speciella högtalare.

 

Kultstämplat men modernt

Har du kastat dina gamla OD-11 med torra skumkanter på återvinningstationen och ångrar dig bittert? Är du ute efter kultstämplat och flexibelt trådlöst ljud? Är 2-kanalsljud bekvämt att möblera med samtidigt som du vill ha en omslutande ljudbild? Åtminstone ett ja-svar på frågorna räcker för att OD-11 i sin nya reinkarnation ska vara värd att provlyssna.

Jag förstår verkligen poängen med den här konstruktionen, som kombinerar det bästa med de kultförklarade Carlssonhögtalarna samtidigt som de har moderna trådlösa anslutningsmöjligheter. Att du dessutom slipper tänka på förstärkare gör hela saken mycket smidigare. Får du sedan mersmak så kan du alltid komplettera med fler högtalare.

 

 

TEENAGE ENGINEERING OD-11

Funktion Trådlösa aktiva högtalare

Bestyckning 6,5-tums bas, 2-tums diskant

Uteffekt 100 Watt/kanal

Anslutningar: 3,5-millimetersjack, optisk digital in

Mått (B x H x D) 262 x 272 x 262 mm

Vikt 7,5 kg

Pris 14 000 kr/par

Info www.teenageengineering.com

 

PLUS

Luftigt och verklighetsnära ljud

Flexibelt och lättanvänt system

 MINUS

Ingen allemanshögtalare

SUMMA

Effektiv och underhållande högtalare i klassisk form

Kultförklarad 70-talskonstruktion som fått en vitamininjektion med ny teknik

 

Publicerad i HemmaBio 9/2018

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår