Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #10 2018

20 meter 4K

Långa HDMI-kablar, kan det vara något? Med lite fiberoptik och ingenjörshantverk får vi 20 meter i 4K att fungera problemfritt!

Annons:

Av Thomas Ytterberg

 

Fiberoptisk överföring gör HDMI-kabeln tunnare och robustare för de riktigt långa längderna, vi talar om 10 meter eller ännu längre. När du verkligen behöver många, långa HDMI-metrar och full kapacitet i 4K finns heller inte många alternativ. Vi har testat två sådana långa kablar och fick mersmak!

 

Långa kablar

Vi har testat långa kablar med blandat resultat tidigare. I nummer 6/2017 gick vi igenom flera längre kablar av både klassiskt ”vanlig” sort, det som ibland kallas för passiv kabel, alltså koppartråd, men också ett par aktivt elektriska kablar som använder någon form av elektronik, ofta någon form av signal-equalization, för att signalen ska ta sig över kabeln. Det gick så där med de flesta kablar och endast en tillverkare, Jenvings ljusblå Supra-kabel lyckades föra över en signal med full bandbredd.

Med full bandbredd menas då den signal som är högsta möjliga bandbredd med aktuell HDMI 2.0-standard. Det är en bandbredd på 18 Gbps, gigabit per sekund eller en pixelklocka på 600 MHz. Detta räcker för 4K-signal i 60 Hz med 8-bitars färg och full färgupplösning. Bildsignalen för film är dock oftast i 24 Hz och då räcker bandbredden mer än väl till för sådant som 10 eller 12 bitars färg och HDR. Därför kan en lång kabel ändå fungera eftersom signalen inte kräver så mycket. Läs gärna den artikeln i nr 6/2017 då den går på djupet runt det mesta med HDMI-kablar och vad som gäller och inte gäller.

 

18 Gbps för 4K i 60 Hz

Just 18 Gbps är likväl den övre gränsen för HDMI i dagens form, och den är inte helt lätt att uppnå vid längder på 10 meter eller mer. Det finns för mycket som kan störa signalen i fråga om hur signal propagerar genom koppartråden. Även enheterna i ändarna, källan (source) och mottagaren (sink) påverkar helheten. Kabeln är viktig men inte hela svaret på gåtan varför det inte alltid fungerar.

En lösning är därför att använda optisk överföring, då fiberoptik inte har samma problem över långa längder. En fiberoptisk kabel kan dessutom göras tunnare och lättare. Tekniken har både för- och nackdelar där den uppenbara fördelen är att vi får igenom signalen över långa längder. Nackdelen är då priset.

Samtidigt har du inte mycket till alternativ för de långa längderna. Förlängning över Cat5/6-kabel, ”nätverkskabel” är en teknik som har sina baksidor som ökad komplexitet, ofta begränsad bandbredd eller oönskade knep likt att bilden komprimeras. Sådana lösningar kan också ge problem med handskakningsprocessen.

 

Måste gå ström i en optisk HDMI-kabel

Värt att tänka på att det inte är helt optiska kablar. Det som sänds över optik är TMDS-signalen, Transition-minimized differential signaling – alltså bild och ljud i första hand. Det är den information som sänds i hög hastighet och därför är som mest känslig.

Så som HDMI fungerar måste det skickas ström genom kabeln. Ström används för att verifiera att det finns en kontakt med enheterna i andra änden. Ström krävs för HPD, Hot Plug Detect, vilket gör att enheterna hittar varandra till att börja med. Detta leder i sin tur till att enheterna handskakar via DDC, Display Data Channel där sink och source utbyter metadata (EDID, Extended Display Identification Data) om varandras egenskaper och funktioner. DDC används också för krypteringsskyddet HDCP, High-bandwidth Digital Content Protection. Fungerar inte allt detta får du inte ljud och bild.

Sist men inte minst måste en optisk kabel på något sätt göra om signalen till en elektrisk signal i andra änden. Den omvandlingen behöver också strömförsörjas och är också en anledning till kabeln är riktad – kablarna fungerar endast åt ett håll. En optisk HDMI-kabel kan därför inte användas för att undvika elektriska eller galvaniska problem kring jordning. Ström måste gå i kabeln.

 

Premium High Speed säkrar kabeln

Som vi tjatat om i flera artiklar finns det inte versionsnummer på HDMI-kablar. Det finns endast en certifiering av kablar för att garantera att högsta bandbredd, 18 Gbps fungerar över kabeln. Den certifieringen kallas Premium High Speed. I den certifieringen ingår också att kabeln är säkrad för störningar från trådlösa nätverk och annan trådlös teknik. Något som är ett större problem när bandbredden i kabeln ökar.

Premium High Speed omfattar också ett äkthetsintyg i form av QR-kod och Hologram för att undvika förfalskningar, men också att skrupelfria tillverkare helt enkelt påstår att vilken skräpkabel som helst är ”High Speed”. Vill du vara säker på en HDMI-kabels förmåga är det Premium High Speed du ska välja. Inget ”HDMI 2.0” eller liknande, för där vet du inte vad tillverkaren försöker pracka på dig.

Men! Denna certifiering har endast gällt vanliga, passiva elektriska kablar. I Maj 2018 uppdaterades certifieringsprogrammet för att även innefatta kablar med aktiv elektronik. De två kablar vi testat här är dock tillverkade tidigare än så.

 

Ruipro Ultra-Slim HDMI Active Optical Cable

Ruipro-kabeln har ett ganska enkelt utförande, där själva sladden är tunn och i glättig plast. Det finns inget speciellt eller extra med kabeln utan den är hyfsat tydligt märkt i vilken riktning den ska kopplas. Och allt fungerar som det ska – inget konstigt här. Den testade kabeln är 10 meter lång, den kortaste i Ruipro:s utbud.

Ruipro saknar för stunden nordisk distribution – den kontakt som finns är baserad i UK och prisnivåerna för 10 meter börjar runt motsvarande 2 000 kronor exklusive frakt. Kabeln finns i upp till 50 meter och den har i sammanhanget oväntat lågt pris, strax under 4 000 kronor.

Cirkapris: från 2 000 kronor

Längder: 10 till 50 meter

Info: tmfsolutions.co.uk

 

Ruipro Ultra-Slim är hyfsat tunn och kör utan problem igenom 4K/18 Gbps-signalen på det 10 metersexemplaret vi testade.

 

Fibbr Ultra Pro HDMI 2.0

Fibbr-kabeln finns i alla längder från 1,5 till 50 meter, och vi har testat den kortaste och en 20-meterskabel, där båda fungerade problemfritt. Kabeln har strukturerad strumpa som ger en styvhet vilket minskar risken att man böjer kabeln för hårt och skadar den. Kartongen beskriver att radien på böjningen ska vara större än två centimeter. Så böjer man kabeln runt en snusdosa eller något är man på god sida om den marginalen.

En fiffig finess är att Fibbr-kabeln lyser när den får tillräckligt med ström och lyser rött när den kopplas felvänd. Detta kan vara en trubbelsparare av rang ifall problemet inte är kabeln i sig som är bråkig, utan att det kommer för svag ström från din HDMI-källa. Att kabeln finns i kortare längder än 5 meter är dock kanske överflödigt. Det är sällan där problemen finns, och 1 700 kronor för 1,5 meter HDMI är väl att ta i.

Fibbr har svensk distribution via NS Home Theatre och säljs via de svenska butikerna som är inriktade på ljud och bild. Därför är det lätt att se kabeln i aktion själv ifall det skulle önskas.

Cirkapris: cirka 2 200 till 8 000 kronor (5 till 50 meter)

Längder: 1,5 till 50 meter

Info: NSHT

 

Fibbr-kabeln klarar 4K/18 Gbps på 20 meter problemfritt. Fibbr har också en smart lösning med lysdioder i kontakten som bekräftar att dina prylar får kontakt och att kabeln är kopplad i rätt riktning.

 

Sammanfattning

Optiska HDMI-kablar fungerar för 4K och full bandbredd om 18 Gbps och är en naturlig lösning om du brottas med problemet att få till bilden över långa längder. Som bonus är det också tunna och lätta kablar. Priset är högt men samtidigt finns det inte många alternativ att ta till heller. Förutom att du måste koppla dem i rätt riktning är det inget som i praktiken skiljer dessa två modeller från vilken vanlig HDMI-kabel som helst. 4K i full fräs över 20 meter. Tack och bock!

 

 

Som testutrustning används kombinationen Murideo Six-G och Six-A, HDMI-testgenerator respektive HDMI-analysator som gör just en enkel analys av signalen. Vi testar varje kabel tre gånger. 2160p (18G) är full bandbredd. 5V behövs för att signalen ska propagera. DDC används för handskakning och HDCP-kryptering. HPD är ”hot plug detect” som krävs för att källan och displayen överhuvudtaget ska förstås att de är ihopkopplade. HDR-bild, 3D, Deep Color, Dolby Atmos och allt sådant då? Ja, det har inget med HDMI-kabeln att göra.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår