filmrecension Hemmabio #11 2019

AVENGERS: ENDGAME

BOMBASTISK OCH KÄNSLOSAM FINAL! (SPOILERFRI RECENSION)

Annons:

Hur avslutar man en av de största och mest framgångsrika sviterna i filmhistorien på ett sätt som tillfredsställer alla? Det korta svaret är förstås att det är en omöjlighet. Fråga bara tv-seriemakarna bakom Game of Thrones om kampanjen att få till en nyinspelning av hela sista säsongen!

Dylika tokerier har mig veterligen inte satts igång gällande Avengers: Endgame även om en del missnöjda och givetvis synnerligen högljudda delar av fandom ryat loss på många av de plattformar som står till buds.

En intressant kontrapunkt till den monumentala kommersiella framgången, vilken för ovanlighetens skull backas upp av en nästan unisont hyllande kritikerkår. Marvelfinalen har till och med fått tidigare oomkullrunkeliga Avatar att trilla från piedestalen som mest inkomstbringande film någonsin. Men är det bra?

Det korta svaret är “JA!”. Den monumentala spännvidd regissörsbröderna Russo arbetar med går mellan mollstämda karaktärsögonblick och monumentala strider (vilka den här gången får mig att dra mer på smilgroparna och himla mindre med ögonen) interfolierat med de tokerier vi kommit att vänta oss (och uppskatta) samt en tidsreseintrig som leder till sin beskärda del huvudbry.

Tidshoppen låter oss återbesöka ett par avgörande ögonblick från vad som passerat förbi näthinnan det senaste decenniet. Vilket har den märkliga följden att Avengers: Endgame emellanåt liknar ett av gamla Fames julavsnitt där huvudpersonerna minns terminen som gått. Med den stora skillnaden att här gäller det liv och död på en kosmisk skala snarare än det sociala samspelet på Juilliard.

Man navigerar myllret av figurer, platser, tidszoner och händelser på ett mestadels mycket lyckat vis när stora delar av persongalleriet ska få ett värdigt avslut. Här sticker inte helt oväntat scenerna med källsprånget till framgången, Robert Downey Jr./Tony Stark/Iron Man, ut som särskilt lyckade.

Det har sagts förr men tål att upprepas (och så görs på den välfyllda disken med extramaterial) – utan Downey Jr. hade Marvel Cinematic Universe aldrig fått den bärkraft som krävs för att revidera spelreglerna kring hur man bygger ett framgångsrikt filmiskt varumärke.

Det kommer dröja innan vi får se något liknande med samma verkshöjd igen.

 


AVENGERS: ENDGAME

ÄVENTYR

Producerad: 2019

Format: BD 2,39:1, DTS- HD MA 7.1, DD 7.1

Utgivare: Marvel Studios

Längd: 180 min

 

Filmen 9

Bilden 8

Ljudet 8

Extramaterial 7

 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår