Favoriter ur arkivet Hemmabio #5 2017

DRÖMHÖGTALARE

I förra artikeln kollade vi in några riktigt läckra högtalarsystem i prima lyxklass. Men det finns fler – så varsågoda!

Annons:

Av Jonas Olsson

Det är ju så att många tillverkare har riktiga prestigehögtalare med makalös prestanda och finish i sortimentet. Många gånger är dessa högtalare sprungna ur rena utvecklingsmodeller som sedan anpassats och gjorts tillgängliga för konsumentmarknaden, om än ofta i väldigt limiterade upplagor.

Man kan dra paralleller till bilvärlden, där man i vissa fall lägger miljarder på motorsport, med Formel 1 som det mest talande exemplet. Tävlingsverksamheten är inte bara just en tävling för bilarna ute på banorna, utan även i konstruktion och praktiska tester, där man får massor av erfarenheter och kunskaper ur racingen. Erfarenheter som många gånger så småningom ärvs av konsumentmodellerna, och driver produkterna framåt. Detta är många gånger avgörande i den stenhårda konkurrensen, där bäst som bekant oftast vinner.

När det gäller ljud kontra racing är dock reglerna för hur man kommer först desto oklarare. Här finns inget målsnöre eller klockbara varvtider, snarare varumärkeshantering, tillförlitlighet, prestanda, rådande trender och så vidare, på ett mer personligt plan. Vad som är bäst för dig kanske jag inte tycker är rätt val för mig.

Gemensamt på den här nivån är dock att det är produkter för den som vill ha högtalare utöver det vanliga. Upplevelsen blir naturligtvis också en helt annan när allt stämmer. För toppresultat krävs dock att hela kedjan lirar perfekt ihop – högtalare, kringutrustning, rummet och så vidare. Ingen del är ju bättre än sin svagaste länk.

Eftersom långt ifrån alla tillverkare vi fick in fick plats i förra numret, så kör vi en omgång häftiga högtalare till. Och tycker du ändå att högtalarna vi presenterar här är för billiga så kan du vara lugn – flera av tillverkarna på dessa sidor har ännu fetare högtalare i sortimentet. Mycket fetare!

 

AUDIOVECTOR

Våra danska grannar har en stark tradition inom ljudbranschen med, historiskt sett, framför allt ett stort antal högtalartillverkare. En av de mer framträdande när det gäller riktigt seriöst ljud är Audiovector med profilen Ole Klifoth i spetsen som sedan snart 40 år tillbaka oförtrutet fortsatt att utveckla sina produkter.

Det märks inte minst på att de flesta högtalarmodellerna går att uppdatera, ibland i flera steg med till exempel med AMT-diskanter (en variant på banddiskant, men med veckat band) när du börjar närmare toppmodellerna.

Här plockar vi in den absoluta värstingen som fronthögtalare – R11 Arreté, som påstås vara resultatet av 30 års forskning och utveckling. Här har man verkligen inte kompromissat någonstans när det gäller materialval och tekniskt raffinemang, det här är helt enkelt så långt man kan komma just nu och R11 Arreté byggs på beställning för runt 1 700 000 kronor paret.

Här kör man med bland annat titanspolar i elementen, som är ett dyrt men effektivt alternativ, som blir snabba tack vare mindre magnetiskt motstånd och lägre vikt. Man har också väldigt lite dämpmaterial i lådorna och placerar det på väl utvalda ställen, precis som YG och Audio Physic, dock med lite olika materialval.

På de knappt 160 cm höga och 86 kg tunga R11 Arreté saknas inte heller ljudtryck och urkraft – på baksidan sitter 8 stycken basar monterade, vilka borgar för god auktoritet.

För resten av systemet har vi kompletterat med något diskretare produkter, dock fortfarande i Arreté-klassen, vilket borgar för hög kvalitet på ljudet rakt igenom.

AUDIOVECTOR

Fronthögtalare: R11 Arreté

Pris: 1 700 000 kronor

 

Center: SR C Avantgarde Arreté

Pris: 26 990 kronor 

 

Surround: SR1 Avantgarde Arreté

Pris: 40 990 kronor 

 

Subwoofer: SR SUB Avantgarde Arreté
Pris: 28 990 kronor

 

Info: Audiovector

TOTALPRIS: 1 796 970 KRONOR

*

 

YG ACOUSTICS

Om man nu som tillverkare ska göra det riktigt svårt för sig, så är det precis vad amerikanska YG Acoustics gör för att nå den yttersta perfektionen med branschens mest kostsamma tillverkningsmetoder.  

Högtalarna är tillverkade av tjock och vibrationsfri flygplansaluminium. Ja, hela högtalaren är som ett skulpturalt laboratorieinstrument med prestanda i absolut världsklass.

Även högtalarkorgarna och konerna är frästa ur massiva aluminiumstycken vilket ger hög precision på toleranserna och stabiliteten, egenskaper som inte är möjliga genom pressade eller gjutna motsvarigheter. Listan på raffinerade och enormt exklusiva konstruktions- och tillverkningslösningar kan göras lång, väldigt lång, så vi konstaterar helt enkelt att produkterna från YG handlar om absolut högsta kvalitet.

För total koll på hela kedjan tillverkar YG i princip allt själva, från högtalarelement och filter, till komponenter och lådor.

Vi kör flaggskeppet Sonja 1.3, en till konstruktionen sluten 3-vägare, som både front- och surroundhögtalare, och som center har vi Sonja 1C. YG har i dagsläget ingen subwoofer i sortimentet men systemet serverar trots det en komplett ljudupplevelse som håller högsta precision på alla plan utan att låta kliniskt tråkigt.

YG ACOUSTICS

Fronthögtalare: 2 x Sonja 1.3

Pris: 1 290 000 kronor

 

Center: Sonja 1C

Pris: 235 000 kronor 

 

Surround: 2 x Sonja 1.3

Pris: 1 290 000 kronor kronor 

 

Info: stylusaudio.se

TOTALPRIS: 2 815 000 KRONOR

*

 

 JBL SYNTHESIS

En riktig veteran inom ämnet högtalare är JBL, som på senare tid levt en relativt anonym tillvaro när det gäller marknaden för vanliga konsumenter.

På proffssidan däremot är man lika tunga som man alltid har varit, och här kommer de med ett enormt system ur den omfattande Synthesis-serien som är minst sagt ambitiöst och påstås vara det system som JBL själva alltid velat bygga. Det här är verkligen för den som menar allvar med sitt hemmabiobygge.

Som fronthögtalare och center har vi de biffiga värstingarna Everest DD67000 på 142 kilo med hornladdade beryllium-diskanter och dubbla 15-tumsbasar i lådor med magnifik finish.

Vi går vidare med 8 stycken SK2-3300 som diverse surrounder, trycker in 4 stycken SCL-3 i taket för 3D-ljudet och avslutar med 4 rejäla subwoofers med 18-tumselement – de passiva S1S-EX.

Sådärja, nu är det bara att inhandla matchande elektronik, varna grannarna och dra igång!

 

 

JBL SYNTHESIS

Fronthögtalare: 2 x Everest DD67000

Pris: 827 800 kronor

 

Center: Everest DD67000

Pris: 413 900 kronor

 

Takhögtalare: SCL-3

Pris:  203 400 kronor

 

Surround: 8 x SK2-3300

Pris: 948 000 kronor 

 

Subwoofer: 4 x S1S-EX
Pris: 138 000 kronor

 

Info: bulowsteensen.dk

 

TOTALPRIS: 2 531 100 KRONOR

 

*

 

WISDOM AUDIO

Är det custombyggt ljud du är intresserad av finns det som bekant gott om häftiga högtalare för den riktigt seriösa hemmabion. Men bland det allra hårigaste är nog Wisdom Audios modeller för inbyggnad bakom ljudtransparenta dukar och tyger (bilderna visar dock den fristående modellen LS4). Verka utan att synas, är förmodligen ledordet, och det är också precis vad de gör. Visst, det kostar en god slant, men så är också Wisdoms produkter i absolut världsklass med otroligt tekniskt drivna lösningar för kompromisslösa produkter.

I vårt system här kör vi Line source-högtalare hela vägen, fullregister utan vare sig delning eller delningsfilter – fullt pådrag. Och det går att spela otroligt högt med dessa högtalare utan att det låter illa!

Som LCR har vi Wisdom LS4i, brutala bestar av typen magnetostat på närmare 200 kg, och de lite mindre LS3i som surrounder. Dessa modeller finns även som fristående på fot och on-wall-varianter för den som även vill njuta av den häftiga designen och det fina hantverket.

I rummets fyra hörn placerar du med fördel subbasarna STS Sub, så har du en hemmabio som spöar det mesta på precis alla plan!

 

 

WISDOM AUDIO

Fronthögtalare: 2 x LS4i

Pris: 1 080 000 kronor

 

Center: LS4i

Pris: 540 000 kronor 

 

Surround: 2 x LS3i

Pris: 800 000 kronor 

 

Subwoofer: 4 x STS Sub
Pris: 560 000 kronor

 

Info: specialelektronik.se

 

TOTALPRIS: 2 980 000 KRONOR

 

*

AUDIO PHYSIC

 Med sina vackra och lätt tillbakalutade Cardeas 30 Limited Jubilee Edition i fronten kommer tyska Audio Physic med ett 5.1-system med golvhögtalare såväl fram som bak. Precis som till exempel YG Acoustics bygger man sina högtalare med dubbla lådor avdelade med viskoelastisk tejp, i princip tomma på dämpmaterial. Ingen ull alltså utan man använder sig istället av ett hårt kemiskt skum placerat på strategiska ställen i lådan som stjäl minimalt med lådvolym.

Surroundhögtalare är de mindre golvarna Virgo 25 Plus+ och som center har vi Orea Center Plus+. Båda dessa modeller är naturligtvis också lätt bakåtlutade i designen. För basfundamenten svarar den fjärrstyrda subwoofern Rhea II.

Vi måste också nämna fötterna på Audio Physics tjusigare golvmodeller, som är riktigt läckra och tillsammans med den fina finishen skapar en ytterst elegant helhet med matchande prestanda.

 

 

 AUDIO PHYSIC

Fronthögtalare: Cardeas 30 Limited Jubilee Edition

Pris: 380 000 kronor

 

Center: Orea Center Plus+

Pris: 43 500 kronor 

 

Surround: Virgo 25 Plus+

Pris: 125 000 kronor 

 

Subwoofer: Rhea II subwoofer
Pris: 34 000 kronor

 

Info: stylusaudio.se

 

TOTALPRIS: 582 500 KRONOR

*

 

 

MARTIN LOGAN

På annan plats i detta nummer kan du läsa Magnus Fredholms test av amerikanska Martin Logans läckra elektrostathögtalare ESL 15A och den helt enorma centern Illusion C34A, som nästan liknar en löstagen del ur en 3-sitssoffa. Bara dynorna som fattas.

Vi har i grunden samma uppsättning i systemet vi visar här, men med den skillnaden att ESL 15A nu får tjänstgöra som surroundhögtalare bak i rummet. Okej, fet overkill, men ska det vara så ska det. Istället är det de enorma, färgglada och 190 cm höga Neolith som tar plats som fronthögtalare. Nu är det på allvar. 

Neolith är till skillnad mot ESL 15A och Illusion C34A passiv och kräver alltså separata slutsteg. Högtalaren tog 3 år att utveckla och är utrustad med företagets hittills största elektrostatpanel som får hjälp av en 12-tums kolfiberbas som spelar framåt och ett 15-tums aluminiumelement för djupbasen där bak. Hela härligheten väger in på 175 kilo och välj bland 7 olika kulörer när dina Neolith handbyggs på beställning. Någon subwoofer brydde vi oss inte om i detta paket.

 

MARTIN LOGAN

Fronthögtalare: Neolith

Pris: 950 000 kronor

 

Center: Illusion C34A

Pris: 95 000 kronor 

 

Surround: ESL 15A

Pris: 600 000 kronor 

 

Info: hifi-agenten.se

 

TOTALPRIS: 1 645 000 KRONOR

 

 *

 

 

 FOCAL

Franska Focal levererar stadigt produkter i absolut toppklass där man tillverkar såväl kabinetter som högtalarelement själva med hög precision. Här är det verkligen genomtänkta produkter hela vägen från komponenter och design till bra ljud.

Ett riktigt häftigt val som fronthögtalare hade varit bjässarna Grande Utopia för runt 1 750 000 kronor paret. De upplevs nästan hotfulla när de tornar upp sig framför och över dig med sin lätt nedåtvinklade överdel.

Den här gången har vi dock valt en annan och betydligt ”billigare” modell – Viva Utopia – som vi kör runt om i den här 5.4-uppställningen. Viva Utopia är en LCR-högtalare med Focals finaste ”W”- koner och berylliumdiskanter, och kan placeras såväl stående som liggande.

Till det har vi Sub Utopia som är en passiv subwoofer med ett 13-tums elektromagnetiskt baselement och kan staplas upp till 3 stycken på höjden, men vi nöjer oss med 2 gånger 2, alltså 4 basar totalt.

Stilrent med likadana högtalare runt om, perfekt för klangmatchningen dessutom och gott stöd i basen från arsenalen av subwoofers.

FOCAL

Fronthögtalare: Viva Utopia

Pris: 220 000 kronor

 

Center: Viva Utopia

Pris: 110 000 kronor 

 

Surround: Viva Utopia

Pris: 220 000 kronor kronor 

 

Subwoofer: 4 x Sub Utopia
Pris: 440 000 kronor

 

Info: plaudio.com

TOTALPRIS: 990 000 KRONOR

 

*

 

 

QUADRAL

Ur tyska Quadrals stora utbud av högtalare har vi fått tips på ett riktigt omfattande system för den moderna hemmabion som även utnyttjar effekthögtalare i taket för 3D-ljud i en 5.4.2-uppsättning. Som fronthögtalare hittar vi företagets stolthet Titan 9, det bästa Quadral någonsin byggt, enligt egen utsago. Titan 9 är en maffig 3-vägshögtalare på 86 kg och 145 cm på höjden med banddiskant, och dubbla mellanregister- och baselement.

Nästan ännu fräckare är den sanslöst feta centern Base Titan på nästan 58 kg. Vi kompletterar sedan med den mindre golvaren Vulkan 9 för surroundkanalerna, 4 takhögtalare, Phase 9 och dubbla subwoofers, Orkus 9, för stabilt basfundament.

Quadral bjuder med sitt Aurum-system på ett modernt högtaleri med skyhög finish och maffig framtoning. Inget för den diskreta hemmabion. Och vill du göra det hela mer personligt kan du mot ett litet pristillägg välja bland 190 olika kulörer.

QUADRAL

Fronthögtalare: Aurum Titan 9

Pris: 149 900 kronor

 

Center: Base Titan

Pris: 59 900 kronor 

 

Surround: Vulkan 9

Pris: 99 900 kronor

 

Takhögtalare: 4 x Phase 9

Pris: 59 960 kronor 

 

Subwoofer: 2 x Orkus 9
Pris: 39 980 kronor

 

Info: mycaudio.com

TOTALPRIS: 409 640 KRONOR

 

 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår